ΤΟΠΙΚΑ

Καθένας το δρόμο του, αγρότες και κυβέρνηση

καθένας-το-δρόμο-του-αγρότες-και-κυβέρ-851206

Αμετακίνητοι παραμένουν οι αγρότες στην απόφασή τους να κόψουν την Ελλάδα στα δύο, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ χθες ενισχύθηκε με περίπου 25 ακόμα τρακτέρ το μπλόκο των Μικροθηβών. Τελεσίδικο «όχι» στην «φιέστα» του Ζαππείου λένε οι αγρότες μετά την πανελλαδική σύσκεψη όλων των Συντονιστικών Οργάνων των μπλόκων στα Μάλγαρα και ζητούν διάλογο με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και στη διακίνηση προϊόντων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν για δεύτερη ημέρα στις Μικροθήβες, έχοντας ενισχύσει το μπλόκο τους με νέα τρακτέρ από την περιοχή του Βελεστίνου, ενώ αναμένεται να προσέλθουν ακόμα περισσότερα και σήμερα το πρωί.
«Είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ. Δεν ήρθαμε για να φύγουμε. Εμμένουμε στα αιτήματά μας και θα είμαστε εδώ μέχρι να δοθούν λύσεις», σημείωνε χθες ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Βελεστίνου Δημήτρης Σπαθής.
Μάλιστα χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία αγροτών βρέθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των συντονιστικών των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στα Μάλγαρα, όπου και αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στα Γρεβενά, όπου και θα συγκροτηθεί πλέον ένα ενιαίο συντονιστικό όργανο, το οποίο και θα εκπροσωπεί τους αγρότες σε συνάντηση με το Υπουργείο ή τον Πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη στα Γρεβενά θα συμμετάσχουν τρεις εκπρόσωποι από το μπλόκο των Μικροθηβών.
Στην ίδια συνεδρίαση οι αγρότες είπαν το «τελεσίδικο» όχι στην «φιέστα», όπως την χαρακτηρίζουν, του Ζαππείου και ζήτησαν αποκλειστικά να γίνει διάλογος με τον Πρωθυπουργό. Να αναφερθεί μάλιστα ότι στη σημερινή συνεδρίαση των Γρεβενών θα αποφασιστεί αν οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας θα αποδεχτούν την πρόταση του Βαγγέλη Μπούτα της ΠΑΣΥ από το μπλόκο της Νίκαιας να συγχρωτιστούν όλοι σε ένα κοινό αγώνα με έξι κοινά αιτήματα.
«Όλα θα οριστικοποιηθούν αύριο (σήμερα) στη σύσκεψη στα Γρεβενά. Τα αιτήματα είναι ουσιαστικά αυτά που καταγράφηκαν στη σύσκεψη της Κατερίνης και ουσιαστικά με τη Νίκαια διαφωνούμε σε δύο πράγματα. Μάλλον όχι διαφωνούμε, απλά η ΠΑΣΥ δεν εμπεριέχει το ζήτημα των επιδοτήσεων και του μητρώου, κάτι που θα το κοιτάξουμε αύριο (σήμερα)», σημείωσε ο αγρότης από την περιοχή των Φαρσάλων Νίκος Ρουκάς.
Πάντως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της επεσήμανε ότι οι αγρότες έχουν δίκαια αιτήματα, όμως μορφές κινητοποιήσεων, όπως το κλείσιμο δρόμων, δεν ωφελούν ούτε τους ίδιους ούτε την κοινωνία ούτε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.
Στη Νίκαια
Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο να πάνε τελικά στο Ζάππειο οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, όχι για να συμμετάσχουν στον “προσχηματικό διάλογο” της κυβέρνησης, αλλά για να διαδηλώσουν.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας χθες επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για την προώθηση “κοινωνικού αυτοματισμού”, όπως είπε χαρακτηριστικά, και κάλεσε σε ενίσχυση των μπλόκων.
Αναφορικά με την απουσία εκπροσώπων στη σύσκεψη των Μαλγάρων από το μπλόκο της Νίκαιας, ο κ. Μπούτας τόνισε πως είναι “ώρα αγώνα και όχι ώρα συσκέψεων” και άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών που ηγούνται των μπλόκων αυτών.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται στη Θεσσαλία, καθώς παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος της Νίκαιας. Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στο 170ο χλμ. του δρόμου Λάρισας-Κοζάνης, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες και ενισχύουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Μπλόκα υπάρχουν στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Ριτσώνα, στην Αλαμάνα και στη Νίκαια Λάρισας, ενώ κλειστή είναι η Εγνατία στους κόμβους Κερδυλλίων και Χρυσούπολης.
Αποκλεισμένος παραμένει για τέταρτη μέρα ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα Σερρών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παραγωγοί δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά το τσουχτερό κρύο. Περιοδικά ανοίγουν οι μεθοριακοί σταθμοί Δοϊράνης, Εξοχής και Ευζώνων.
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Νομάρχης Μαγνησίας
Πρωτοβουλία σε επίπεδο νομού για το άνοιγμα της εθνικής οδού έστω μερικώς, δηλαδή για κάποιες ώρες το 24ωρο, θα αναλάβει ο νομάρχης για το θέμα του κλεισίματος της εθνικής οδού από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Μαγνησίας. Οι επαγγελματίες των φορτηγών τόνισαν πως εξαντλείται η υπομονή τους, καθώς η κατάσταση που επικρατεί εξ αιτίας του κλεισίματος των δρόμων τούς οδηγεί σε αφανισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου