ΤΟΠΙΚΑ

Δεν δέχονται τετελεσμένα…

δεν-δέχονται-τετελεσμένα-435757

Αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν τα τετελεσμένα που δημιουργούν το νέο ασφαλιστικό και τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την οικονομία οι συνταξιούχοι έμποροι της Μαγνησίας αποφάσισαν να συμμετέχουν μαζικά στην πρώτη κινητοποίηση που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου.

Με συντάξεις πείνας, που μειώνονται μετά τις περικοπές και τις εξαιρέσεις από δώρα και επιδόματα, και με τις διαφορές που ούτως ή άλλως υπάρχουν για τις συντάξεις τις οποίες δικαιούνται έμποροι από διαδοχική ασφάλιση δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων Θανάσης Κοντονίνας.
Περισσότεροι από 150 έμποροι στο μεταξύ έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για σύνταξη και περιμένουν από έξι μήνες μέχρι ενάμιση χρόνο να καταμετρηθούν τα ένσημά τους από διαδοχική ασφάλιση.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα, που έχει τεθεί στους αρμόδιους υπουργούς από τους οποίους έχει ζητηθεί η αναμόρφωση του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς επαγγελματίες και έμποροι βάσει του σημερινού καθεστώτος είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και 1,5 χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν.

Οι ανείπωτες καθυστερήσεις έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς εμπόρους, που έχουν πλέον να αντιπαλέψουν και τις περικοπές στις υπάρχουσες συντάξεις.

Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των ασφαλισμένων σε διάφορα Ταμεία στον ασφαλιστικό βίο, όπως ΤΑΕ-ΤΕΒΕ- ΙΚΑ καθώς αδικούνται κατάφορα, αφού καθυστερεί η διαδικασία της συνταξιοδότησής τους.

Ενώ ζητούν να ισχύσουν οι ίδιες κλάσεις και οι ίδιες εισφορές, οι συντάξεις στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΕ παραμένουν μειωμένες κατά 30%, με αποτέλεσμα η ψαλίδα διαρκώς να διευρύνεται.

“Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι” επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Κοντονίνας, πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων και ταμίας πλέον της ΠΟΣΕ.

Όταν δεσμεύεται η εκάστοτε Κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πρωτοβουλίες για να πιεστούν τα αρμόδια υπουργεία να λύσουν το θέμα, ότι θα συμβάλλει ώστε να ανακουφιστούν οι έμποροι, πρέπει και να τηρεί τις υποσχέσεις της. Έχουμε κουραστεί να εισπράττουμε μόνο ευχολόγια και δεσμεύσεις, που ποτέ όμως δεν έχουν αντίκρισμα. Η συνταξιοδοτική αδικία που συντελείται εις βάρος μας κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Διαφορετικά θα συρρικνωνόμαστε διαρκώς μαζί με την αγορά, που ούτως ή άλλως είναι σε πλήρη ύφεση» κατέληξε ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου