ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται έλεγχοι για μαύρη εργασία

ερχονται-έλεγχοι-για-μαύρη-εργασία-252553

Μετά από καταγγελίες των αποκλειστικών νοσοκόμων για άτομα που απασχολούνται χωρίς άδεια

Εντολή για ελέγχους προκειμένου να σταματήσει η «μαύρη εργασία» δήθεν νοσοκόμων ξεκινά με εντολή του υπουργείου Εργασίας μετά από καταγγελία της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και του ΙΚΑ θα κληθεί να επιφορτιστεί με τη διενέργεια ελέγχων στο Βόλο καθώς επιχειρείται να μπει φρένο στην αθρόα απασχόληση ατόμων που παρουσιάζονται ως αποκλειστικές νοσοκόμες χωρίς καμία πιστοποίηση από το μητρώο πιστοποίησης.

Το φαινόμενο ανθεί στα νοσοκομεία, η δε άνθισή του οφείλεται πρωτίστως στη δραματική υποστελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία οδηγεί στη δυνατότητα ατόμων αμφιβόλου επιστημονικής κατάρτισης να ασκούν χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου, καθώς επίσης και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων, ιδίως από τα αρμόδια όργανα. Είναι δε ξεκάθαρο ότι η δράση των συγκεκριμένων ατόμων στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους, στερεί φορολογικά έσοδα από το ελληνικό κράτος, αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών, και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κατά το μέρος που πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Στο Νοσοκομείο Βόλου μετά την ένταξη των αποκλειστικών νοσοκόμων σε ειδικό μητρώο η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο δεν φαίνεται να τηρούνται τα όσα προβλέπονται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Μάλιστα οι αποκλειστικές νοσοκόμες της Μαγνησίας ζητούν εντατικότερους ελέγχους στο Νοσοκομείο και τις κλινικές προκειμένου να μην παραπλανούνται κυρίως οι συγγενείς των ασθενών που προκειμένου να εξασφαλίσουν τη φύλαξη και συνοδεία των δικών τους ανθρώπων, προβαίνουν σε επιλογές που αντιβαίνουν τους κανόνες λειτουργίας του επαγγέλματος.

Ενώ ο τοπικός σύλλογος των αποκλειστικών νοσοκόμων έδωσε μάχη προκειμένου να υπάρξει ξεκαθάρισμα του επαγγέλματος και να μην υπάρχουν παρατυπίες που αφενός στιγματίζουν τον κλάδο και αφετέρου αφαιρούν εισόδημα από τα μέλη που είναι πιστοποιημένα για να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Ετσι πέτυχαν με υπουργική απόφαση δημιουργήθηκε Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε), προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι αποκλειστικές νοσοκόμες διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα στο οποίο από τη Μαγνησία με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια απασχόλησης από το ΙΚΑ είναι ενταγμένες 48 αποκλειστικές νοσοκόμες.

Επιπλέον θετικό το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργείου Εργασίας «θεσπίστηκε» ένα τιμολόγιο που είναι προσιτό για τους ασθενείς αφού και ο ΕΟΠΥΥ επιστρέφει χρήματα για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών υγείας εφόσον φυσικά προσκομιστεί η απόδειξη καταβολής του τιμήματος.

Για το πρωινό τιμολόγιο η απασχόληση αποκλειστικής νοσοκόμας στο Νοσοκομείο Βόλου είναι 44 ευρώ για κάθε μέρα εκτός Κυριακής που είναι 78 ευρώ. Για το νυχτερινό ωράριο, το τιμολόγιο που έχει θεσπιστεί είναι 55 ευρώ καθημερινά με τη σχετική προσαύξηση το Σαββατοκύριακο όπου το τιμολόγιο το Σάββατο είναι 84 ευρώ και την Κυριακή 60 ευρώ. Από τον ΕΟΠΥΥ που δικαιολογεί 8 ημέρες αποκλειστική νοσοκόμα, η επιστροφή ποσού είναι 28 ευρώ για τις καθημερινές και 35 ευρώ το Σαββατοκύριακο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου