ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας

σε-απόγνωση-οι-φαρμακοποιοί-της-μαγνη-216707

«Μας οδηγούν σε εξαθλίωση» ~ Στο -50% ο τζίρος με το ποσοστό κέρδους στο 13% και συνεχώς μειούμενο

Στην εξαθλίωση και την εξαφάνιση οδηγείται ο κλάδος των φαρμακοποιών, καθώς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου κ. Κων. Ματσιόλη τα απανωτά χτυπήματα, θεσμικά και οικονομικά, θα συνεχιστούν και απομένει στους φαρμακοποιούς να αντιδράσουν

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στην άλωση του ελληνικού φαρμακείου της γειτονιάς με την είσοδο των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο, διεκδικώντας τη διατήρηση της ιδιοκτησίας του φαρμακείου μόνο από αδειούχο φαρμακοποιό, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η αλλαγή της μορφής λειτουργίας του ελληνικού φαρμακείου, η οποία και οδηγεί σε εξαθλίωση του φαρμακείου της γειτονιάς και στον αφανισμό του, θα προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο.

Σε ένα περιβάλλον με διευρυμένο ωράριο, με υπέρμετρη μείωση του ποσοστού κέρδους, με αβέβαιες πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων λίγα θα είναι τα φαρμακεία που θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Αυτό το περιβάλλον εξαθλίωσης του φαρμακείου δεν μπορεί ποτέ να είναι προς το συμφέρον του Ελληνα πολίτη αλλά μόνο προς το συμφέρον των επίδοξων «επενδυτών». Σε αυτό το περιβάλλον το φάρμακο μετατρέπεται σε κοινό εμπόρευμα και ο ασθενής σε ένα νούμερο στην αναμονή.

Οι φαρμακοποιοί υφίστανται εδώ και πολύ καιρό τη στάση πληρωμών από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία με πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΔ (Δημόσιο) καθώς οφείλουν σήμερα στους φαρμακοποιούς εκατομμύρια ευρώ. Το καθαρό ποσοστό κέρδους έχει μειωθεί στο 13% και θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενώ θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι όταν μιλάμε για τζίρο, αναφερόμαστε σε χρήματα που θα μας δοθούν μετά από 3-4 μήνες. Προσθέστε σε όλα αυτά ότι έχει μειωθεί στο 50% ο τζίρος στα φαρμακεία μας και θα συνεχίσει την ίδια φθίνουσα πορεία που οδηγεί στην εξαθλίωση και τελικά στην εξαφάνιση του φαρμακείου», τονίζει ο κ. Ματσιόλης.

Καθημερινά επίσης οι ελλείψεις φαρμάκων αυξάνονται θέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία του λαού, γιατί αρκετά από τα φάρμακα που λείπουν είναι αναντικατάστατα και αφορούν σοβαρές παθήσεις.

«Με τη νέα πολιτική στην τιμολόγηση των φαρμάκων, θα έχουμε ελλείψεις και σταδιακά, μέχρι το 2017 που θα υλοποιηθεί η πολιτική των τεσσάρων φάσεων για το φάρμακο, πολλά κινήσιμα φάρμακα θα εξαφανιστούν».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φαρμάκου, το οποίο πριν μερικά χρόνια κόστιζε περίπου 40 ευρώ, σήμερα έχει μειωθεί σε 22 ευρώ και με την πολιτική τιμών που ακολουθείται, θα φτάσει τα 3 ευρώ το 2017 αλλά τότε θα αποσυρθεί από την αγορά.

Σχολιάζοντας τη νέα πρόταση για τις τιμές φαρμάκων, ο κ. Ματσιόλης ανέφερε ότι σε σύνολο 9.500 κωδικών, μόνο οι 3.000 περίπου είναι κινήσιμοι, δηλαδή πωλούνται από τα φαρμακεία και χιλιάδες φάρμακα της λίστας δεν υπάρχουν στα συρτάρια των φαρμακείων καθώς δεν πωλούνται.

«Μεσοσταθμικά η μείωση είναι 6% αλλά σε ουσίες ευρείας χρήσης κωδικών, υπάρχουν προτάσεις για μείωση έως και 50%», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ολα δείχνουν ότι η Επιτροπή Τιμών θα δώσει το πράσινο φως για να εφαρμοσθούν στην πράξη οι νέες τιμές, μετά από τις τελικές διορθώσεις που θα γίνουν έπειτα και από τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

H λίστα με τις προτεινόμενες, προς το υπουργείο Υγείας, τιμές περιλαμβάνει τελικά 9.419 ιδιοσκευάσματα, αντί των 9.433 κωδικών που περιείχε το δελτίο προς διαβούλευση. Περισσότερα από 1.000 φάρμακα παρουσιάζουν μειώσεις από 1% έως και 10%, ενώ μηδενικές μειώσεις παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων (πάνω από 6.000 κωδικοί).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου