ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση δημοτικών τελών από το 2017 στο Δήμο Βόλου

μείωση-δημοτικών-τελών-από-το-2017-στο-δήμ-688400

Μείωση δημοτικών τελών για όλους τους δημότες όλων των κατηγοριών και μεγαλύτερες εκπτώσεις για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα ισχύσει από το 2017, όπως ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, στη χθεσινή επιτροπή διαβούλευσης για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου. Μέσα στον επόμενο μήνα, η πρόταση της δημοτικής αρχής θα κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ισχύσει από το νέο έτος. Το ποσοστό της μείωσης των δημοτικών τελών που θα ελαφρύνουν την τσέπη των πολιτών θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Επίσης αναμένεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους. Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτες του Δήμου Βόλου θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών που δεν είχαν εντάξει σε κάποιο από τα προηγούμενα προγράμματα και εξακολουθούν να τους βαρύνουν. Η ένταξη στη νέα ρύθμιση δεν θα φέρει μόνο έσοδα στα δημοτικά ταμεία. Θα απεγκλωβίσει οφειλέτες, που εξαιτίας των χρεών τους δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης συμμετείχαν μόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Παλιού Λιμεναρχείου.

Κριτική άσκησε ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου για τους απόντες από τη συνεδρίαση. «Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι φορείς το ρόλο τους και να συμμετέχουν στις επιτροπές καταθέτοντας τις απόψεις και παρατηρήσεις τους για το καλό της πόλης. Η αδιαφορία τους δυστυχώς επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά», σχολίασε ο κ. Θεοδώρου.

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Δήμου Βόλου για το 2017 είναι ύψους 98.873.862,89 ευρώ (το 2016 ανέρχονταν στα 89 εκ. ευρώ) και είναι ισοσκελισμένος. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου είναι αυξημένο το ταμειακό πλεόνασμα που πλέον φθάνει στα 13.028.000 ευρώ, ωστόσο από αυτόν λείπει η επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που δίνονταν σύμφωνα με το Νόμο 3756/2009 για επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός –σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου- αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής για έργα καθημερινότητας. Ευέλικτο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Δημήτρης Πέγιος. Μάλιστα αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2016 επεσήμανε ότι μοναδικό «αγκάθι» αποτελούν τα ανείσπρακτα από παλιές οφειλές, κάτι που αναμένεται να διορθωθεί μέσω της νέας ρύθμισης που θα ισχύσει.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων στον προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι 1,46 εκατ. ευρώ για αγορές, 9,39 εκατ. ευρώ για έργα και 980.000 ευρώ για μελέτες.

Για το τεχνικό πρόγραμμα

«Με τη σωστή διαχείριση και με όσα εισπράττουμε φροντίζουμε να τα επιστρέφουμε πίσω στους πολίτες με έργα», είπε εξάλλου ο κ. Θεοδώρου, αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2017. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυξημένο κατά; 10 εκατ. ευρώ και πλέον σε σχέση με το 2016. Συνολικά το τεχνικό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται συνεχιζόμενα αλλά και νέα έργα, μεταξύ των οποίων και τα έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Θανάση Σταυρίδη το πιο σημαντικό είναι το κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για τη συντήρηση των σχολείων του Δήμου. «Τα σχολικά κτίρια ήταν και είναι ο μεγάλος βραχνάς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά πλέον ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες –capital control, απεργία μηχανικών, αλλαγή Νόμου για ΦΠΑ και αλλαγή του Νόμου δημοπρασιών- γίνεται συστηματικά δουλειά στα σχολεία. Γίνεται μια γιγάντια προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις παιδικές χαρές που δίνουν προστιθέμενη αξία στην πόλη.

Οι φορείς

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθ. Τσάμης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη, ζητώντας την ενεργοποίηση ενός δικτύου μέτρησης του προβλήματος, τα αποτελέσματα του οποίου να δίνονται on line.

Παρεμβάσεις στην περιοχή του Παλιού Λιμεναρχείου μια «συνοικία παρατημένη» όπως είπε, ζήτησε ο πρόεδρος του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου, Ζήσης Περσουφλιώτης. Ο ίδιος ζήτησε να γίνει μία παιδική χαρά στη συνοικία για να μην αναγκάζονται τα παιδιά να πηδούν από τα κάγκελα του σχολείου για να μπουν μέσα και να παίξουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου