ΤΟΠΙΚΑ

Επί ποδός οι πανεπιστημιακοί

επί-ποδός-οι-πανεπιστημιακοί-143685

Εξετάζουν να κινηθούν με αγωγές για την επιστροφή των περικοπών στους μισθούς τους

Επί ποδός οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων συζητά το ενδεχόμενο να κινηθεί με αγωγές κατά του δημοσίου για τη διεκδίκηση της επιστροφής των περικοπών στους μισθούς τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ., κ. Νικήτα Μυλόπουλο, οι περικοπές αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40% του συνόλου των αποδοχών των πανεπιστημιακών κατά το 2012. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των πανεπιστημιακών καθηγητών και όριζε από τις 30/12/2014 οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ της 1ης Αυγούστου επίπεδα. Επί ένα ολόκληρο χρόνο, από 1/1/2015 έως και τέλος του έτους, οι καθηγητές του Π.Θ. βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους.

Οπως αναφέρει ο κ. Μυλόπουλος, η αδικία είναι διπλή για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. «Εως και το 2012 ο κλάδος μας ήταν ίσως ο μόνος στον οποίο δεν έγιναν αυξήσεις μισθών. Οι αποδοχές μας ήταν καθηλωμένες για περίπου 15 χρόνια. Σε αυτούς τους μισθούς, που για έναν νεοδιοριζόμενο λέκτορα είναι κάτι λιγότερο από 1.000 ευρώ, ίσχυσαν περικοπές. Περικοπές που δεν έχουν αναπληρωθεί παρά την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος.

Με πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών μελών ΔΕΠ, οι καθηγητές του Π.Θ. εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά του δημοσίου. «Εχουμε ξεκινήσει τη διερεύνηση. Θα δούμε αν αξίζει να προχωρήσουμε σε προσφυγή, διότι είναι και τα δικαστικά έξοδα που θα πρέπει να σκεφτούμε», ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μισθολογικές διαφορές μπορούν να ξεκινούν από 120 ευρώ ανά μήνα (1.440 καθαρά το χρόνο) για ένα λέκτορα και να κλιμακώνονται στα 160 ευρώ ανά μήνα για έναν επίκουρο καθηγητή, στα 250 ευρώ το μήνα για έναν αναπληρωτή καθηγητή, στα 310 ευρώ το μήνα για ένα καθηγητή με προϋπηρεσία έως 20 έτη και στα 360 ευρώ ανά μήνα για ένα καθηγητή με προϋπηρεσία πάνω από 25 χρόνια.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου