ΤΟΠΙΚΑ

Επιδημιολογική μελέτη για τον καρκίνο

επιδημιολογική-μελέτη-για-τον-καρκίν-563118

Επαναφέρει παρά τις δυσκολίες το θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος

Εχει την πρόθεση και παίρνει την πρωτοβουλία να τεκμηριώσει επιστημονικά -εάν και πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα- τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στη Μαγνησία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εάν ισχύουν στην πραγματικότητα ή όχι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σκοπεύει να απαντήσει με τρόπο αδιαμφισβήτητο και επιστημονικό στο διάχυτο προβληματισμό που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για τις συχνές το τελευταίο διάστημα απώλειες νέων ανθρώπων.

Προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, όπως τη Διεύθυνση Υγείας, το Ληξιαρχείο Βόλου, το Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε να γίνει συντονισμένη έρευνα και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν πιο επαρκή στοιχεία για τη μελέτη.

Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας θα φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οπως έγραψε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η αύξηση έως 10-20% στις διαγνώσεις περιστατικών καρκίνου ειδικά σε νέους ανθρώπους που διανύουν την 3η και 4η δεκαετία της ζωής τους, πρέπει, όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευστάθιος Τσάμης, να αποδειχθεί με επιδημιολογικά στοιχεία.

«Ενημερωθήκαμε με λύπη από τον Τύπο για την απώλεια άλλων δύο νέων ανθρώπων από την επάρατο. Η τοπική κοινωνία συζητά το θέμα και προβληματίζεται τι συμβαίνει και υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.

Εχουμε την πρόθεση και θα πάρουμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε σύνταξη επιδημιολογικής μελέτης αν και πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα» είπε ο ίδιος.

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Τσάμης είπε ότι «τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν δεν επαρκούν. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος διενέργειας της μελέτης και να οριστούν τα επιστημονικά κριτήρια. Θα καλέσουμε ειδικούς στατιστικολόγους. Θα προκαλέσουμε συσκέψεις» συμπλήρωσε.

Ηδη ο ίδιος ήρθε σε επαφή με Πανεπιστημιακούς και ζήτησε να πληροφορηθεί αν έχει εκπονηθεί παρόμοια έρευνα για την περιοχή, όμως δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου