ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

προσφυγή-στην-αποκεντρωμένη-διοίκησ-581147

Από τους Δρόμους Συνεργασίας κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που ενέκρινε τον Κανονισμό άρδευσης

Την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που λήφθηκε στις 23 Μαρτίου και αφορά τον κανονισμό άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, ζητούν με ένταση που κατέθεσαν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Μαργ. Πατσιαντάς, Κώστας Γαργάλας και Ιάσονας Αποστολάκης.

Ηταν η συνεδρίαση κατά την οποία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εισέβαλαν δύο άτομα ντυμένα με στολές παραλλαγής, συστήθηκαν ως «φαντάροι από το Γεωργούλα» και αναζήτησαν τη σύμβουλο «που κάνει καλό σεξ για να της δώσουν το τηλέφωνό τους». Στο περιστατικό αντέδρασε το σύνολο σχεδόν των συμβούλων της μειοψηφίας, που αποχώρησαν από την αίθουσα, με αποτέλεσμα ο Κανονισμός Αρδευσης να εγκριθεί με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

Στο κείμενο της ένστασής τους οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, υπογραμμίζουν ότι για τη συζήτηση -εκτός ημερήσιας διάταξης- του κανονισμού άρδευσης ενημερώθηκαν πέντε μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση από τον υπηρεσιακό γραμματέα του Δήμου Βόλου. Ούτε καν όμως για την εισαγωγή του θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης δεν πρόλαβαν να διαμαρτυρηθούν καθώς προηγήθηκε το περιστατικό με τους δύο «φαντάρους» για το οποίο τόσο ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, όσο και η δημοτική σύμβουλος, Φωτεινή Κοκκινάκη, έχουν καταθέσει μηνυτήριες αναφορές.

Οι «Δρόμοι Συνεργασίας», ζητούν την ακύρωση της απόφασης, η οποία όπως αναφέρουν, στερείται νομιμότητας.

Κάνουν λόγο για μεθόδευση εισαγωγής του Κανονισμού Αρδευσης εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής έως ανύπαρκτη ενημέρωση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου όσον αφορά το θέμα αυτό και συνεπώς αδυναμία ουσιαστικής συζήτησής του και λήψης ορθής απόφασης. «Στη μεθόδευση αυτή του Προέδρου εντάσσεται προφανώς και η μη πρόσκληση εκ μέρους του να παρευρεθούν στη συνεδρίαση οι πρόεδροι όλων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, δεδομένου ότι το ειδικό θέμα της «Εγκρισης του Κανονισμού Αρδευσης», αφορά όλες τις κοινότητες, αφού απασχολεί ιδιαίτερα έντονα χιλιάδες πολίτες που χρησιμοποιούν από αμνημονεύτων ετών το νερό άρδευσης για τις καλλιέργειές τους», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ένσταση.

Επίσης γίνεται λόγος για απουσία διαβούλευσης. «Το δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή, κινούμενη έξω και από το πνεύμα του Ν.3852/2010, δεν παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο οποιοδήποτε στοιχείο που να τεκμηριώνει τον απαιτούμενο, στα πλαίσια της διαβούλευσης, διάλογο, με συνέπεια την αδυναμία ουσιαστικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθιστά τη προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άκυρη», προσθέτουν.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2013, ενέκρινε αποκλειστικά και μόνο τη μεταφορά της αρμοδιότητας από το Δήμο Βόλου στη ΔΕΥΑΜΒ της βεβαίωσης και είσπραξης από 1-1-2013 και στο εξής των τελών και δικαιωμάτων άρδευσης των πρώην Δήμων που συνενώθηκαν με το Ν. 3852/2010 και αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Βόλου και όχι τη μεταφορά του συνόλου της αρμοδιότητας της άρδευσης, η οποία εξακολουθεί να ανήκει στο Δήμο Βόλου. «Με δεδομένη την προαναφερθείσα απόφαση, είναι προφανής η ακυρότητα της προσβαλλόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς εγκρίνει κανονισμό άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ χωρίς να έχει η ίδια την αρμοδιότητα και άρα τη δυνατότητα να εφαρμόσει», υπογραμμίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Αναφέρονται επιπλέον και στην απαίτηση προσκόμισης του Ε9 του υποβάλλοντος αίτηση σύνδεσης με το δίκτυο άρδευσης. «Πέραν του περιττού της, προσκρούει και στα νόμιμα ισχύοντα περί προστασίας – μη δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθίσταται άκυρη», αναφέρουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου