ΤΟΠΙΚΑ

Πόρισμα – φωτιά για το ΙΚΑ Βόλου

πόρισμα-φωτιά-για-το-ικα-βόλου-535275

Δεύτερο πόρισμα φωτιά… για το σκάνδαλο με τα ορθοπαιδικά στο ΙΚΑ επισείει διοικητικές αλλά και ποινικές ευθύνες σε όσους εμπλέκονται.

Το μεγάλο σκάνδαλο που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ οδηγείται σταδιακά στην πλήρη διελεύκανσή του.

Το ένα πόρισμα που αφορά στις υγειονομικές υπηρεσίες και ειδικότερα σε γιατρούς και ελεγκτές βρίσκεται ήδη στα χέρια της Εισαγγελίας, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί και το διοικητικό πόρισμα που αφορά στις ευθύνες των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στο Βόλο βρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΚΑ με αφορμή τη συγκεκριμένη έρευνα και ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες, προκειμένου να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι «επιχειρείται κουκούλωμα της υπόθεσης».

Οι οδηγίες που έδωσε ήταν σαφείς, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να διερευνηθούν και άλλες πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης, αφού εντοπίζονται πολλά κενά όσον αφορά στις «διασυνδέσεις» που υπήρξαν και έκαναν τη δράση των εγκέφαλων της κομπίνας σχεδόν παιχνιδάκι κάτω από τη μύτη των υπευθύνων.

Όσον αφορά στο υγειονομικό κομμάτι και μετά το πόρισμα που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία ήδη ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση των γιατρών, τα συνταγολόγια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για τις παροχές των συγκεκριμένων ορθοπαιδικών υλικών. Καταθέσεις θα ζητηθούν επίσης και από τους ελεγκτές γιατρούς του ΙΚΑ.

Το διοικητικό πόρισμα αναμένεται να υποβληθεί μέσα στην εβδομάδα στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αποδίδει ευθύνες για ηθική βλάβη που υπέστη το Ίδρυμα σε στελέχη του ΙΚΑ, ενώ πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις θα αποδοθούν τουλάχιστον σε δύο άτομα που φέρονται να είναι άμεσα εμπλεκόμενα με το σκάνδαλο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ εξαιτίας αυτών των δαπανών ζημιώθηκε περίπου κατά 600.000 ευρώ και πλέον.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου… είχε ωστόσο ευεργετικά αποτελέσματα στο ταμείο του Ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Α’ τετράμηνο του 2009 με το Α’ τετράμηνο του 2008 παρατηρείται ότι για μεν τον μήνα Απρίλιο υπάρχει μείωση των δαπανών κατά 54,73%, για δε όλο το Α’ τετράμηνο μείωση κατά 32,27%. Ειδικότερα οι δαπάνες σε παροχές σε είδος, σε παροχές σε χρήμα, στην έκτακτη και στην πρόσθετη περίθαλψη το Α τετράμηνο του 2008 ανέρχονται σε 1.250.370,42 €, ενώ για το Α τετράμηνο του 2009 ανέρχονται μόλις σε 846.925,16€.

Αναζήτηση ευθυνών

Οι γιατροί της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ θεράποντες και ελεγκτές, οι υπάλληλοι του Τμήματος Παροχών Ασθένειας, τα εκάστοτε στελέχη σε θέσεις ευθύνης που οριστικοποιούσαν την έκδοση αποφάσεων, οι υπάλληλοι του μητρώου ασφαλισμένων και οι ταμίες, σύμφωνα με τους τρεις ελεγκτές που έκαναν τον έλεγχο, «ελέγχονται» για το γεγονός ότι από όλη αυτή την «κομπίνα» το ΙΚΑ ζημιώθηκε, πληρώνοντας 600.000 ευρώ για είδη υψηλού κόστους που όμως δεν κατέληξαν στις περισσότερες περιπτώσεις σε ασθενείς… αφού οι ασφαλισμένοι που φέρεται να τα προμηθεύτηκαν χαίρουν άκρας υγείας. Αυτό που προκαλεί εάν μη τι άλλο πολλά ερωτηματικά, είναι το γεγονός ότι όχι μόνο σε καμία από τις 70 και πλέον επίμαχες υποθέσεις που ελέγχθηκαν δεν τηρήθηκαν οι εγκύκλιοι του ΙΚΑ, ενώ σε συνδυασμό με την ελαστικότητα που έδειχναν Διοικητικοί και Υγειονομικοί υπάλληλοι, όπως τονίζεται στο υγειονομικό πόρισμα, «διευκόλυναν στη διενέργεια παράτυπων πράξεων».
Οι ιατροί θεράποντες και ελεγκτές συνταγογραφούσαν σε ασφαλισμένους είδη πρόσθετης περίθαλψης, χωρίς να εξετάζουν με την απαραίτητη προσοχή την αναγκαιότητα των ειδών αυτών. Οι υπάλληλοι του τμήματος παροχών ασθενείας και οι εκάστοτε αρμόδιοι οριστικοποίησης από την πλευρά τους εξέδιδαν αποφάσεις για είδη πρόσθετης περίθαλψης με ελλιπή δικαιολογητικά. Παράλληλα οι υπάλληλοι του μητρώου ασφαλισμένων και η μη σωστή επόπτευσή τους για την έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, βεβαιώσεων, ενώ οι Ταμίες του ΙΚΑ εξοφλούσαν αποδείξεις πληρωμής χωρίς στοιχεία ταυτότητας, εξουσιοδοτήσεις, πληρεξούσια, πληρωμή μεγάλων ποσών με μετρητά.


Εισέπραττε όποιος ήθελε

Σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα πληρώθηκαν και εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά από το οικονομικό γραφείο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία με μετρητά αλλά και επιταγές, χωρίς ωστόσο να παρευρίσκεται ο ίδιος ο ασφαλισμένος αλλά και χωρίς κανένα πληρεξούσιο.
Για επιταγές εξάλλου πού είχαν εισπραχθεί από τρίτους, οι φερόμενοι ως δικαιούχοι των επιταγών δηλώνουν άγνοια για την έκδοση και είσπραξή τους, σύμφωνα με όσα ισχυρίσθηκαν κατά την προσέλευσή τους στην υπηρεσία μετά από πρόσκληση.
Σε όλες τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν οι ασφαλισμένοι έχουν βεβαιώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το ΙΚΑ για τα είδη που φέρονται να έχουν προμηθευτεί. Ανυποψίαστοι είχαν αφήσει τα ατομικά ή οικογενειακά τους βιβλιάρια στην επιχείρηση των ορθοπαιδικών από όπου διοχετεύονταν τα ορθοπαιδικά είδη… με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν προκειμένου να γίνει η δουλειά… Αξιοποίησαν βιβλιάρια που ήταν ανενεργά, διότι οι ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ και εντάχθηκαν σε άλλα ταμεία, αλλοιώνοντας τις ημερομηνίες ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας, έτσι ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί η δαπάνη. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τις επιταγές που είχαν πλαστογραφημένες τις υπογραφές ασφαλισμένων εισέπραττε- σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα των υγειονομικών- ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο επίμαχο κατάστημα ορθοπαιδικών υλικών, χωρίς εξουσιοδοτήσεις και χρησιμοποιώντας αρκετές φορές, δύο διαφορετικούς αριθμούς αστυνομικής ταυτότητας, γεγονός που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Εισπράξεις για λογαριασμό ασφαλισμένων είχε κάνει και υπάλληλος του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στους ελεγκτές γιατί εισέπραξε συγκεκριμένο ποσό επιταγής που ήταν οπισθογραφημένη από τον επαγγελματία με την επιχείρηση ορθοπαιδικών ειδών, ο υπάλληλος απάντησε ότι «πληρώθηκε για βαψίματα(;)» και αποποιήθηκε κάθε άλλης εμπλοκής. Στα αξιοσημείωτα τέλος της έρευνας περιλαμβάνεται η επισήμανση ότι «υπήρξε ασφαλισμένος που επιχείρησε να επιστρέψει ορθοπαιδικό γιλέκο γιατί δεν το είχε ζητήσει… αλλά το Τμήμα Παροχών δεν το δέχτηκε».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου