ΤΟΠΙΚΑ

Ασθένεια σαρώνει τις αμυγδαλιές

ασθένεια-σαρώνει-τις-αμυγδαλιές-216544

Καθολική προσβολή από μύκητα στις καλλιέργειες και στη Μαγνησία ~ Ζημιές σε Κερασιά, Κανάλια και Διμήνι

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί σε περιοχές όπως Κερασιά, Κανάλια και Διμήνι. Ενας μύκητας κατατρώει τα δέντρα, καταστρέφοντας τα φυλλώματα με αποτέλεσμα παραγωγοί να βρίσκονται επί ποδός φοβούμενοι ότι η ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη.

Πολλοί από τους παραγωγούς μόλις διαπίστωσαν το πρόβλημα απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Περιφερειακό Κέντρο όπου μετά την εξέταση των δειγμάτων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους.

Ενας μύκητας «ευθύνεται» για την ασθένεια που έχει προσβάλει τις μυγδαλιές που τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο όπως έλεγαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παραγωγοί από την Κερασιά και τα Κανάλια ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα δέντρα δείχνουν να έχουν «υποταχθεί» στο μύκητα με αποτέλεσμα τα φυλ- λώματα και ο κορμός σε πολλά από αυτά να έχει ήδη επηρεαστεί.

Οι περισσότεροι από τους αμυγδαλοπαραγωγούς άρχισαν ήδη να αναζητούν φυτοφάρμακα για να αντιμετωπίσουν το μύκητα προκειμένου να μην επεκταθεί το πρόβλημα όμως, όπως επισημαίνουν, αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλες τις εκτάσεις με αμυγδαλιές καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί η ασθένεια και να πληγούν ανεπανόρθωτα ακόμη και εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, έχοντας ήδη δείγματα από άρρωστα δέντρα, έχουν ζητήσει από τους αμυγδαλοπαραγωγούς να είναι σε επαγρύπνηση καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες όπως εκτιμάται ευνοούν την ανάπτυξη του παθογόνου μύκητα.

Εντονη εκδήλωση νέκρωσης βλαστών στις αμυγδαλιές από το μύκητα Botryosphaeria spp

Των Φ. Γραβάνη, Ομότιμου Καθηγητή Φυτοπροστασίας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Ιωάννη Κ. Βαγγέλα, Επίκουρου Καθηγητή Φυτοπαθολογίας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Μεγάλης έντασης και έκτασης ασθένεια στις αμυγδαλιές εκδηλώθηκε στην ανατολική Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής, μας αναφέρθηκε από το Καλαμάκι Λάρισας και από την Μαγνησία.

Πολλοί παραγωγοί προσεκόμισαν δείγματα προσβεβλημένων βλαστών αμυγδαλιάς.

Επισκεφθήκαμε τις περιοχές Καναλίων και Διμηνίου, όπου διαπιστώσαμε καθολική εκδήλωση της ασθένειας στις αμυγδαλιές. Η ποικιλία Ferragnes διαπιστώθηκε περισσότερο ευπαθής και ευαίσθητη άλλων (π.χ. Texas).

Συλλεχθέντα δείγματα εξετάσαμε στο Εργαστήριο και προβήκαμε σε εργαστηριακές απομονώσεις των παθογόνων. Στα Κανάλια, μετά από πρόσκληση των παραγωγών, κάναμε σχετική ενημέρωση χθες (17/11/15).

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα: Η ασθένεια εκδηλώνεται με νέκρωση των ετήσιων βλαστών, επεκτεινόμενη σε κλαδίσκους και μεγαλύτερης ηλικίας κλάδους και συνοδεύεται από έντονη πρόωρη φυλλόπτωση (Εικ. 1). Επί των βλαστών και κλάδων παρατηρούνται νεκρώσεις του ξύλου, έλκη με πολυστιγμία, και νέκρωση των οφθαλμών. Με προσεκτικότερη παρατήρηση, εντοπίζονται μεταχρωματισμοί και νεκρώσεις του ξύλου στις ουλές των φύλλων (μετά την πτώση τους) και στις ουλές των καρπών. Σε κάθετες τομές μεγαλύτερης ηλικίας κλάδων εμφανίζονται νεκρώσεις του ξύλου κυκλικές ή κατά κυκλικό τομέα, μέχρι τον φλοιόΜεγάλης έντασης και έκτασης ασθένεια στις αμυγδαλιές εκδηλώθηκε στην ανατολική Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής, μας αναφέρθηκε από το Καλαμάκι Λάρισας και από την Μαγνησία. Πολλοί παραγωγοί προσεκόμισαν δείγματα προσβεβλημένων βλαστών αμυγδαλιάς. Επισκεφθήκαμε τις περιοχές Καναλίων και Διμηνίου, όπου διαπιστώσαμε καθολική εκδήλωση της ασθένειας στις αμυγδαλιές. Η ποικιλία Ferragnes διαπιστώθηκε περισσότερο ευπαθής και ευαίσθητη άλλων (π.χ. Texas). Συλλεχθέντα δείγματα εξετάσαμε στο Εργαστήριο και προβήκαμε σε εργαστηριακές απομονώσεις των παθογόνων. Στα Κανάλια, μετά από πρόσκληση των παραγωγών, κάναμε σχετική ενημέρωση χθες (17/11/15). Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα: Η ασθένεια εκδηλώνεται με νέκρωση των ετήσιων βλαστών, επεκτεινόμενη σε κλαδίσκους και μεγαλύτερης ηλικίας κλάδους και συνοδεύεται από έντονη πρόωρη φυλλόπτωση (Εικ. 1). Επί των βλαστών και κλάδων παρατηρούνται νεκρώσεις του ξύλου, έλκη με πολυστιγμία, και νέκρωση των οφθαλμών. Με προσεκτικότερη παρατήρηση, εντοπίζονται μεταχρωματισμοί και νεκρώσεις του ξύλου στις ουλές των φύλλων (μετά την πτώση τους) και στις ουλές των καρπών. Σε κάθετες τομές μεγαλύτερης ηλικίας κλάδων εμφανίζονται νεκρώσεις του ξύλου κυκλικές ή κατά κυκλικό τομέα, μέχρι τον φλοιό (Εικ. 2, 3, 4, 5 & 6).

Οι ατελείς μορφές του μύκητα, κατά την βλαστική περίοδο σχηματίζουν καρποφορίες πυκνίδια, που φαίνονται ως πολυστιγμία στα προσβεβλημένα μέρη (Εικ. 3 & 4). Όταν ο καιρός είναι υγρός παράγουν εκατομμύρια σπόρια που δημιουργούν νέες μολύνσεις. Στο τέλος της βλαστικής περιόδου (τέλος Φθινοπώρου) σχηματίζονται οι τέλειες μορφές του μύκητα, που παράγουν καρποφορίες (περιθήκια) στα σχηματισθέντα έλκη. Τα περιθήκια εμφανίζονται επίσης ως πολυστιγμία. Με την έναρξη της βλαστικής περιόδου την Άνοιξη, τα περιθήκια παράγουν τεράστιο αριθμό ασκοσπορίων που μεταδίδονται με τον αέρα και δημιουργούν τις αρχικές μολύνσεις στην νέα βλάστηση. Απ’ αυτές, σχηματίζεται μυκήλιο που αποικιοποιεί το ξύλο των βλαστών και κλάδων, σχηματίζοντας αρχικά νεκρώσεις. Οι νεκρώσεις επεκτείνονται από τα σημεία πρόσφυσης των οφθαλμών προς την βάση των βλαστών. Στην συνέχεια σχηματίζουν πυκνίδια, τα σπόρια των οποίων δημιουργούν δευτερογενείς μολύνσεις.

Σε μεγάλους κλάδους, βραχίονες και κορμό, όπου σχηματίζονται έλκη, παρατηρείται έκκριση κόμεος και μάλιστα κατά ζώνες (σαν κολιέ) που περιβάλουν τον κορμό.

Τα σπόρια του μύκητα μεταδίδονται σε απόσταση 300 μέτρων προσβάλλοντας και άλλα δένδρα. Η μόλυνση (είτε από ασκοσπόρια είτε από πυκνιδιο- σπόρια) γίνεται μέσω πληγών, τομών κλαδεύσεως, μηχανικών ζημιών από έντομα, κ.ά., εφόσον ο καιρός είναι υγρός και οι βλαστοί και κλάδοι των δένδρων βρεγμένοι.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται περί ομάδας μυκήτων (ίσως 4-6 είδη) που δημιουργούν την ασθένεια. Γι αυτό ομιλούμε περί συμπλόκου Μποτρυοσφέριας (Botryo sphaeria spp.). Μέχρι στιγμής δεν προσδιορίσαμε το συγκεκριμένο είδος ή είδη που εμφανίσθηκαν ως παθογόνος παράγοντας στις αμυγδαλιές.

Οι μύκητες αυτοί ενδημούν στην περιοχή της Θεσσαλίας χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Θεωρούμε ότι η φετινή έντονη προσβολή και επέκταση της ασθένειας, οφείλεται στην εξαιρετικά βροχερή περίοδο του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Η προσβολή είναι πιο έντονη σε ζωηρής ανάπτυξης ποικιλίες δένδρων. Όπως προαναφέραμε, παρατηρήθηκε ευπαθέστερη και πλέον ευαίσθητη στην εμφάνιση συμπτωμάτων η ποικιλία Ferragnes έναντι της Texas. Η Μποτρυοσφέρια εκδηλώνεται και διαπιστώθηκε στο παρελθόν και σε άλλα δένδρα, όπως στην Φιστικιά και στην Καρυδιά. Οι μύκητες αυτοί προσβάλλουν και άλλα αυτοφυή δένδρα και θάμνους.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας: Επί του παρόντος, συνιστάται και επιβάλλεται η γενική (απ’ όλους τους παραγωγούς) κλάδευση των προσβεβλημένων βλαστών και η καύση τους. Μεγάλης διαμέτρου τομές κλάδων να καλύπτονται με προστατευτική αλοιφή κλαδεύματος. Ψεκασμοί με μυκητοκτόνα αυτήν την περίοδο είναι αναποτελεσματικοί. Κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο, μετά παρακολούθηση της εξέλιξης της ασθένειας, θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί. Αλλά επί του θέματος αυτού θα επανέλθουμε κατ’ εκείνη την περίοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου