ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικές μειώσεις σε τέλη και φόρους στο Δήμο Βόλου

σημαντικές-μειώσεις-σε-τέλη-και-φόρου-647770

Σημαντική μείωση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αλλά και επί του δημοτικού φόρου, που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα δουν το 2017 δημότες που ανήκουν σε μία από τις οκτώ κατηγορίες ευάλωτου πληθυσμού, αλλά και όσοι κατοικούν στις δημοτικές ενότητες πλην του Βόλου. Στο Βόλο, δημοτικά τέλη και δημοτικός φόρος παραμένουν αμετάβλητα και για το επόμενο έτος. Η μεγαλύτερη μείωση πάντως –τρεις φορές κάτω- γίνεται στο ύψος των δημοτικών τελών που καταβάλλουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα νέα διαφοροποιημένα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και δημοτικό φόρο που καταβάλλονται στο Δήμο Βόλου, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου. Τα τέλη και ο φόρος, ψηφίστηκαν αμέσως μετά από την οικονομική επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, γίνονται γενναίες μειώσεις σε τέλη και φόρους.

Συγκεκριμένα, θεσπίζονται οκτώ κατηγορίες πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που θα δουν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού να μειώνονται σημαντικά. Για τους δημότες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη. Για άτομα με οικονομική αδυναμία τα τέλη μειώνονται κατά 50%. Για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% και πάνω θα ισχύσει μείωση 30%. Για άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και πάνω θα υπάρχει μείωση 50%. Κατά 50% θα μειωθούν επίσης τα δημοτικά τέλη για πολύτεκνους, για τρίτεκνους (με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ) για μονογονεϊκές οικογένειες (με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ). Επίσης, κατά 30% μειώνονται τα τέλη και για τους μακροχρόνια άνεργους με κάρτα ανεργίας πάνω από 12 μήνες και ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ.

Μειωμένα δημοτικά τέλη –τρεις φορές κάτω από το ποσό που κατέβαλλαν- θα πληρώνουν και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Από το 1,53 ευρώ ανά τ.μ. τα τέλη διαμορφώνονται στα 0,44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δημοτικός φόρος

Μείωση θα δουν και οι κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων πλην του Βόλου, στο δημοτικό φόρο.

Η Ν. Ιωνία θα πληρώνει ίδιο δημοτικό φόρο με το Βόλο, 0,16 ευρώ αντί του 0,19 ευρώ, υπάρχει μείωση της τάξης του 15%.

Στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, διαμορφώνεται ενιαίος δημοτικός φόρος, 0,10 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι ενότητες Πορταριάς και Διμηνίου, όπου θα ισχύσει έκπτωση 20%, από 0,25 ευρώ στα 0,20 ευρώ δημοτικό φόρο.

Στις δημοτικές ενότητες όπου ο φόρος αυξάνεται, υπάρχει πρόβλεψη τα χρήματα να διατεθούν για συντηρήσεις σχολικών μονάδων. Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Αϊδινίου, Μικροθηβών, Ν. Αγχιάλου όπου ο συντελεστή δημοτικού φόρου αυξάνεται από τα 0,08 ευρώ στα 0,10 ευρώ, Αγίου Βλασίου, Αγ. Λαυρεντίου, Κ. Λεχωνίων, Αγριάς, Δράκειας όπου ο συντελεστής αυξάνεται από τα 0,07 ευρώ στα 0,10 ευρώ και Ιωλκού, Ανω Βόλου και Μακρινίτσας όπου επίσης από το 0,07 ευρώ αυξάνεται στα 0,10 ευρώ.

Τέλη κοινόχρηστων

Αμετάβλητα παραμένουν τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, τα οποία είχαν μειωθεί πέρυσι κατά 15%. Θα υπάρξει μείωση μόνο για τα περίπτερα της τάξης του 10%. Για τα τραπεζοκαθίσματα θα ισχύσει ρύθμιση. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδώρου, όποιος φροντίσει να καταβάλλει έως 31 Ιανουαρίου, το 30% των τελών θα μπορεί να πληρώνει το υπόλοιπο 70% σε επτά ισόποσες δόσεις από το Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή και τη ζώνη από 4 ευρώ ανά τ.μ. (στην Ιωλκό) έως 48 ευρώ ανά τ.μ. σε πεζοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο του Βόλου.

Τέλη κοιμητηρίων

Σημαντικές μειώσεις από 10% έως 60% θα ισχύσουν και στα τέλη και δικαιώματα στα δημοτικά κοιμητήρια.

Διαμορφώνονται δύο κατηγορίες: μία είναι το δημοτικό κοιμητήριο Κούκος και μία τα υπόλοιπα κοιμητήρια στις δημοτικές ενότητες.

Στον Κούκο η ταφή τριετούς διάρκειας για ενήλικες διαμορφώνεται στα 210 ευρώ από 230, παιδιών 10-18 ετών στα 100 ευρώ από 130, παιδιών 18 μηνών έως 10 ετών 50 ευρώ από 80 και νηπίων έως 18 μηνών δωρεάν.

Στα Κοιμητήρια Διμηνίου, Σέσκλου, Παλιουρίου, Άνω Βόλου, Ανακασιάς, Αγ.Ονουφρίου, Αγριάς, Δράκειας. Ν. Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αϊδινίου, Μακρυνίτσας (θέση Αλώνια), Κουκουράβας (Μακρυνίτσας), Αγ. Γεωργίου Μακρυνίτσας, Κατηχωρίου, Άλλης Μεριάς, Σταγιατών, Πορταριάς, Ανω Λεχώνίων, Κάτω Λεχωνίων, Αγ. Βλασίου, Στρόφυλου, Παλαιοκάστρου και Αγ. Λαυρεντίου, οι μειώσεις φθάνουν έως το 60% και διαμορφώνονται ως εξής: Ταφή τριετούς διάρκειας: ενηλίκων 100 ευρώ, παιδιών από 10 έως 16 ετών 50 ευρώ, παιδιών από 18 μηνών έως 10 ετών και νηπίων έως 18 μηνών δωρεάν. Η εκταφή ορίζεται στα 60 ευρώ και η παράταση ταφής στον 4ο χρόνο στα 40 ευρώ, στον 5ο χρόνο στα 60 ευρώ και από τον 6ο χρόνο και μετά 100 ευρώ για κάθε έτος.

Τέλη βοσκής, διαφήμισης, λαϊκές

Σταθερά θα παραμείνουν και το 2017 τα τέλη βοσκής (από 0,35 ευρώ ανά ζώο έως 0,53 ευρώ ανά ζώο, ανάλογα με την κατηγορία), διαφήμισης και τα τέλη στις λαϊκές αγορές. Στην τελευταία κατηγορία το ύψος του τέλους καθορίζεται στα 0,80 ευρώ ανά τ.μ. σε Αγριά και Ν. Αγχίαλο και στο 1 ευρώ ανά τ.μ. σε Βόλο και Ν. Ιωνία.

Για τις διαφημίσεις, το τέλος διαμορφώνεται για την κατηγορία Α σε 0,42 € / τ.μ. εβδομαδιαίως, για την κατηγορία Β α δηλαδή διαφημίσεις που γίνονται με ηλεκτρικές εφημερίδες σε 84,37 € ετησίως ανά τ.μ, για την κατηγορία Β β (φωτεινές διαφημίσεις) σε 33,75 € / τ.μ. ετησίως και για την κατηγορία Γ σε 1,90 € μηνιαίως για διαφημίσεις διαστάσεων 30 επί 50 εκατοστόμετρα. Για διαφημίσεις της κατηγορίας αυτής μεγαλύτερων διαστάσεων καταβάλλεται ανάλογο πολλαπλάσιο τέλος.

ΔΕΥΑΜΒ

Περαιτέρω κατά 4% μειώνονται το 2017 και τα τιμολόγια κατανάλωσης νερού της ΔΕΥΑΜΒ και έτσι η συνολική μείωση από το 2015 και μετά φθάνει στο 10%.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου από υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη και στο δημοτικό φόρο θα έχουν επίπτωση στα δημοτικά ταμεία περίπου 500.000 ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε να βοηθηθούν περισσότερο οι δημότες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση κι ότι για πρώτη φορά στην κατηγορία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που θα δουν τα τέλη να μειώνονται εντάσσονται τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργοι.

Στην οικονομική επιτροπή τα τέλη πέρασαν ομόφωνα με εξαίρεση τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τα οποία ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος ζήτησε να υπάρξουν αυξήσεις για τράπεζες και πολυκαταστήματα, ενώ ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντάς δεν τα ψήφισε ως στοιχείο του προϋπολογισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου