ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει αύριο ο τρύγος στη Ν. Αγχίαλο

αρχίζει-αύριο-ο-τρύγος-στη-ν-αγχίαλο-375454

Η χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη και τα αποθέματα βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα

Αντίστοιχη της περσινής κατά την οποία παρήχθησαν 4.000 τόνοι σταφύλια και οινοποιήθηκαν 3.000 τόνοι κρασιών διαφόρων ποικιλιών και τσίπουρου, εκτιμάται πως θα είναι και η φετινή παραγωγή στους αμπελώνες του Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι στρεμματικές αποδόσεις εκτιμώνται στα περσινά επίπεδα από τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Γιαν. Κίτσιο με τις νέες ποικιλίες και τα νέα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας να κερδίζουν το ενδιαφέρον της οινικής αγοράς.

Νέες ετικέτες όπως το «Καινούργιο», νέα κρασιά και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, όλα από παραγωγή αμπελώνων βιολογικών καλλιεργειών, δείχνουν τους στόχους που θέτει κάθε χρόνο ο Συνεταιρισμός που καταγράφει ανοδική πορεία μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Το φορτίο των αμπελιών παρουσιάζει και φέτος πολύ καλά χαρακτηριστικά. Για τα κόκκινα είναι μία χρονιά πολύ καλής ωρίμανσης, με πολύ καλά χρώματα και σωστά ωριμασμένες τανίνες.

Ο τρυγητός αρχίζει αύριο στα πρώιμα Μοσχάτου Σάμου που καλύπτουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις περίπου 300 στρεμμάτων στον κάμπο της Νέας Αγχιάλου κι ακολουθούν υπόλοιπες ποικιλίες όπως Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ασύρτικο, Ροδίτες και Σαββατιανά, ενώ φαίνεται να έχουν δρόμο ακόμη τα κόκκινα.

Οι ειδικοί του Συνεταιρισμού, πραγματοποιούν συχνές δειγματοληψίες μαζεύοντας ρόγες από διάφορους αμπελώνες και διαφορετικά σημεία και μετράνε τους βαθμούς Μπομέ (Baume), τα «γράδα» δηλαδή του μούστου κάθε βδομάδα, δέκα μέρες το αργότερο.

Κάποιες ποικιλίες από τα λευκά, ήδη δίνουν 12 περίπου βαθμούς Μπομέ και σταδιακά αρχίζει ο τρυγητός ώστε το σταφύλι να βρίσκεται στην ιδανικότερη περίοδο για οινοποίηση.

Η ποιότητα των οίνων εξαρτάται άμεσα από τη σύσταση των σταφυλιών, έτσι λοιπόν η χρονική στιγμή του τρύγου είναι πολύ σημαντική γιατί καθορίζει την ποιότητα του παραγόμενου οίνου. Ο καθορισμός της ημερομηνίας του τρύγου γίνεται με βάση τη φυσιολογική και τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών η οποία υπολογίζεται με ελέγχους που γίνονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα σταφυλιών. Η ποιοτική σύσταση των σταφυλιών είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα του παραγόμενου οίνου.

Ο πρόωρος τρύγος θα μας δώσει οίνους λεπτούς με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη ενώ ο όψιμος τρύγος θα μας δώσει οίνους με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και χαμηλή οξύτητα.

Στην ελληνική ύπαιθρο ο τρύγος, μαζί με το πάτημα των σταφυλιών που τον ακολουθούσε, ήταν μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες και γινόταν αφορμή για γιορτή, συνοδευόμενος από τα ανάλογα έθιμα, τα οποία όμως έχουν ατονήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο τρύγος γίνεται με το χέρι και πάντα πρωινές ώρες. Ο τρόπος αυτός αν και έχει υψηλότερο κόστος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Γίνεται διαλογή των σταφυλιών απ’ ευθείας στον αμπελώνα και όσα δεν είναι ικανοποιητικά δεν συλλέγονται. Επιπλέον, δεν υπάρχει τραυματισμός των σταφυλιών κατά τη συλλογή τους. Η μεταφορά τους δε στο οινοποιείο, σχετικά γρήγορα, και πριν ανέβει αισθητά η θερμοκρασία τους, βοηθά στο να διατηρείται καλύτερα η φρεσκάδα τους.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει και το γεγονός, πως η μεταφορά γίνεται σε τελάρα των 17 κιλών, οπότε μειώνεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα τραυματισμού και «ταλαιπωρίας» των σταφυλιών, ενώ προστατεύονται καλύτερα τα χαρακτηριστικά τους.

Ειδικές συνθήκες

Η εφαρμογή των capital controls είναι πιθανό ότι θα επιδράσει με αρνητικό τρόπο στις συναλλαγές και στο εμπόριο σταφυλιών την προσεχή περίοδο. Παράλληλα η ουσιαστική παύση στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις δημιουργεί «πάγωμα» στην αγορά, που επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες ανάκαμψης και συντηρεί μια στάση αναμονής, η οποία δεν ευνοεί την ομαλή απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής. Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς μέλη της. Οπως επισημάνθηκε η γενική εικόνα της φετινής παραγωγής αναμένεται με μερικές εξαιρέσεις να είναι αρκετά καλή. Η χρονιά είναι όψιμη στις περισσότερες περιοχές και τα αποθέματα βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα. Οι τιμές σταφυλιών εκτιμάται ότι θα είναι σταθερές ή θα έχουν ελαφρά ανοδικές τάσεις συγκρινόμενες με τα περσινά επίπεδα.

Τα capital controls «πιέζουν» προς τα κάτω τις τιμές των οίνων στο χονδρικό εμπόριο και δημιουργούν ερωτηματικά για τις δυνατότητες αποπληρωμής των αμπελουργών. Αντίθετα η εφαρμογή τους πιθανότατα θα έχει ευνοϊκή επίδραση στη διακίνηση παράνομης σταφυλικής παραγωγής, που δυσχεραίνεται δεδομένου ότι κατά κανόνα οι πληρωμές γίνονται με μετρητά, καθώς και στην εισαγωγή οίνων από άλλες χώρες λόγω των περιορισμένων και κατόπιν τραπεζικής έγκρισης πληρωμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου