ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση τελών για να επιβιώσουν ζητούν περιπτερούχοι και καταστηματάρχες εστίασης

μείωση-τελών-για-να-επιβιώσουν-ζητούν-252564

Κάθε εβδομάδα κι ένα λουκέτο σε περίπτερο – Δυσβάσταχτα σε σχέση με τα έσοδά τους τα τέλη για τους καταστηματάρχες

Κραυγή αγωνίας από περιπτερούχους και καταστηματάρχες εστίασης για την επιβίωσή τους μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Ειδικά οι περιπτερούχοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης επαγγελματιών περιπτερούχων καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλη Τόπα, κάθε εβδομάδα χάνουν κι ένα συνάδελφο, που κατεβάζει ρολά στο περίπτερό του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Από το 2009 έως και σήμερα, έχουν κλείσει 85 περίπτερα», ανέφερε ο κ. Τόπας στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Βόλου, όπου μετέφερε το αίτημα των περιπτερούχων για μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, κατά 25% προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στον καθένα.

Σύμφωνα με τον κ. Τόπα, πλέον έχουν απομείνει μόλις 80 περίπτερα σε όλο το νομό, ενώ κάθε εβδομάδα κλείνει κι ένα περίπτερο. «Κάθε εβδομάδα χάνουμε κι ένα συνάδελφο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ενωσης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την καθημερινότητα στα περίπτερα.

«Εχουν μειωθεί τα έσοδά μας την ίδια ώρα που τα έξοδά μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το ποσοστό κέρδους από τσιγάρα και κάρτες έχει συρρικνωθεί, ενώ αντιθέτως έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά μας έξοδα.

Χρωστάμε παντού: σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία», ανέφερε.

«Ως Ενωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας επισημαίνουμε ότι ο κλάδος μας εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα περνά μια δύσκολη οικονομική περίοδο, σε ό,τι έχει σχέση με τη βιώσιμότητά του. Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και να δώσει τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους», αναφέρεται στο έγγραφο αίτημα που υπέβαλλαν για μείωση των τελών κατά 25%.

30% μείωση ζητούν οι καταστηματάρχες

Μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 30% τουλάχιστον, ζήτησε με έγγραφο αίτημά του και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Νομού Μαγνησίας.

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά είναι τραγική. Είναι πλέον αδύνατο τα καταστήματα εστίασης του Βόλου, να ανταποκριθούν στην καταβολή του υπέρμετρου σε σχέση με τα έσοδά τους τέλους», ανέφερε ο Πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο αίτημα για μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 30%, ο σύλλογος έχει υποβάλλει και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, για τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου