ΤΟΠΙΚΑ

Πόντιος Πιλάτος η Πολιτεία

πόντιος-πιλάτος-η-πολιτεία-279565

Πόντιος Πιλάτος η Πολιτεία…. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, δηλώνουν αδυναμία να δώσουν λύση στο πρόβλημα αποκλεισμού προνηπίου με ειδικές ανάγκες από το πρόγραμμα δωρεάν μαθητικών μεταφορών, «κολλώντας» στο γράμμα του Νόμου. Η μητέρα του προνηπίου που είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, ελλείψει άλλης εναλλακτικής μεταφέρει καθημερινά το παιδί με το ποδήλατο από το Φυτόκο μέχρι το ειδικό νηπιαγωγείο στη συνοικία της Χιλιαδούς, διανύοντας υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες απόσταση τριών χιλιομέτρων για να μεταφέρει καθημερινά το παιδί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα με το «Γολγοθά» της μητέρας αλλά και του ίδιου του προνηπίου, ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την περασμένη Κυριακή. Αφορμή αποτέλεσε μια βροχερή ημέρα, κατά την οποία η μητέρα ανέβασε το παιδάκι στο ποδήλατο κι εν μέσω βροχής διένυσε απόσταση από το Φυτόκο μέχρι τη Χιλιαδού για να το πάει στο σχολείο. Το παιδί που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγου και συμπεριφοράς και για το λόγο αυτό φοιτά σε ειδικό νηπιαγωγείο, έχει μείνει εκτός σχολικού λεωφορείου επειδή ο Νόμος εξαιρεί από τις δωρεάν μαθητικές μεταφορές τα προνήπια.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά των μαθητών προβλέπεται για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο τόπος κατοικίας απέχει από το σχολείο από τέσσερα χιλιόμετρα και πάνω (για μαθητές Λυκείου), άνω των 2,5 χλμ. (για μαθητές Γυμνασίου) και άνω των 1.200μ. (για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού).

Ωστόσο διευκρινιστική εγκύκλιος υπαγορεύει ότι από το καθεστώς των δωρεάν μεταφορών, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της απόστασης εξαιρούνται τα προνήπια. Ο λόγος ότι δεν βρίσκονται στο στάδιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κι ως εκ τούτου, δεν υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, που καλούνται να επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι γονείς.

Η εξαίρεση μάλιστα δεν διαχωρίζει μαθητές γενικής παιδείας ή ειδικής εκπαίδευσης, με τους δεύτερους να ανεβαίνουν έναν… Γολγοθά για να πάνε σχολείο.

Ακόμη και σήμερα λύση δεν έχει βρεθεί για το προνήπιο με ειδικές ανάγκες.

Η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Θεοδώρα Μητσιάνη, δηλώνει αναρμόδια. «Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις μαθητικές μεταφορές. Αρμόδια είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι Νόμοι και βάσει αυτών κινούνται οι υπηρεσίες», δήλωσε η κ. Μητσιάνη.

Γνώστης του προβλήματος που υπάρχει με το παιδί, δηλώνει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Το πρόβλημα δεν γνωστοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που δεν έστειλε καν αίτημα για τη μεταφορά του προνηπίου κι ας απορρίπτονταν αλλά από ανάδοχο που έχει αναλάβει μεταφορές μαθητών και ήρθε αντιμέτωπος με το «γολγοθά» της συγκεκριμένης μονογονεϊκής οικογένειας.

«Υπηρεσιακά κάναμε ότι προβλέπεται από την ΚΥΑ για την καλύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Καλούμαστε να δράσουμε στα στενά πλαίσια του Νόμου, ο οποίος δεν προβλέπει δωρεάν μεταφορά προνηπίων που δεν εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διευθύντρια διοικητικού και οικονομικού της ΠΕΜ, κ. Ιωάννα Καραδήμα. Η λύση δε του προβλήματος μετατίθεται για ένα χρόνο αργότερα…

«Αυτή την περίοδο το τμήμα προμηθειών που οργανώνει τις μαθητικές μεταφορές για το διαγωνισμό της επόμενης διετίας, έχει προβλέψει τη μεταφορά του συγκεκριμένου παιδιού με ταξί στο σχολείο από 11 Σεπτεμβρίου 2016», πρόσθεσε η ίδια.

Μέχρι τότε όμως το πρόβλημα παραμένει. Ενα παιδί με ανάγκες ταλαιπωρείται και μαζί η μητέρα του που προσπαθεί να κάνει μεροκάματα για να εξασφαλίσει τα προς το ζην για την οικογένειά της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου