ΤΟΠΙΚΑ

Kαμιά ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς

kαμιά-ανοχή-στα-φαινόμενα-διαφθοράς-851206

«Οι υπουργοί με διαφορετικές φραστικές αναφορές, κατατείνουν στο πνεύμα της δήλωσης του πρωθυπουργού, που έκανε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία δηλώσεις υπουργών δίνουν την εντύπωση ότι δεν συμβάλλουν στην πολιτική στήριξη του υπουργού Απασχόλησης και τόνισε πως «αυτό το συμπέρασμα δεν είναι αληθές». «Αυτονοήτως η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασίες θεσμοθέτησης καλύτερων τρόπων επιλογής των διοικήσεων των Ταμείων», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Αναφορικά με τον ρόλο του Ειδικού Γραμματέα κ.Ευγ.Παπαδόπουλου, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που αναφέρονται στην κατάθεση της κ.Καραδήμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε τον χαρακτήρα του«απορρήτου» της εισαγγελικής έρευνας, πρόσθεσε δε πως «στο δημόσιο υπάρχουν ευθύνες. Οι εισηγητές δεν είναι τυχαία πρόσωπα, φέρουν την ευθύνη των επιλογών που εισηγούνται. Και πάντως, οι Διοικήσεις των Ταμείων έχουν την αυτονομία της λειτουργίας τους και άρα έχουν την ευθύνη των δράσεων και των αποφάσεών τους.
Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ο αρμόδιος υπουργός έχει την ευθύνη του ελέγχου νομιμότητας και όχι του ελέγχου σκοπιμότητας».
Σε άλλη ερώτηση περί της αγοράς των ομολόγων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε διεξοδική ανάλυση των δεδομένων που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη συγκεκριμένη αγορά, απ΄όπου προκύπτει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν «απολύτως νόμιμη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε επίσης ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε προβεί σε πολλαπλάσιες εκδόσεις παρομοίων δανείων για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών με την ίδια μέθοδο με μια «μικρή» διαφορά. Ενώ (τότε και τώρα) αναγράφονταν στο ύψος του δημοσίου χρέους, τότε δεν καταγράφονταν στις πρωτογενείς δαπάνες και τα ελλείμματα».
Αναφορικά με δήλωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ ότι «τέτοια δάνεια προσφέρονται για μίζες» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «αν ισχύει αυτό, τότε αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και παρουσίασε κατάλογο «κρυφών δανείων» που «είχαν συνάψει οι πρωταθλητές της αδιαφάνειας και της απόκρυψης, με τεράστιο κόστος αμοιβών και προμηθειών», ενώ τόνισε ότι «επί Ν.Δ. δεν έχει συναφθεί κανένα κρυφό δάνειο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε συμπερασματικά ότι «αποδεικνύεται, πως το ΠΑΣΟΚ άλλα έκανε ως κυβέρνηση, άλλα λέει ως αντιπολίτευση. Επίσης, θέτουν επί τον τύπον των ήλων όσο σύνθετο κι αν είναι το θέμα που διακινείται, ως προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας υπόθεσης, μολονότι το ΠΑΣΟΚ είχε χειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις με τον τρόπο που σας ανέλυσα».
Σε ερώτηση για την «πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να εκθέσει στον χρηματιστηριακό κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «οι πρακτικές για την έκδοση των ομολόγων ακολουθούνται στην αγορά σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το σημαντικό ερώτημα» τόνισε, «είναι αν υπήρξε παραβατικότητα κατά τη διαδικασία και αυτό ερευνάται από τον Εισαγγελέα».
Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά από τη «νόμιμη έκδοση του ομολόγου, ως τη στιγμή δηλαδή που έφτασε στα ασφαλιστικά Ταμεία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι η ανάλυση που παρουσίασε σήμερα, αποσκοπούσε στην απάντηση ερωτημάτων που διατυπώνονται αυτές τις μέρες. Και τόνισε πως «δεν συμψηφίζεται το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου με την υπόθεση αυτή».
Σε άλλη ερώτηση περί της «σύμπτωσης» να έχουν επιλέξει «ταυτόχρονα 15 Διοικήσεις Ταμείων να επενδύσουν σε τέτοιου είδους ομόλογα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοίνωση της περασμένης βδομάδας του αρμοδίου υπουργείου περί της «επικινδυνότητας επένδυσης σε τέτοιου είδους ομόλογα» επικαλούμενος σχετικά και τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε σχετικά ότι «το θέμα των χρηματοδοτήσεων διαφόρων εταιρειών μέσω των ασφαλιστικών ταμείων το ΄99-2000, που απέφερε “χασούρα” 2,5 δισ.ευρώ από το κεφάλαιό τους, δεν συγκίνησε την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση διαφορετικών διαδικασιών, όπως πράττει η σημερινή κυβέρνηση» και διευκρίνισε ότι «η διαφορά στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι 7 δισ. ευρώ».
Ως προς το αν συνηθίζεται να γνωρίζει μια χρηματιστηριακή εταιρεία την έκδοση ενός ομολόγου πέντε μήνες νωρίτερα και να ενημερώνει τους πελάτες της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε επί του θέματος από τα αρμόδια υπουργεία, κατά την οποία «αυτό συνηθίζεται σε πάρα πολλά ομόλογα και σε πάρα πολλές χώρες».
Σε ερώτηση σχετική με τον διορισμό «γαλάζιων παιδιών» στις διοικήσεις των Ταμείων που σήμερα κρίνονται ως «ανίδεες διοικήσεις», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «διαμορφώνονται ορισμένες παρελκυστικές λογικές» αναφέροντας ως παράδειγμα την αναφορά στη «γαλάζια εταιρεία «Ακρόπολις» – «η οποία ιδρύθηκε το ΄97» όπως είπε «και άρχισε από το ΄98 να μετέχει στις διαδικασίες αξιοποίησης χρημάτων των ταμείων. Πώς συμβαίνει μια εταιρεία, που άρχισε να λειτουργεί πέντε-έξι χρόνια πριν από την κυβέρνηση της ΝΔ κι επένδυε χρήματα των ταμείων, να αναφέρεται ακρίτως ως «γαλάζια εταιρεία»; είπε.
Αναφορικά με δημοσίευμα των «Νέων» που αναφέρεται σε εκχώρηση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συγκεκριμένη Τράπεζα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ως προς την υπέρβαση του 23% που έχουν κάνει ορισμένα Ταμεία στην αξιοποίηση των αποθεματικών τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «με υπουργικές αποφάσεις μπορεί να υπερβεί το 23% ένα ταμείο εφόσον κρίνεται σκόπιμο. Αυτό έγινε πολλές φορές επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» είπε και σημείωσε ότι το 2002 το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε από 20% σε 23%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου