ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένος ο φετινός τρύγος στην Αγχίαλο

μειωμένος-ο-φετινός-τρύγος-στην-αγχία-95210

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η τελευταία ποικιλία

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο τρύγος στη Ν. Αγχίαλο, απομένοντας πλέον η τελευταία ποικιλία σταφυλιών ροδίτες. Ουσιαστικά μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα έχουν τρυγηθεί όλα τα αμπέλια και θα προχωρήσει η διαδικασία για τη νέα παραγωγή του κρασιού.

Οι αμπελουργοί της Μαγνησίας είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη φετινή σοδειά, καθώς ο καρπός είναι σε καλή κατάσταση, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ασθενειών και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά σε ποιότητα καρπού και κρασιού. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο για τις φετινές ποσότητες οι οποίες συγκριτικά με πέρυσι φαίνεται ότι είναι μειωμένες. «Φέτος παρατηρούμε μια μικρή μείωση στις ποσότητες των σταφυλιών, συγκριτικά με πέρυσι και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Δήμητρα» κ. Γιάννης Κίτσιος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος στις ποικιλίες μοσχάτου, μαύρα, σαββατιανά και απομένει πλέον η ποικιλία ροδίτης.

Οσον αφορά στο θέμα των τιμών, ο κ. Κίτσιος, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί ωστόσο επεσήμανε ότι δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις, εκτιμώντας ότι πιθανότατα θα παραμείνουν στις περσινές τιμές.

Ο καιρός αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ο καθοριστικός παράγοντας και του φετινού τρύγου αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΟΣΟΕ φέτος «τα πράγματα αλλάζουν για τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, αφού το φετινό καλοκαίρι, δε θύμιζε ελληνικό καλοκαίρι». Οι θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις και συνεπώς η υγρασία, καθώς και οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, έβαλαν σε μπελάδες του αμπελοκαλλιεργητές, που υποχρεώθηκαν σε συνεχείς επεμβάσεις (όχι όλες επιτυχημένες) για να σταματήσουν τις ασθένειες του ωιδίου και του περονόσπορου που έπληξαν αρκετές αμπελουργικές περιοχές.

Τέλος κρίσιμο αποτελεί το επόμενο διάστημα για τους αμπελουργούς καθώς «θα μπουν» στον τρύγο οι μεγάλες αμπελουργικές ζώνες.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου