ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε το γονίδιο υπεύθυνο για τον οικογενειακό καρκίνο του εγκεφάλου

βρέθηκε-το-γονίδιο-υπεύθυνο-για-τον-οι-758114

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν γενετική προδιάθεση

Μια διεθνής κοινοπραξία ερευνητών βρήκε για πρώτη φορά ένα γονίδιο που σχετίζεται με το οικογενειακό γλοίωμα, ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου που αναπτύσσεται από τα νευρογλοιακά κύτταρα και εμφανίζεται σε δύο ή περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για να εμφανίσουν τη νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Μελίσα Μπόντι του Κολλεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Χιούστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, υπολογίζουν ότι περίπου το 5% των όγκων του εγκεφάλου εμφανίζονται σε οικογένειες, συνεπώς έχουν κληρονομική διάσταση.

Έως τώρα, ελάχιστα πράγματα ήσαν γνωστά για το γενετικό υπόβαθρο του γλοιώματος. Η ανακάλυψη ενός γονιδίου μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

Η ερευνητική κοινοπραξία Gliogene μελέτησε γενετικά δείγματα από 435 οικογένειες με γλοίωμα σε πέντε χώρες. Τελικά εντοπίστηκε ένα γονίδιο, το ΡΟΤ1, η μετάλλαξη του οποίου μπορεί να προκαλέσει όγκο στον εγκέφαλο. Το ίδιο γονίδιο στο παρελθόν έχει συσχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα).

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι σταδιακά θα βρεθούν και άλλα γονίδια «ένοχα» για γλοίωμα.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου