ΤΟΠΙΚΑ

Σε διαβούλευση τα αντιχαλαζικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου

σε-διαβούλευση-τα-αντιχαλαζικά-έως-τι-428967

Mε πρωτοβουλία του ΕΛΓΑ θα καταθέσουν προτάσεις οι αγρότες της Μαγνησίας

Τις προτάσεις τους, σχετικά με το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ, ανά καλλιέργεια μαζί με στρεμματική κοστολόγηση των επιμέρους υλικών ζητά από τους ενδιαφερόμενους αγρότες, τους φορείς τους, να υποβάλλουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου ο οργανισμός.

Στόχος είναι η εφαρμογή νέων τεχνικών για την πρόληψη των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα ώστε αφενός να προστατευθούν τα παραγόμενα προϊόντα και αφετέρου να στηριχθεί η προστασία του αγροτικού εισοδήματος καθώς είναι γνωστό πόσο έχουν ταλαιπωρηθεί, ειδικά στο Πήλιο αλλά και στον κάμπο, εποχικές καλλιέργειες αλλά και μεγάλες παραγωγές όπως τα μήλα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ειδικά από το χαλάζι.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ αναφέρει ότι με δεδομένη την προοπτική έγκρισης για τον επόμενο χρόνο του ετήσιου προγράμματος επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από το χαλάζι, τις ακραίες βροχοπτώσεις και τον παγετό, και με αφορμή σχετικά αιτήματα φορέων και παραγωγών, ο ΕΛΓΑ απευθύνει κάλεσμα για υποβολή προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση των συστημάτων αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη (αγρότες, φορείς τους, κατασκευαστές κ.λ.π.).

Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν ανά καλλιέργεια -είδος και πυκνότητα φύτευσης- και φυσικό αίτιο προστασίας -χαλάζι ή και βροχή- και θα πρέπει να είναι αναλυτικές όσον αφορά την τοποθέτηση των υλικών της υποδεικνυόμενης εγκατάστασης και τη στρεμματική κοστολόγηση των επιμέρους υλικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ έχει αξιολογηθεί τεχνικά αφού πρωτίστως τυγχάνει ευρείας αποδοχής εκ μέρους των παραγωγών με τη μέση απορροφητικότητα του να κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί από το 2002 εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε πάνω από τρεις χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών μήλων όπως στην περίπτωση του Πηλίου, αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων και ακτινιδιάς, ενώ και η καλλιέργεια της ροδιάς έχει ενταχθεί τελευταία στο πρόγραμμα.

Το αντιχαλαζικό δίχτυ προστατεύει απόλυτα την καλλιέργεια από τις χαλαζοπτώσεις τοποθετούμενο πάνω σε πλέγμα από συρματόσχοινα το οποίο εφαρμόζεται σε στύλους που τοποθετούνται επί της κάθε γραμμής φύτευσης. Παράλληλα αναβαθμίζει ποιοτικά τα παραγόμενα προϊόντα όπως π.χ. ομοιόμορφος χρωματισμός των μήλων, εξοικονομεί πόρους καθώς είναι μειωμένες οι αρδευτικές ανάγκες ενώ παράλληλα προστατεύει την παραγωγή από καύσωνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου