ΤΟΠΙΚΑ

Ανώτατη τιμητική διάκριση στο Βολιώτη εκπαιδευτικό και συγγραφέα Κώστα Γανωτή

ανώτατη-τιμητική-διάκριση-στο-βολιώτ-704004

Εκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για το πολυσχιδές έργο και την προσφορά του διακεκριμένου Βολιώτη εκπαιδευτικού και συγγραφέα Κώστα Γανωτή, αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Τον ακούραστο «εργάτη του πνεύματος», τίμησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, απονέμοντάς του τον «Χρυσούν Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού». Παράλληλα αναφέρθηκε στη γνωριμία, τη συνεργασία του με τον τιμηθέντα και την προσφορά του Κωνσταντίνου Γανωτή στην τοπική μας Εκκλησία. Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι: «έχει προσφέρει πάρα πολλά στα ελληνικά γράμματα, αλλά κυρίως στο χώρο της κατηχήσεως, στην οικοδομή ανθρώπων για την Αγιότητα και την Ορθόδοξη πνευματικότητα. Εξάλλου ο ίδιος, προσέθεσε, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα γι’ αυτήν».

Ο διακεκριμένος φιλόλογος και συγγραφέας, Κώστας Γανωτής, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, απηύθυνε παραίνεση στους γονείς «να προσέξουν τη δική τους μετάνοια, γιατί συνήθως προσπαθούμε να επιβάλουμε το θέλημά μας στα παιδιά και γινόμαστε αυταρχικοί, ενώ τα παιδιά, που μας τα έδωσε ο Θεός, αυτός τα φροντίζει. Οι γονείς, είπε ο ίδιος, πρέπει να προσεύχονται περισσότερο, να συμβουλεύουν λιγότερο και να μη μαλώνουν καθόλου». Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή παιδεία, ο κ. Γανωτής τόνισε ότι: «η παιδεία προέρχεται από την οικογένεια βασικά. Όταν η οικογένεια έχει παραιτηθεί από την παιδεία των παιδιών της, καταλαβαίνετε ότι όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν αρνητικά. Γι΄ αυτό πρέπει να στραφούμε και να ζητήσουμε λογαριασμό από τους γονείς, που έχουν φέρει τα παιδιά στον κόσμο».

Για το έργο και την τεράστια συμβολή του τιμώμενου στην ελληνική παιδεία, μίλησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο Νικόλαος Σαμπαζιώτης, Σύμβουλος Επικοινωνίας και υπεύθυνος των «Εκδόσεων Αρχονταρίκι».

Σκιαγραφώντας το έργο και την προσωπικότητα του Βολιώτη φιλόλογου και εκπαιδευτικού, ο κ. Παύλος ανέφερε ότι: «είναι άνθρωπος του Θεού με όλη τη σημασία της λέξης, ταπεινός, εξαιρετικός γονιός, σπουδαίος άνθρωπος και εκπαιδευτικός. Μακάρι να είχαμε πολλούς σαν τον Κώστα Γανωτή, τόνισε ο ίδιος, γιατί τα σπίτια μας, τα σχολειά μας, αλλά και η πατρίδα μας θα ήταν διαφορετικά».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε η εισήγηση του κ. Σαμπαζιώτη, ο οποίος σκιαγράφησε με αδρές πινελιές το έργο και την πολύπλευρη προσφορά του «σύγχρονου πατρο Κοσμά», όπως είπε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος ανέτρεξε στην προσφορά του πολυβραβευμένου εκπαιδευτικού και επεσήμανε τη βαθιά αγάπη και την αφοσίωσή του στο εκπαιδευτικό του έργο, το οποίο αποτυπώνεται στους ίδιους τους μαθητές του, για να προσθέσει ότι το συγγραφικό του έργο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους γονείς.

Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο οποίος τόνισε ότι η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε «ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού, της αναγνώρισης και της τιμής που η τοπική μας Εκκλησία και η γενέθλιος πόλη οφείλουν στο πρόσωπο του Κώστα Γανωτή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου