ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτή αύριο η αγορά ~ Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι

ανοιχτή-αύριο-η-αγορά-απεργούν-οι-εμπο-257584

Πρεμιέρα προσφορών την 1η Νοεμβρίου οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 10 του μήνα – Ανακοίνωση των «Εμπόρων ενάντια στην κρίση»

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα αύριο Κυριακή 1η Νοεμβρίου για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού λόγω της έναρξης δεκαήμερων εκπτώσεων, με τους εμποροϋπαλλήλους και τους «Εμπόρους ενάντια στην κρίση» να διατυπώνουν την έντονη αντίθεσή τους. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος «η 1η Νοεμβρίου συγκαταλέγεται στις επτά Κυριακές του χρόνου κατά τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών και εναπόκειται στην προαίρεση του κάθε επαγγελματία η συμμετοχή του».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η πρεμιέρα των δεκαήμερων εκπτώσεων αύριο 1η Νοεμβρίου είναι ο λόγος για τον οποίο θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, βάση του σχετικού νόμου. Οι έμποροι από την πλευρά τους, προσβλέπουν στην προσέλκυση πελατών και την πολυπόθητη αύξηση του τζίρου. «Προσδοκία μας είναι να σημειώσει ανοδική τάση η κίνηση την χειμερινή περίοδο, διότι είναι πολύ δύσκολοι οι δέκα τελευταίοι μήνες. Σκοπός είναι να αρχίσει ο καταναλωτής να εφοδιάζεται με τα χειμωνιάτικα είδη, πραγματοποιώντας αγορές για να καλύψει τις ανάγκες του, διότι είναι πλέον άδεια τα ταμεία μας» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσέλιος.

Η πτώση τζίρου που σημειώνεται στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με τους εμπόρους να χαρακτηρίζουν «αδύνατη» την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων και το μέλλον τους θολό και αβέβαιο.

Οι έμποροι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους διότι έχουν απορροφήσει την επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ, χωρίς να αυξήσουν τις τιμές των ειδών που διαθέτουν προς πώληση στα καταστήματά τους, με αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση των εσόδων τους.

«Ζούμε πλέον σε ανασφάλεια, είναι αδύνατη η επιβίωσή μας και κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί για τον ιδιωτικό τομέα, για τον κλάδο των εμπόρων, το μόνο κλάδο που θα μπορούσε να απορροφήσει μεγάλο ποσοστό των ανέργων» όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Παράλληλα ο κ. Τσέλιος τόνισε ότι ευχή όλων είναι να αυξηθεί η κίνηση και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων, προκειμένου να κλείσει με άνοδο το επόμενο δίμηνο, τουλάχιστον, για να καλυφθεί η ζημιά του προηγούμενου δεκάμηνου και να διασφαλιστεί η συνέχεια των επιχειρήσεων, σε μια εποχή δύσκολη για όλους.

«Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση»

Την αντίθεσή τους απέναντι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας διατυπώνουν οι «Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση» καλώντας τους συναδέλφους τους να μην ανοίξουν αύριο τα καταστήματά τους και τους καταναλωτές, αντίστοιχα, «να μην καταναλώσουν ούτε 1 ευρώ την Κυριακή 1η Νοεμβρίου».

Αναλύοντας τις θέσεις τους σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, οι «Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση» επισημαίνουν ότι «μετά από 3 χρόνια εφαρμογής του μέτρου για λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο (και το 3ο Μνημόνιο περιλαμβάνει 52 Κυριακές), τα επιχειρήματα για το οφέλη έχουν αποδειχθεί αίολα και απολύτως ψευδή. Με επιστημονικά κριτήρια το Ινστιτούτο (ΙΝΕΜΥ), έχει αποδείξει ότι με την εφαρμογή του μέτρου καμία αύξηση τζίρου δεν υπήρξε. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η μετακύληση τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές».

Τα μέλη της παραπάνω πρωτοβουλίας υπογραμμίζουν ότι «το καθαρά Μνημονιακής έμπνευσης μέτρο για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δεν έχει στόχο ούτε να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές, ούτε να βοηθήσει τον τουρισμό, ούτε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Στόχο έχει να ενισχύσει τις πολυεθνικές και να οδηγήσει στον αφανισμό τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα».

Από την πλευρά τους, οι «Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση» θεωρούν «τελείως λάθος και αναποτελεσματική τη στάση που ακολουθεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΣΒ, που δεν σχεδιάζει την ανατροπή της Κυριακάτικης αργίας. Η πρακτική αυτή, επισημαίνουν, οδηγεί σε αργό θάνατο και σε όλο και περισσότερα λουκέτα. Ενώ είναι χαρακτηριστικό η σπασμωδικότητα που ακολουθεί η πλειοψηφία (την προηγούμενη φορά είχε προτείνει κλειστά την Κυριακή, τώρα ανοικτά)».

Αντιδρούν οι εμποροϋπάλληλοι

Την πλήρη αντίθεσή του στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή εξέφρασε με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας, καλώντας τα μέλη του σε απεργία την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Στην ίδια ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία – μέλη της «να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει στο Εμπόριο η Ο.ΙΥ.Ε., ενάντια στη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονιακού – αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και καταργεί την Κυριακή – αργία για τους εργαζόμενους».

Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων «επιλέγουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά τον αγώνα μας για την κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας, ενάντια στην επιχειρούμενη πλήρη και χωρίς όρια απελευθέρωσή της» δεδομένου ότι «ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στη πάλη για τη Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου