ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτικο μέλι στο Ντουμπάϊ

βολιώτικο-μέλι-στο-ντουμπάϊ-647277

Κερδίζει διαρκώς έδαφος το μέλι από τη Μαγνησία

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από το εξωτερικό για τα προϊόντα του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Βόλου, με τα πρώτα δείγματα να έχουν ήδη σταλεί στη Ρωσία και το Ντουμπάϊ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα δείγματα που έχουν σταλεί στο εξωτερικό, είναι μέλι από καστανιά, ανθόμελο και πευκόμελο, τα οποία θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του γευστικού πλούτου που διαθέτει η περιοχή, ενώ στις προθέσεις των επικεφαλής του συνεταιρισμού είναι να ανοίξει σταδιακά ο κύκλος των εξαγωγών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Βόλου, Γιάννης Μαργαρίτης, υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι να ανοίξει το κεφάλαιο των εξαγωγών, με βασική προϋπόθεση, ωστόσο, τη δημιουργία συσκευαστήριου, προκειμένου να προωθηθεί το τοπικό προϊόν στο εξωτερικό.

«Είναι αρκετά δύσκολη η διαδικασία των εξαγωγών, αλλά θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», όπως επισήμανε ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος τόνισε παράλληλα, ότι είναι διαχρονικό και σταθερό το ενδιαφέρον που σημειώνεται και από την τοπική αγορά.

Κορυφαία θέση στη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού κατέχει το μέλη ελάτης, το οποίο είναι δυσεύρετο λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν ευνόησαν την παραγωγή, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού, ενώ στη γκάμα των προϊόντων που προωθούνται στην εγχώρια αγορά, έχει προστεθεί το μέλι βελανιδιάς, το οποίο αποκτά σταδιακά ένθερμους φίλους.

Ιδανική περίοδος για την κατανάλωση μελιού και αύξηση της εμπορικής κίνησης είναι η συγκεκριμένη που διανύουμε, αλλά και η επερχόμενη εορταστική, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης «η κίνηση σε γενικές γραμμές είναι σταθερή, αλλά ήταν σαφώς περισσότερη πριν από πέντε χρόνια. Τώρα στη νηστεία και λόγω των Χριστουγέννων περιμένουμε κι εμείς να δουλέψουμε και παρατηρούμε ότι όταν πληρώνονται οι καταναλωτές μισθούς και συντάξεις, υπάρχει κίνηση και στο δικό μας αντικείμενο».

Στο μεταξύ, ο αγώνας των μελισσοκόμων είναι διαρκής. Το λειτουργικό κόστος είναι υψηλό, αλλά «αν δεν μεταφέρουμε τα μελίσσια, δεν θα έχουμε ικανοποιητική παραγωγή», όπως σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος προσέθεσε ότι επιλέγονται περιοχές όπως η Παύλιανη, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, προς άγραν ελάτης και παράλληλα ορεινές περιοχές για την παραγωγή πευκόμελου, όπως η Χαλκιδική, η Εύβοια και ακόμη μακρύτερες.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω φορολογίας και αύξησης στις τιμές των καυσίμων, εντούτοις, οι μελισσοκόμοι εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι δείκτες της πώλησης του μελιού και να ανοίξει ο κύκλος της ευρύτερης προώθησής του και στο εξωτερικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου