ΤΟΠΙΚΑ

Καταστροφικός ο συμπληρωματικός φόρος λένε οι ξενοδόχοι

καταστροφικός-ο-συμπληρωματικός-φόρ-787648

Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι την επιβολή συμπληρωματικού φόρου, σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία, με ποσοστά πληρότητας που κυμαίνονται σε ποσοστό 75% κατά μέσο όρο, και τους επαγγελματίες να καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Η τουριστική κίνηση όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα λόγω του καιρού, ενώ στο μεταξύ περισσεύει η αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι διαβλέπουν μείωση εσόδων με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεών τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, αναφέρει, ότι ο συμπληρωματικός φόρος θα είναι καταστροφικός για τα ξενοδοχεία, τα οποία θα κληθούν επί της ουσίας να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι.

Πάγια θέση των ξενοδόχων, η οποία διατυπώνεται διά στόματος του κ. Ζαφείρη, είναι ότι τα ξενοδοχεία είναι εργαλεία δουλειάς και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη βάρος το οποίο αδυνατούν να σηκώσουν στις πλάτες τους οι επαγγελματίες. Το ίδιο, άλλωστε, αίτημα είχε υποβληθεί εγγράφως στους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σκιαγραφώντας την πορεία της φετινής σεζόν, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά στο σύνολό της δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες των επαγγελματιών, ενώ χαρακτήρισε «καταστροφικούς» τον Μάιο και τον Ιούνιο για το Πήλιο και τη Μαγνησία γενικότερα. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, αντίστοιχα, κινήθηκαν στο αναμενόμενο πλαίσιο, δίνοντας στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να ανακτήσουν πολύ μικρό ποσοστό του χαμένου εδάφους, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, δίνοντας προτεραιότητα στις οφειλές παρελθόντων ετών.

«Καλό είναι να κρατήσει ακόμη η κίνηση, όσο μας βοηθάει ο καιρός, για να συγκεντρώσουμε χρήματα και να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας» υπογραμμίζει ο κ. Ζαφείρης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους οι επαγγελματίες σε ένα τόσο αβέβαιο και εχθρικό φορολογικό περιβάλλον.

Εξίσου ανησυχητικό είναι για τους ξενοδόχους το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι εισφορές θα είναι ανάλογες με τα κέρδη, γεγονός που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερα βάρη και υποχρεώσεις για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Ο κ. Ζαφείρης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχεία και όπως αντιλαμβάνεστε, προσθέτει, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας σημειώνει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις παλιές υποχρεώσεις με τα έσοδα της φετινής σεζόν, ενώ κάνει λόγο για αντικειμενική δυσκολία στην κάλυψη των νέων υποχρεώσεων, του ΕΝΦΙΑ και όσων έπονται.

Στο μεταξύ, θεμελιώδη ζητήματα όπως η επιδότηση θέσεων εργασίας, το ΕΣΠΑ, οι ρυθμίσεις, οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς κίνησης των επιχειρήσεων, παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων και απασχολούν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, οι οποίοι ατενίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου