ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται τσουνάμι ατομικών συμβάσεων

ερχεται-τσουνάμι-ατομικών-συμβάσεων-154359

Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει άρδην το τοπίο στην τοπική απασχόληση, αυξημένη ήδη κατά 25% η μερική απασχόληση στη Μαγνησία

Πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην αγορά εργασίας «βλέπουν» τα συνδικάτα στο Βόλο εάν και εφόσον εφαρμοστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η προβλεπόμενη ασφάλιση όλων σε ένα ταμείο, αδιακρίτως ιδιότητας, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ασφάλισης της μισθωτής εργασίας και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών απέναντι σε όσους απασχολούν με καθεστώς εξαρτημένης σχέσης εργασίας, μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση των συμβάσεων έργου (αντί των ατομικών και των άλλων μορφών συμβάσεων εργασίας) ή και συμβάσεων παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, προειδοποιούν τα συνδικαλιστικά στελέχη.

«Ο κίνδυνος μαζικών ανατροπών στις σχέσεις εργασίας και αμοιβής, αν δεν προβλεφθούν επιπλέον δικλείδες ασφαλείας, είναι ορατός καθώς επίσης και να μεταφερθούν στον εργαζόμενο οι νέες επιβαρύνσεις, όπου προκύπτουν από τα νέα ασφάλιστρα, μέσω της σύναψης νέων ατομικών συμβάσεων και συμφωνιών για την παροχή εργασίας» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ε.Κ.Β. Θανάσης Παπαδημόπουλος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που υφίσταται για τους εργαζόμενους.

Δεν αντέχει ο νομός άλλη ευελιξία

Ο προβληματισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος για τα τοπικά συνδικάτα καθώς η Μαγνησία είναι ένας από τους Νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στο 30%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μέσα στο 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας καταγράφηκε αύξηση κατά 25% της μερικής απασχόλησης στις κοινές επιχειρήσεις σε σχέση με το 2014 σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τους εργοδότες του Βόλου στο ΙΚΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και το Νοέμβριο το 35,77% αφορούσε σε μερική απασχόληση, το 17,47% σε εκ περιτροπής απασχόληση και το 46,76% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρης απασχόληση.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,22% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 55,39% έως 39 ετών. Επίσης, 74,73% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις αυτό το ποσοστό γίνεται 74,83%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 69,78%. Επίσης ένα ποσοστό 16,01% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 15,79%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξάνεται στο 26,99%.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 22 % απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 14% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» και 17% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 20,30% των ασφαλισμένων με Ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 14% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 10% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου