ΤΟΠΙΚΑ

Τα χρώματα της αποχής

τα-χρώματα-της-αποχής-305302

Πολλά μηνύματα και προς πολλούς αποδέκτες έστειλαν οι ψηφοφόροι με την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Μηνύματα όμως έστειλε και η αποχή, η οποία βγήκε νικήτρια των εκλογών. Ενα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος γύρισε την πλάτη στην κάλπη, με αποτέλεσμα η αποχή να αγγίζει το ποσοστό – ρεκόρ του 41,5% στη Μαγνησία και του 43,45% και στην Επικράτεια προκαλώντας διάχυτο προβληματισμό. Τι συνέβη και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στην κάλπη; Που αποδίδουν τα κόμματα τη στάση αυτή; Στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ερμηνεύουν σήμερα την αποχή επικεφαλής των τοπικών κομματικών επιτελείων: ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Απέρριψαν το δικομματισμό»

Στην απόρριψη των κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, αλλά και στη δυσαρέσκεια ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε η αποχή στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Κώστας Βογιατζής.

Κώστας Βογιατζής «Οι ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ δικομματισμού απέρριψαν τα κόμματά τους»

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το πρόβλημα της αποχής στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη υπήρξε έντονο και γι’ αυτό δικαίως απασχόλησε. Στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό της αποχής ανέβηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο νομό Μαγνησίας κατά 8,4.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής είδαμε στις οθόνες των τηλεοράσεων τη διαχρονική αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού της αποχής, αρχής γενομένης από το 2004. Το φαινόμενο εξελίχτηκε σταδιακά, αλλά από το 2012 ανέβηκε σημαντικά. Τον Ιανουάριο του 2015 η αποχή μειώθηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Ακολούθησε, όμως, το ποσοστό της 20ης Σεπτέμβρη.

Στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη είναι ότι οι ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ δικομματισμού δεν μετακινήθηκαν απλά σε άλλες κατευθύνσεις (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ) , αλλά απορρίπτοντας τα κόμματά τους δεν επέλεξαν κάποιο άλλο. Πήγαν στην αποχή. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ψηφοφόροι κάποιων προσώπων (όλοι τα ξέρουμε π.χ. στη Μαγνησία) και ψήφιζαν για το ρουσφέτι. Οταν τα πρόσωπα δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν το ρουσφέτι, έφυγαν από το πολιτικό προσκήνιο και οι ψηφοφόροι τους από την κάλπη. Ολα αυτά βέβαια ταυτόχρονα με τη δημιουργία περιβάλλοντος απαξίωσης της πολιτικής.

Στις τελευταίες εκλογές εμφανίστηκε το φαινόμενο δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που ταυτόχρονα πολιτικά απέρριπταν οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Αυτοί επέλεγαν την αποχή. Τις τελευταίες μέρες όμως σημαντικός αριθμός αυτών των πολιτών παραμέρισε την δυσφορία του και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο – τρεις μέρες οι συντριπτική πλειοψηφία αυτών που αποφάσισαν να ψηφίσουν πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν αποτέλεσμα την παταγώδη αποτυχία των δημοσκοπήσεων», προσθέτει.

Ν.Δ.: «Απογοήτευσαν τα πολλά ψέματα που ειπώθηκαν»

Η οικονομική κρίση γέννησε πολλά προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα ψέματα που ειπώθηκαν για λύσεις προκάλεσαν διάχυτη απογοήτευση, με αποτέλεσμα οι πολίτες να γυρίσουν πλάτη στην κάλπη. Αυτό τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Ν.Δ. Γιώργος Κίτσιος. Οπως εξηγεί: «Η αποχή από τις εκλογές άγγιξε το υψηλό ποσοστό του 50% και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα.

Γιώργος Κίτσιος «Τα πολλά ψέματα που ειπώθηκαν για λύσεις στα προβλήματα προκάλεσαν απογοήτευση»

Σίγουρα υπάρχουν αιτίες, αλλά και πολλές απόψεις επ’ αυτού. Εκτιμώ πως τα πολλά προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν σε όλες τις τάξεις, σε όλη την κοινωνία και τα πολλά ψέματα που ειπώθηκαν για λύσεις σε όλα αυτά οδήγησαν σε απογοήτευση τους ψηφοφόρους.

Ο κόσμος πίστεψε στην ελπίδα που δεν ήρθε από το ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό έδωσε και δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει, όμως, να πείσουμε για τη σημασία που έχει η συμμετοχή στην κάλπη. Διαφορετικά θα κυβερνούν οι λίγοι και θα παίρνουν αποφάσεις και για αυτούς που δεν ψηφίζουν.

Η Ν.Δ. δεν έταξε τίποτα προεκλογικά, δεν έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να βρει λύσεις, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που έταξε ότι θα βρει ισοδύναμα για όλους και όλα. Τελικά, η αποχή από την κάλπη βοήθησε το ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτος με καθαρή νίκη, ενώ κυριαρχούσε η άποψη ότι θα ενίσχυε τα κόμματα της αντιπολίτευσης», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: «Κούραση από τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ»

Τρεις λόγους επικαλείται για την αποχή των ψηφοφόρων από τις εκλογές το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Νούσης: το οικονομικό, τη μη ικανοποίηση αιτημάτων για μεταδημότευση, αλλά και την κούραση του κόσμου από τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διενήργησε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε επτά μήνες.

Λάμπρος Νούσης «Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκε το αποτέλεσμα της κάλπης»

Οπως εξηγεί, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθεί και να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες συνέχιζαν την τουριστική σεζόν. «Επιπλέον, ενώ έγιναν πολλές αιτήσεις στο υπουργείο για μεταδημότευση, ωστόσο αυτές δεν ικανοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μην μπορούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τα αιτήματα δεκτά, διότι με βάση τα στατιστικά μοντέλα που είχε φοβόταν για το αποτέλεσμα της κάλπης», προσθέτει.

Ο ίδιος εκφράζει το αναπάντητο ερώτημα αν με βάση το βραδυκίνητο Ελληνικό Δημόσιο είχαν προλάβει να ενημερωθούν και οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ αποδίδει το αποτέλεσμα της αποχής και στην κούραση που προκλήθηκε στους ψηφοφόρους να μετέχουν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο δημοψήφισμα δεν υπήρξε τεκμηριωμένος λόγος για να διενεργηθεί, ενώ το ερώτημα που τέθηκε δεν υπήρχε, είχε ξεπεραστεί. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταφύγει και πάλι στην κάλπη για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα. Αντί ο πρωθυπουργός να διαλύσει τις συνιστώσες ως όφειλε, επέλεξε να μετακυλήσει το βάρος αυτό στους ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν πίστεψαν ότι θα αλλάξει κάτι από την πολιτική που θα ακολουθούσε, ενώ όλα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε την εξουσία. Ο κόσμος το είχε υποψιαστεί και δεν θεώρησε ότι με την ψήφο θα επέφερε κάποια σημαντική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα», κατέληξε.

ΚΚΕ: «Δυσαρέσκεια προς το αστικό πολιτικό σύστημα»

Η αποχή από την κάλπη δεν αποτελεί ενεργητική στάση αμφισβήτησης και αντίθεσης στη σημερινή πολιτική κατάσταση, αλλά αντίθετα ενισχύει την ηττοπάθεια και την παραίτηση. Ο γραμματέας της Τοπικής Ενότητας Βόλου του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, δηλώνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό της αποχής θεωρούμε πως αν και σε μεγάλο βαθμό εκφράζει δυσαρέσκεια προς το αστικό πολιτικό σύστημα, αίσθημα αγανάκτησης ή και απογοήτευσης σε τμήματα εργαζομένων και νεολαίας, δεν αποτελεί ενεργητική στάση αμφισβήτησης και αντίθεσης στη σημερινή κατάσταση και στα αίτια που την γεννούν. Αντίθετα, ενισχύει την ηττοπάθεια ότι «τίποτα δε γίνεται», «τίποτα δεν αλλάζει», ενισχύει την ισοπεδωτική και λαθεμένη εντύπωση ότι «όλοι το ίδιο είναι».

Βασίλης Μεταξάς «Η αποχή ενισχύει την ηττοπάθεια και την παραίτηση»

Οσοι και όσες είχαν ψηφίσει άλλοτε το ΚΚΕ ή όσοι σκέφτηκαν να ψηφίσουν ΚΚΕ, αλλά τελικά επέλεξαν την αποχή, χρειάζεται να σκεφτούν ότι όλες οι μικρές και μεγάλες μάχες, μαζί και αυτή των εκλογών, μπορεί και πρέπει να αξιοποιούνται για να υπάρχουν ρωγμές στο σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, να συγκεντρώνονται δυνάμεις με στόχο τη συνολική ανατροπή. Η αποχή σχετίζεται οπωσδήποτε και με δυσκολίες μετακίνησης για ένα τμήμα του λαού, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα φτώχειας και επιβίωσης, και από αυτήν την άποψη υπάρχει ευθύνη στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που δεν έχουν πάρει μέτρα διευκόλυνσης, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Καλούμε όλες αυτές τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, να συναντηθούν μαζί μας στους καθημερινούς αγώνες, στα σωματεία, στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, στο κίνημα, για την απόκρουση των μέτρων του 3ου και των προηγούμενων μνημονίων, για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και γενικότερα στην πάλη για να αλλάξει συνολικά χέρια η εξουσία. Μέσα στον αγώνα, τη συλλογική δράση, μπορούν να ξεπερνιούνται δισταγμοί κι αναστολές, να κατανοείται καλύτερα η πρόταση διεξόδου κι εξουσίας του ΚΚΕ».

Ποτάμι: «Εξαπατήθηκαν από τις προηγούμενες επιλογές τους»

Στην εξαπάτηση των ψηφοφόρων και την αδυναμία ταύτισής τους με τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων, αποδίδει το Ποτάμι τη μεγάλη «νίκη» της αποχής. Ο τοπικός συντονιστής Νικόλας Ταλαδιανός, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι εκλογές τέλειωσαν, οι αφίσες ξεκρεμάστηκαν, τα εκλογικά κέντρα ξενοικιάστηκαν και όλοι οι εμπλεκόμενοι επέστρεψαν στις καθημερινές τους ασχολίες. Ηρθε η ώρα για τα επιτελεία των κομμάτων να κάνουν την καθιερωμένη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Νικόλας Ταλαδιανός «Θεώρησαν ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων»

Πριν όμως δούμε τι ψήφισε, και γιατί το ψήφισε ο κόσμος, πρέπει να σταθούμε και να προβληματιστούμε για το μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό της αποχής. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό όταν κάποιος προσέξει ότι οι νέοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Κάποιοι ψηφοφόροι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τις προηγούμενες επιλογές τους, κάποιοι δεν μπόρεσαν να ταυτιστούν με τις θέσεις των κομμάτων, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι έπαψαν να πιστεύουν στη δύναμη της ψήφου τους, θεωρώντας ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει την ροή των πραγμάτων.

Για μας στο Ποτάμι αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Από σήμερα κιόλας καλούμε όλους τους πολίτες που κουράστηκαν από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και τις κάλπικες υποσχέσεις των κομμάτων, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα κοινά. Να είστε όλοι σίγουροι ότι μόνο τότε η εξουσία θα περάσει στα χέρια του κόσμου και οι άξιοι θα αναλάβουν τις τύχες της χώρας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου