ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικές εξελίξεις διαβλέπουν οι ξενοδόχοι μετά το Brexit

αρνητικές-εξελίξεις-διαβλέπουν-οι-ξε-826594

Τριγμούς και ανησυχία προκαλεί στο πεδίο του τουρισμού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Μαγνησία να δηλώνουν ότι το Brexit είναι μια αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό. Πολλοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα κριθούν από την ισοτιμία λίρας – ευρώ, ενώ αναμένουν τις εξελίξεις που θα σημειωθούν την επόμενη διετία, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκφράζουν την ανησυχία τους, ενώ οι επαγγελματίες των νησιών, ειδικότερα, τονίζουν ότι ο τουρισμός θα επηρεαστεί αναμφίβολα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το 65% των ξένων τουριστών του νησιού είναι Αγγλοι. «Σίγουρα είμαστε περίεργοι να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά και γενικά η Ευρώπη. Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη για μας, ελπίζουμε ότι η αποχώρηση της Αγγλίας από την ευρωζώνη θα γίνει ομαλά και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξουν άμεσα επιπτώσεις, τουλάχιστον τη φετινή χρονιά» υπογραμμίζει ο ίδιος. Επίκεντρο των εξελίξεων θα είναι η ισοτιμία μεταξύ λίρας και ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου των ξενοδόχων της Σκιάθου, πρέπει να γίνουν κινήσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες υπέρ προσέγγισης νέων αγορών.

Ανάλογες αποχρώσεις έχουν οι θέσεις που διατυπώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Ζωή Βαφίνη, η οποία εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να τεθεί σε κανονική ισοτιμία η λίρα έναντι του ευρώ. «Θα υπάρξουν σίγουρα επιπτώσεις και απώλειες γιατί η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γενικότερα, θα είναι ακριβός προορισμός για τους Αγγλους» επισημαίνει η κ. Βαφίνη, η οποία υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι Αγγλοι ήταν διστακτικοί από την αρχή σε σχέση με τον έγκαιρο προγραμματισμό των διακοπών τους και λόγω του δημοψηφίσματος. Η πρόεδρος των ξενοδόχων της Αλοννήσου εκφράζει φόβους ότι δεν θα υπάρξει ικανοποιητική ροή στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ τονίζει ότι έως την έξοδο την Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό.

Επαφές με Αγγλία

Σε διαρκή επικοινωνία με την Αγγλία βρίσκεται, λόγω αντικειμένου, ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Σκιάθο. Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος η έξοδος της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, για τον απλό λόγο ότι εάν η ισοτιμία της λίρας υποχωρήσει και άλλο σε σχέση με το ευρώ, αυτόματα το ελληνικό προϊόν καθίσταται ακριβότερο. Ταυτόχρονα, το Brexit θα επιφέρει μείωση στα εισοδήματα των Αγγλων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αποκλείονταν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των συμβολαίων με τους ξενοδόχους. «Αυτό είναι επίσης αρνητική εξέλιξη, γιατί οι ξενοδόχοι επιφορτίζονται διαρκώς με νέους φόρους, ο ΦΠΑ έχει ανέβει και κατά συνέπεια μόνο πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει» υπογραμμίζει ο κ. Ευσταθίου. Ο ίδιος επιχειρηματίας σημειώνει ότι οι άνθρωποι του τουρισμού δεν είναι υπέρ του Brexit, θεωρώντας ότι είναι αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό.

Στη χερσαία Μαγνησία

Το κύμα της ανησυχίας που κατακλύζει τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού γενικότερα, είναι παντού το ίδιο, τόσο στη χερσαία, όσο και στη νησιωτική Μαγνησία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, εκτιμά ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ τονίζει παράλληλα ότι θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις για τον τουρισμό.

Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Κώστας Λεβέντης, διατυπώνει ανάλογες θέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε σχόλια. Πρέπει να δούμε πρώτα τις αντιδράσεις της αγοράς». Η συλλογιστική του κ. Λεβέντη, αποτυπώνεται ευδιάκριτα στην εξίσωση «η υποτιμημένη λίρα θα είναι πρόβλημα ενώ ένα ισχυρό νόμισμα θα είναι θετικό για τον τουρισμό». Η ανησυχία του αντιπροέδρου του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου είναι έκδηλη γενικότερα για το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ όπως τονίζει μεταξύ άλλων δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις, τουλάχιστον στην παρούσα, καθώς τα περισσότερα πακέτα έχουν ήδη αγοραστεί, αλλά δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και την επόμενη χρονιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου