ΤΟΠΙΚΑ

Κατ. Παπανάτσιου: Πραγματικά κοινωνική- καθολική ασφάλιση (βίντεο)

κατ-παπανάτσιου-πραγματικά-κοινωνικ-7594

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αικατερίνη Παπανάτσιου – όπως ανακοίνωσε το πολιτικό της γραφείο- τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις επί του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό – φορολογικό Σύστημα.

Η κα. Παπανάτσιου ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, που αποτελεί τη μοναδική κατατεθειμένη πρόταση, γίνεται εν μέσω μίας ακόμα σκληρής διαπραγμάτευσης και ότι υπάρχουν δυνάμεις που συγκεντρώνονται γύρω από τις ελληνικές προτάσεις. Αντίθετα, οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη δυσκολεύονται με την στάση της παρούσας Κυβέρνησης καθώς είχαν συνηθίσει να ακούνε μόνο ΝΑΙ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς έστω αντιστάσεις. Η Βουλευτής τόνισε ότι το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν ίδιο και απαράλλακτο με το σχέδιο των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης που παραμένουν ακόμα και σήμερα πιστοί στο δόγμα της λιτότητας, της περιστολής των δημοσίων δαπανών και της εσωτερικής υποτίμησης

Η Βουλευτής δήλωσε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου δίνεται έμφαση στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ενιαίους κανόνες για όλους.

Η κα. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις διατάξεις για τους αγρότες για τους οποίους προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη μεταβατικότητα στη σταδιακή εναρμόνιση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών και μόνιμη χαμηλότερη μηνιαία βάση υπολογισμού της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς. Στην αγροτική οικογενειακή εκμετάλλευση με δύο η περισσότερα μέλη δίνεται η δυνατότητα να καταβάλονται οι εισφορές του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος. Πάρα πολύ σημαντική βελτίωση αποτελεί η θέσπιση του αφορολόγητου για τους αγρότες, το οποίο δημιουργεί ταυτόχρονα και αφορολόγητο στα τεκμήρια διαβίωσής τους. Υπάρχουν ελαφρύνσεις φόρου για αγροτικά εισοδήματα έως 21.500 € και σημαντικότατες ελαφρύνσεις για εισοδήματα εως 10.000€. Οι ενισχύσεις του 2ου Πυλώνα δεν συνυπολογίζονται καθόλου στο φορολογητέο εισόδημα. Από τις επιδοτήσεις του 1ου Πυλώνα υπολογίζεται μόνο η βασική ενίσχυση, και από το πρασίνισμα και τις συνδεδεμένες μόνο οι ενισχύσεις που είναι πάνω από 12.000€. Επιπρόσθετα, οι αγροτικές αποζημιώσεις δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα, στο σύνολο τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να υπολογίζονται στα έξοδα και τα ημερομίσθια που κάνουν μετανάστες – εργάτες γης.

Για το θέμα των μικρών καφενείων και άλλων καταστημάτων στα χωριά κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ, η Βουλευτής διευκρίνισε ότι ισχύει ό,τι και για τους αγρότες, ενώ επιπλέον θα βοηθηθούν καθώς θα έχουν και φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον μειώνεται ο συντελεστή φορολόγησης από 26% που είναι τώρα σε 22% στα χαμηλά εισοδήματα.

Η Βουλευτής αναφερόμενη στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε ότι προβλέπεται μεταβατική περίοδος 4 ετών με γενναίες προσαρμογές. Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, κάτω των πέντε ετών ασφάλισης, εξασφαλίζονται μόνιμα χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, το πρώτο και κύριο είναι η μείωση της φορολογίας στα καθαρά φορολογητέα κέρδη μέχρι το ποσό των 30.000 με τον συντελεστή φορολογίας να πέφτει από το 26% στο 22% σε εισοδήματα μέχρι 20.000€. Για καθαρά φορολογητέα έσοδα έως 20.000€ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς, με στόχο τη βοήθεια των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτουν το 90% της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Η Βουλευτής υπενθυμίσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εφαρμόσει ρυθμίσεις για 11 μειώσεις συντάξεων, ότι την προηγούμενη πενταετία οι μειώσεις συντάξεων άγγιξαν το 48% και ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συνυπογράψει αυτόματες μειώσεις στις συντάξεις, μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, lockout.

Η κα. Παπανάτσιου έκλεισε την ομιλία της δηλώνοντας ότι εμείς παλέψαμε για ένα σύστημα που στο τέλος της ημέρας θα επιτελεί το ρόλο του, ως πραγματικά κοινωνική και καθολική ασφάλιση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου