ΤΟΠΙΚΑ

Προσδοκίες για αναθέρμανση της αγοράς στις ενδιάμεσες εκπτώσεις

προσδοκίες-για-αναθέρμανση-της-αγορά-250486

Ενώ συνεχίζονται οι επαφές των εμπόρων για τις κινητοποιήσεις

Να πάρει μπρος η μηχανή της αγοράς και να ξεκινήσουν να δουλεύουν τα καταστήματα προσδοκούν από το δεκαήμερο των εκπτώσεων οι έμποροι, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση το διάστημα μετά την επιβολή των capital controls και μέχρι σήμερα και δεν βλέπουν καμία βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ούτε καν αυτού που αφορά στη χρήση των μηχανημάτων για την υποδοχή καρτών, αν και τα έχουν ανάγκη.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η κίνηση τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων χαρακτηρίζεται από τη Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας αναγνωριστική, καθώς το καταναλωτικό κοινό περιορίζεται να ερευνά την αγορά χωρίς να ικανοποιεί τις ανάγκες του, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών σε ελκυστικές τιμές καθώς οι εκπτώσεις φτάνουν και το 30% της αξίας των ειδών.

«Ο κόσμος πρέπει να έρθει στα τοπικά καταστήματα και να ενισχύσει την αγορά. Οι απώλειες στο ταμείο των καταστημάτων με τα capital controls δεν καλύπτονται. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει η δουλειά, να πάρει μπρος η αγορά» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνος Τσέλιος.

Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να τονωθούν τα εμπορικά καταστήματα. Επεξεργάζεται κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να προσέλθουν στα καταστήματα. Σχεδιάζει την κυκλοφορία κάρτας bonus που θα κάνει εκπτώσεις στις αγορές.

Ωστόσο, χρειάζεται να υπάρχει καθαρό μυαλό. Ο κ. Τσέλιος λέει «ότι μετά την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων οι επιχειρήσεις διαλύθηκαν. Χρειάζεται να υπάρχει καθαρή σκέψη για την εφαρμογή του μέτρου» πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι τα καταστήματα βρίσκονται στον αέρα. «Μας λένε ότι θα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να εφοδιάσουμε τα μαγαζιά μας με μηχανήματα για τη χρήση καρτών. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες αγορές δε γίνονται με ρευστό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Κάποια καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τερματικά, άλλα περιμένουν ακόμη» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως τις προσεχείς μέρες ενόψει των κινητοποιήσεων. Η Διοίκηση διαβουλεύεται με άλλους φορείς για τον τρόπο διαμαρτυρίας. Προχθές συναντήθηκε με τους επαγγελματοβιοτέχνες, όμως οι επαφές συνεχίζονται.

Ερευνα για το λιανεμπόριο

Με την ευκαιρία των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητα θα πραγματοποιήσει περιοδική έρευνα για το λιανεμπόριο, ενώ θα διερευνήσει με συγκριτικά πλέον στοιχεία τη φετινή και την περυσινή κίνηση κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου δεκαημέρου 1 με 10 Νοεμβρίου.

Παράλληλα με τη χρήση του ίδιου δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, θα καταγραφούν οι απόψεις των εμπόρων από όλη τη χώρα για τον τζίρο, την κίνηση του εκπτωτικού δεκαήμερου και το άνοιγμα της πρώτης Κυριακής του Νοεμβρίου.

Η περυσινή εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου, πάντως, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων συνολικά κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Το 40% των επιχειρήσεων είδε τις πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο του 2014 να παραμένουν στα ίδια επίπεδα του 2013 και το 37% σε χαμηλότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου