ΤΟΠΙΚΑ

Τροποποιείται η Κανονιστική του Δήμου Βόλου

τροποποιείται-η-κανονιστική-του-δήμο-429012

Ακυρώθηκε εν μέρει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά την προσφυγή των Δρόμων Συνεργασίας

Τρεις σχεδόν μήνες μετά την ψήφισή της αλλάζει η Κανονιστική του Δήμου Βόλου για την παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Η προσφυγή της παράταξης των Δρόμων Συνεργασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε μερικώς δεκτή ακυρώνοντας εν μέρει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η Κανονιστική με τις τροποποιήσεις της έρχεται ξανά προς ψήφιση στο συμβούλιο, που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι τροποποιήσεις ανά άρθρο έχουν ως εξής:

Το άρθρο 5 «Αρμοδιότητες» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 5

Αρμοδιότητες

Για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού αρμόδιες είναι:

– Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, και ειδικότερα το Τμήμα Προσόδων, απ’ όπου χορηγούνται οι απαραίτητες άδειες κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

– Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης, για τον έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών εντός των κοινοχρήστων χώρων.

– Η Δ/νση Βιώσιμης Κινητικότητας όπου απαιτείται η έγκρισή της.

– Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η οποία κατ’ αρχήν εξετάζει και παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση, συμπλήρωση ή τροποποίηση του παρόντος κανονισμού.

Το άρθρο 7, παρ. Ι.Α. «Δημοτική Ενότητα Βόλου – Το Κέντρο της πόλης του Βόλου» τροποποιούνται οι παρ. 2α, 3β, 4α, 5, 7 & 9 ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

Ι. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

Α. Το Κέντρο της πόλης του Βόλου

2α. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάπτυξη µίας σειράς τραπεζοκαθισµάτων στο βόρειο πεζοδρόµιο της οδού Γαλλίας, µεταξύ Ελευθ. Βενιζέλου και Αντωνοπούλου (πεζοδρόµιο Πλατείας Ελευθερίας), με δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εκατέρωθεν του κάθετου διαδρόμου της πλατείας. Επίσης κατ’ εξαίρεση στην πλατεία Ελευθερίας επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος των σκαλοπατιών του δημοτικού καταστήματος.

3. Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων στους κάθετους της Ερµού πεζοδρόµους ως εξής:

β) Στα καταστήµατα που βρίσκονται σε πεζόδροµους πλάτους µικρότερου των 7,50 µέτρων και μεγαλύτερα των 3,50 µ. επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση εξασφάλισης συνεχόμενου ελεύθερου διαδρόμου διέλευσης πεζών και οχημάτων (έκτακτης ανάγκης) πλάτους 3,50 μ.

4. Στον πεζόδροµο Ερµού απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσµατα.

Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται:

α) Για το τµήµα της οδού Ερµού, από την οδό Σπυρίδη μέχρι την οδό Αγ. Νικολάου, επιτρέπεται µόνο µία (1) σειρά τραπεζοκαθισµάτων σε επαφή µε την οικοδοµική γραµµή της νότιας πλευράς της οδού Ερµού.

5. Παράλληλοι πεζόδροµοι της οδού Ερµού

Επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων στους παράλληλους της Ερµού πεζόδροµους (∆.Κονταράτου-Τ.Οικονοµάκη κ.λ.π.) σε µία ή δύο σειρές έµπροσθεν του καταστήµατος µετά από οριοθέτηση της αρµόδιας υπηρεσίας.

7. Οδός Αγ. Νικολάου

Στην Αγ. Νικολάου, μεταξύ των οδών Ερμού και 28ης Οκτωβρίου επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων στην πλευρά που εφάπτεται με τον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου.

Στη διασταύρωση της Αγ. Νικολάου με Δημητριάδος και στο ύψος του πάρκινγκ των ΕΛΤΑ έχει τοποθετηθεί ανοιγόμενη μπάρα. Η μπάρα θα ανοίγει από τις 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. για την τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς και για τις ανάγκες της εκκλησίας.

9. Οδός Κουμουνδούρου

Ειδικά για την οδό Κουμουνδούρου (μετά το χαρακτηρισμό της με τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου, ως πεζόδρομου) θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων. Η οδός στο ύψος της 28ης Οκτωβρίου θα κλείνει με μπάρα, η οποία θα ανοίγει από τις 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ., για την τροφοδοσία των καταστημάτων. Μέχρι την έγκριση της τροποποίησης ισχύει η παράγραφος 8 του ιδίου άρθρου (δρόµοι ήπιας κυκλοφορίας)

Το άρθρο 7, παρ. Ι.Β. «Δημοτική Ενότητα Βόλου – Το Κέντρο της πόλης του Βόλου» τροποποιούνται οι παρ. α, β, ε & θ ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

Ι. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

Β. Οδός Αργοναυτών

α) Στο πεζοδρόµιο της οδού Αργοναυτών και μετά την οικοδοµική γραµµή, επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων µε την προϋπόθεση εξασφάλισης διαδρόµου πλάτους τουλάχιστον 2,50 µέτρων σε επαφή µε το κατάστηµα, για την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων στο τµήµα της οδού Μπόρελ µεταξύ Ιάσονος και Αργοναυτών και της οδού Φιλελλήνων από Ιάσονος µέχρι της οδού ∆ηµητριάδος τηρουµένων των προαναφερόµενων όρων ανάπτυξής τους.

β) Κατ’ εξαίρεση στο πεζοδρόµιο προ του «Αχιλλείου», η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων επιτρέπεται πέραν των 4,50 µέτρων από την οικοδοµική γραµµή, ενώ δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν τέντες, ώστε να παραµείνει ορατή η διατηρητέα όψη του κτιρίου. Επιτρέπεται η ανάπτυξη μόνο ομπρελών.

ε) Επιτρέπονται κινητά θερµαντικά συστήµατα, µέγιστων διαστάσεων βάσης εκάστου 0,50*0,50µ. εφόσον πληρούνται όλα τα µέτρα ασφαλείας. Απαγορεύονται οι σταθερές εγκαταστάσεις ψύξης – θέρµανσης, οι σωλήνες φυσικού αερίου καθώς και οι κινητές µε διαστάσεις βάσεις µεγαλύτερες από 0,50µ.*0,50µ.

θ) Τα υποβαλλόμενα σχέδια κατασκευών να προσαρµόζονται σύµφωνα µε τα υπόλοιπα καταστήµατα στο ίδιο οικοδοµικό τετράγωνο.

Οι ανωτέρω κατασκευές θα επιτρέπονται μόνο μετά τη σύµφωνη γνώµη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και ύστερα από έγκριση της ∆/σης Υπηρεσίας Δόμησης του ∆ήµου Βόλου, αφού εξεταστεί ο σχετικός φάκελος που θα υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση καταστρατήγησης των όρων και των προϋποθέσεων που τίθεται με την παρούσα, ο ιδιοκτήτης του καταστήµατος θα πρέπει να άρει εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση της παράβασης κάθε κατασκευή, σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί στην κατεδάφιση δια των υπηρεσιών του ο ∆ήµος, καταλογίζοντας σε αυτόν όλες τις σχετικές δαπάνες και έξοδα.

Οι ανωτέρω προδιαγραφές θα ισχύουν ωσότου εκπονηθεί μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του ∆ήµου Βόλου, ύστερα από έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής σύμφωνα με τους όρους της Υ.Α. ΥΠΕΧΩΔΕ 52716/2001, το οποίο θα ακολουθούν όλοι υποχρεωτικά, με χρονικό περιθώριο προσαρμογής τριών ετών. Έως τότε οι ενδιαφερόμενοι θα ακολουθούν τις ανωτέρω προδιαγραφές.

Το άρθρο 7, παρ. Ι.Γ. «Δημοτική Ενότητα Βόλου – Το Κέντρο της πόλης του Βόλου» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

Ι. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

Γ. Λοιπές Περιοχές

α) Στις λοιπές εκτός κέντρου (όπως περιγράφεται πιο πάνω) περιοχές, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων στους πεζόδροµους, προσαρµόζοντας την λύση κατά περίπτωση έτσι ώστε να αποµένει ικανό πλάτος ελευθέρων διαδρόµων 3,50 µέτρων και µε µέγιστο αριθµό σειρών τραπεζοκαθισµάτων δύο (2).

β) Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων σε πεζοδρόµια πλάτους µόνο άνω των 2,00 µέτρων. Τα τραπεζοκαθίσµατα θα αναπτύσσονται σε επαφή µε την πρόσοψη του καταστήµατος, κατά περίπτωση ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής.

Το άρθρο 7, παρ. Ι.Δ. «Δημοτική Ενότητα Βόλου – Το Κέντρο της πόλης του Βόλου» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

Ι. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

Δ. Πλατειές, πάρκα, άλση, Κ.Χ.

Η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων στις πλατείες, άλση, πάρκα κ.λ.π. της πόλης, επιτρέπεται µόνο όπου ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για τέτοια χρήση και σε καμία περίπτωση στους διαδρόμους και στον χώρο πρασίνου των πλατειών. Στις ∆ηµοτικές Πλατείες που υπάρχουν ∆ηµοτικά Αναψυκτήρια και εκμισθώνονται από τον ∆ήµο ή ∆ηµοτική Επιχείρηση σε ιδιώτες η άδεια για αυξημένη χρήση τραπεζοκαθισµάτων, θα χορηγείται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και οριοθέτηση της Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας..

● Απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων και στα δύο πεζοδρόμια των παρακάτω οδών:

– Αθηνών σε όλο το μήκος

– Λαρίσης σε όλο το μήκος

– Γρ.Λαµπράκη σε όλο το μήκος

– Ελ. Βενιζέλου – Ιωλκού, από το ύψος της οδού Γαλλίας μέχρι και την οδό Αργοναυτών ενώ επιτρέπεται από το ύψος της Ανθ. Γαζή και πάνω η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε επαφή µε την πρόσοψη του καταστήµατος, µε την προϋπόθεση εξασφάλισης ελευθέρου διαδρόµου για την κίνηση των πεζών προς την πλευρά του κρασπέδου πλάτους τουλάχιστον 1,50 µέτρου.

– Κ. Καρτάλη σε όλο το μήκος

– Δημητριάδος σε όλο το μήκος

– Ιάσονος σε όλο το μήκος

– Πολυµέρη σε όλο το μήκος

– Παγασών, από Παπαδιαµάντη έως Αναλήψεως

– Αναλήψεως – Αγ. ∆ηµητρίου, από Παγασών έως Απόλλωνος – Αρ.Ζάχου σε όλο το µήκος

Το άρθρο 7, παρ. Ι.Δ. «Δημοτική Ενότητα Βόλου – Το Κέντρο της πόλης του Βόλου» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

Ι. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

) Περιοχή Ν. Παγασών

Στον πεζόδροµο της οδού Λεµάν (Φεκ.434/27-5-2002) από Ηρ.Πολυτεχνείου µέχρι Πανάκειας επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων µόνο στην πρόσοψη του καταστήµατος και σε πλάτος από 4 έως 5 µέτρα κρινόµενο κατά περίπτωση µετά από οριοθέτηση της αρµόδιας Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας, με την προϋπόθεση εξασφάλισης ελεύθερου διαδρόμου τουλάχιστον τεσσάρων (4) µέτρων.

Στον πεζόδρομο Ηρώων Πολυτεχνείου θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων στην πρόσοψη των καταστημάτων.

Στα υπόλοιπα πεζοδρόµια και πεζόδρομους της περιοχής ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ.Γ µε την ρητή απαγόρευση εγκατάστασης οποιασδήποτε µόνιµης κατασκευής επί του πεζοδροµίου.

Το άρθρο 7, παρ. ΙΙΙ. «Δημοτική Ενότητα Αγριάς» τροποποιείται η παρ. 4 ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

ΙΙΙ. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΙΑΣ

Α) Αγριά

4) Όλα τα καταστήματα τα οποία τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα στην νότια πλευρά του δρόμου (προς την παραλία) υποχρεούνται να κατασκευάσουν κιόσκια στη μορφή των ήδη υπάρχοντων τεσσάρων παραδοσιακών, με περίοδο προσαρμογής τριών (3) ετών, κατόπιν εγκεκριμένης μελέτης από την Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας.

Ο χώρος της Πλατείας Ελευθερίας από την οδό Δρακείας έως και την αρχή της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου να παραχωρείται στους καταστηματάρχες για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων κατά το ήμισυ αυτού και ο υπόλοιπος να είναι χώρος για τους κατοίκους και περιπατητές.

Το άρθρο 7, παρ. ΙV. «Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου» τροποποιείται η παρ. α ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

IV. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ

α) Παραλιακή Οδός Κασνέτη

Τα καταστήµατα που προβάλλονται στον παραλιακό πεζόδροµο, µπορούν να τοποθετήσουν µια σειρά τραπεζοκαθίσµατα επί του πεζοδρόµου προς την πλευρά της θάλασσας µε την προϋπόθεση να αφεθεί διάδρομος ελάχιστου πλάτους 3.50µ. σε όλο το µήκος της παλιάς παραλίας.

Τα καταστήματα που προβάλλονται στον παραλιακό πεζόδρομο και τα καταστήματα που εφάπτονται παραπλεύρως σε αυτόν, μπορούν να τοποθετήσουν μια σειρά τραπεζοκαθίσματα επί του πεζόδρομου προς την πλευρά της θάλασσας με την προϋπόθεση να αφεθεί διάδρομος ελάχιστου πλάτους τριάμισι (3,50) μέτρα σε όλο το μήκος της παλιάς παραλίας .

Τυχόν στέγαστρα κατασκευάζονται µε ξύλινο φέροντα οργανισµό και επικαλύπτονται από περσίδες, που να σκιάζουν µεν τον υποκείµενο χώρο, αλλά και να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα,, θα υπάρχει όµως κάτω από τα πηχάκια η δυνατότητα να ανοίγει η τέντα σε περίπτωση βροχής ή άλλως η επικάλυψη να γίνεται µε τέντα επίπεδη µονοκλινή από πανί µονόχρωµο και στις δύο επιφάνειες, άνευ σχεδίων, χρώµατος ανοικτού λευκού ή µπεζ αποκλειστικά.

Το ελάχιστο καθαρό ύψος των στεγάστρων θα είναι 2,2µ. Στις θέσεις των δέντρων αφήνεται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος περιξ αυτών, κατ’ ελάχιστο ένα µέτρο. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από την επιφάνεια του κορµού κάθε δέντρου.

Οι ανωτέρω κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους θεωρούνται ∆ηµοτικό έργο κατασκευασµένο µε δαπάνες των ιδιωτών.

Οι κατασκευές αυτές θα επιτρέπονται µόνο µετά τη σύµφωνη γνώµη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και της ∆/σης Πολεοδοµίας του ∆ήµου Βόλου, αφού εξεταστεί ο σχετικός φάκελος που θα υποβάλλεται από τους ενδιαφερόµενους και αφού εξετάζονται οι διαστάσεις, ο όγκος κλπ αναλογικά µε τις διατάξεις της παραλίας του Βόλου. Σε περίπτωση καταστρατήγησης των όρων και των προϋποθέσεων που τίθεται µε την παρούσα, θα ανακαλείται η άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου. Επίσης ο ιδιοκτήτης του καταστήµατος θα πρέπει να άρει εντός πέντε ηµερών από την κοινοποίηση της ανάκλησης, κάθε κατασκευή ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα το κάνει δια των υπηρεσιών του ο ∆ήµος, καταλογίζοντας σε αυτόν όλες τις σχετικές δαπάνες και έξοδα.

Οι ανωτέρω προδιαγραφές θα ισχύουν ωσότου προκύψει ένα υπόδειγµα κατασκευής που θα ακολουθούν όλοι υποχρεωτικά, µετά από σχετική μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Βόλου.

Τα στέγαστρα θα πρέπει να απέχουν προς την πλευρά της θάλασσας 2,00µ από την άκρη του κρηπιδότοιχου και να τοποθετηθούν κιγκλιδώµατα για την προστασία των πεζών και κυρίως των παιδιών από πτώση στην θάλασσα, όπου αυτό θεωρηθεί αναγκαίο από την Λιµενική Αστυνοµία.

Ανάµεσα στα στέγαστρα δύο διαδοχικών καταστηµάτων θα πρέπει να αφήνεται διάδροµος καθαρού πλάτους τουλάχιστον 2,00µ. όπου δεν είναι προέκταση του κάθετου δρόµου προς την θάλασσα, ενώ όταν είναι, να έχει το πλάτος του δρόµου.

Το άρθρο 7, παρ. VΙΙΙ. «Δημοτική Κοινότητα Μακρινίτσας» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

VIII. ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

Β. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΠΡΑΝΗ» ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Απαγορεύεται στα παρακείµενα του πεζοδρόµου καταστήµατα, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων, τεντών, σκεπάστρων, οµπρελών, κατά µήκος της οδού από το χώρο στάθµευσης των αυτοκινήτων µέχρι και την κεντρική πλατεία. Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση αντικειµένων, προϊόντων και κάθε άλλης κινητής κατασκευής. Επιτρέπεται η έκθεση προϊόντων σε προθήκες πλάτους 0,40εκ. µόνο επί των προσόψεων των καταστηµάτων και σε ύψος από το έδαφος 0,65εκ. Τα εκθέµατα και τα προς πώληση προϊόντα τοποθετούνται µόνον εντός των προθηκών αυτών.

Στον πεζόδρομο επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων για ανεφοδιασμό, φορτοεκφόρτωση, μετακίνηση κατοίκων –επισκεπτών, εφόσον τοποθετηθούν οι αναγκαίες πινακίδες γνωστοποίησης του ωραρίου και αποτρεπτικό εμπόδιο (π.χ. βυθιζόμενη μπάρα). Το προτεινόμενο ωράριο:

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΕΩΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

  • Σάββατο και Κυριακή : Λειτουργεί ως πεζοδρόμος 11π.μ έως 10μ.μ.
  • Δευτέρα έως Παρασκευή : Ελεύθερη διέλευση
  • Εορτές: Λειτουργεί ως πεζοδρόμος 11π.μ έως 10μ.μ.

ΜΑΙΟΣ ΕΩΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

  • Σάββατο και Κυριακή : Λειτουργεί ως πεζοδρόμος 12μ.μ έως 1π.μ.
  • Δευτέρα έως Παρασκευή : Λειτουργεί ως πεζοδρόμος 5μ.μ έως 1π.μ.
  • Εορτές: Λειτουργεί ως πεζοδρόμος 12μ.μ έως 1π.μ.

Τα προτεινόμενα να ισχύσουν για το κεντρικό λιθόστρωτο ως ανωτέρω, να ισχύουν και για όλη τη διαδρομή από την θέση «Πρεβαντόριο» έως και την πλατεία Ευεργετών και Ηρώων, κάτω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, (Αρχοντικό Βατσαρέα – Μαυράκη) καθώς επίσης, και σε οποιοδήποτε άλλη διαδρομή / δρόμο εντός του παραδοσιακού οικισμού.

Το άρθρο 7, παρ. 5, 10, 15, 17, 20, 21 & 22 «Γενικές Διατάξεις» τροποποιούνται, ως εξής:

Αρθρο 7

Παραχώρηση Κοινόχρηστων Χώρων για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων

ΓΕΝΙΚΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ

5. Στους πιο πάνω κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται η τοποθέτηση σοµπών θέρµανσης υπαίθριου χώρου, (εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπεται η τοποθέτησή τους) και σωληνώσεων φυσικού αερίου, κάθε είδους κινητών πραγμάτων καθώς και κινητών κατασκευών παραπέτων (νάυλον κ.λ.π.). Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη κινητών πραγμάτων, εκτός των τραπεζοκαθισµάτων, όπως προθήκες, έπιπλα, σόµπες θέρµανσης κλπ θα υπολογίζονται στο ποσοστό κατάληψης του κοινοχρήστου χώρου από το κατάστηµα και θα συνυπολογίζεται σε αυτό των τραπεζοκαθισµάτων.

10. Η αλλαγή της όψης του καταστήµατος (χρωµατισµού-επεµβάσεις κ.λ.π.) και το είδος των τραπεζοκαθισµάτων και του λοιπού κινητού εξοπλισµού (τέντες-οµπρέλες) πρέπει να εγκρίνονται από την αρµόδια Υπηρεσία Δόμησης, ύστερα από έγκριση του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου, πριν από την έκδοση άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου.

15. Στα δικαιολογητικά που θα προσκομίζονται στο Τµήμα Προσόδων, στο σχέδιο που θα υποβάλλεται εκτός της αποτύπωσης του χώρου της ανάπτυξης τραπεζοκαθισµάτων, θα πρέπει να αποτυπώνεται οπωσδήποτε και κάθε άλλη κατασκευή (π.χ. ομπρέλες, ζαρντινιέρες) ή κινητό εµπόδιο. Το σχέδιο θα υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο και σε ψηφιακή µορφή και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ∆ήµου Βόλου, σε ειδική ενότητα και θα είναι δημοσιευμένο σε όλους τους δηµότες. Στα δικαιολογητικά επίσης θα περιλαμβάνονται και ευκρινείς φωτογραφίες του εξοπλισμού που θα εναποθέτει στον κοινόχρηστο χώρο. Η άδεια θα χορηγείται µόνο εφόσον ο εξοπλισµός αυτός ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του παρόντος κανονισµού.

17. Αν από την χρήση δηµοτικού κοινοχρήστου πράγµατος (αρ967Α.Κ.) προκληθεί φθορά ή καταστροφή αυτού από εκείνον που το χρησιµοποιεί, ο υπαίτιος υποχρεούται να αποκαταστήσει πλήρως την βλάβη που προκάλεσε είτε απευθείας , µε την επίβλεψη της αρµόδιας υπηρεσίας του ∆ήµου είτε αποζηµιώνοντας τον ∆ήµο µε το ποσό της δαπάνης που θα απαιτηθεί τελικά για αποκατάσταση, αν η σχετική µέριµνα ληφθεί από το ∆ήµο . Η φθορά αυτή προβλέπεται από ειδικότερη κανονιστική απόφαση, όπως π.χ. η απόφαση για τον Κανονισµό της Καθαριότητας.

20. Στο παραλιακό μέτωπο των οικισμών Αγριάς, Πλατανιδίων, Ν. Παγασών, Ν. Αγχιάλου, κ.λ.π. επιβάλλεται να γίνει συνολικός σχεδιασμός των κατασκευών στεγάστρων, τεντών κ.α. κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας Υ.Α. 52716/2001 για τους κοινόχρηστους χώρους.

21. Κατόπιν πρότασης και οριοθέτησης από τη Δ/νση Βιώσιμης Κινητικότητας, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Θα καθορισθούν ειδικοί χώροι παρκινγκ για τα μηχανάκια καθώς και για τα ποδήλατα, σε διάφορα σημεία του κέντρου του Βόλου. Όσοι δεν τα αφήνουν στους υποδεικνυόμενους χώρους και δεν συμμορφώνονται θα πληρώνουν ένα ποσό το οποίο θα τους καταλογίζεται από αρμόδιους υπαλλήλους. Ειδικά για τα ποδήλατα, θα υπάρχει επιμέρους διαδικασία κατά την οποία θα μεταφέρονται σε αποθήκη του Δήμου και ο ιδιοκτήτης θα τα παραλαμβάνει από εκεί πληρώνοντας το αντίτιμο φύλαξης που θα καθορισθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

22. Ο διαχωρισμός των Οικονομικών Ζωνών θα γίνει με εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το άρθρο, παρ. 5 «Περίπτερα» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 8

Περίπτερα

Για την ομοιόμορφη κατά το δυνατό, ενιαία και καλαίσθητη εμφάνιση των περιπτέρων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου, θα επιλεγούν έως τρεις (3) τύποι κουβουκλίου, κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις νόμιμες προδιαγραφές και θα εγκριθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Οι δικαιούχοι που ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους κουβούκλια, θα επιλέγουν υποχρεωτικά έναν από τους εγκεκριμένους τύπους, έτσι ώστε σταδιακά να τυποποιηθεί η εμφάνιση των περιπτέρων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Το άρθρο 20 «Ατελώς» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 20

Ατελώς

Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες ή τμήματα αυτών, μετά από Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρούνται δωρεάν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του Ν. 3023/2002 , όπως ισχύει, για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, για ομιλίες πολιτικών κομμάτων, και λοιπών ενώσεων ή οργανώσεων που δεν επιδιώκουν κερδοσκοπικούς σκοπούς, με την υποχρέωση των φορέων – διοργανωτών για την εξασφάλιση της καθαριότητας, την προστασία από κάθε μορφής ρύπανση και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών.

Το άρθρο 21 «Κυρώσεις» τροποποιείται ως εξής:

Αρθρο 21

Κυρώσεις

Αυθαίρετη θεωρείται η χρήση κοινόχρηστων χώρου χωρίς την προηγούμενη άδεια της Δημοτικής Αρχής, καθώς και η χρήση του κοινόχρηστου χώρου κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσας άδειας είτε αυτοί αφορούν το είδος της χρήσης, τη θέση ή την έκταση του παραχωρούμενου χώρου, είτε τη διάρκεια της άδειας.

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης οι κυρώσεις ορίζονται από το άρθρο 50 του Ν. 4257/2014.

Στοιχεία λειτουργικά ή διακοσμητικά και σκιάδια που τοποθετούνται χωρίς άδεια σε χώρους παραχωρημένους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θεωρούνται αυθαίρετη κατασκευή.

Μετά τη διαπίστωση της παράβασης από το Τμήμα Πολεοδομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας Δόμησης, θα εφαρμόζεται η ισχύουσα προβλεπόμενη διαδικασία, του Ν. 4178/2013,(ΦΕΚ 174Α΄/ 8-8-2013), άρθρο 26, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Π.Δ. 267/2.8.98 –ΦΕΚ195Α»., τα οποία θα συνεχίζουν να επιβάλλονται κάθε χρόνο, εφ’ όσον διαρκεί η παραμονή του αυθαιρέτου, άρθρο 2 και 3 του παραπάνω νόμου, ενώ οι κατασκευές θα κρίνονται κατεδαφιστέες, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι «Καθορισμός Θέσεων Ασκησης Υπαίθριου Εμπορίου, Στάσιμου και Πλανόδιου» διαγράφεται τελείως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου