ΤΟΠΙΚΑ

Νέο πολεμικό σκηνικό στήνεται έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ

νέο-πολεμικό-σκηνικό-στήνεται-έξω-από-620669

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Εξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ βρέθηκαν καδρόνια και πέτρες – Δεν θα λειτουργήσει σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ – Σε «αστακό» μετατρέπεται το κτίριο υπό το φόβο επεισοδίων

Η μητέρα των μαχών για το νερό της άρδευσης, αναμένεται να δοθεί σήμερα έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει… μπαρούτι. Το νέο σκηνικό… πολέμου συνθέτουν τα εξής στοιχεία: καδρόνια και πέτρες που ανακαλύφθηκαν χθες σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου της ΔΕΥΑΜΒ, διπλή αναφορά του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου στην Εισαγγελία και κοινοποίηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι υποκινούνται έκνομες δραστηριότητες, μία επιχείρηση που θα μείνει κλειστή, με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας να μετατρέπουν το κτίριο της επιχείρησης σε «αστακό» και την ίδια ώρα διπλές συγκεντρώσεις από διαμαρτυρόμενους κατά του Κανονισμού αλλά και κατοίκους των χωριών που θέλουν την κεντρική διαχείριση των υδάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος άστραψε και βρόντηξε κατά πάντων για το πολεμικό σκηνικό που στήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ με αφορμή την ψήφιση του Κανονισμού Αρδευσης. Στο στόχαστρο του Δημάρχου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μπήκαν όλοι: πρώην Δήμαρχος, αντιπολίτευση, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ολιγάρχες» από τα χωριά, διαμαρτυρόμενοι «με φάκελο στην Αστυνομία». Γνωστοποίησε καταγγελία που του έγινε εναντίον επιτήδειου στην Πορταριά που έχει κλειδώσει τη δεξαμενή άρδευσης και χειρίζεται μόνος του το νερό εισπράττοντας τέλη κατά το δοκούν, ενώ άφησε αιχμές για «παράβαση καθήκοντος» πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων που επί δύο χρόνια δαπάνησαν πάνω από 800.000 ευρώ για την άρδευση χωρίς να εισπράξουν ανταποδοτικά ούτε ένα ευρώ. «Τενεκέδες ξεγάνωτοι», «μπαχαλάκηδες», «τραμπούκοι», «πολιτικοί που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», «πορτοφολάκηδες», «μαχαιροβγάλτες», «χαπάκηδες» και «πελάτες της Αστυνομίας», ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που πρόσαψε σε διαμαρτυρόμενους και πολιτικά πρόσωπα.

Βρήκαν καδρόνια και πέτρες

Καδρόνια και πέτρες ανακάλυψαν πίσω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, στο χώρο του πάρκινγκ, συνεργάτες του Αχιλλέα Μπέου.

Η ανακάλυψη υλικών που -σύμφωνα με υποθέσεις- θα χρησιμοποιούνταν ως πολεμοφόδια στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να αποσυρθεί ο Κανονισμός Αρδευσης, έγινε χθες το μεσημέρι αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο, ο κ. Μπέος. Τα υλικά απομακρύνθηκαν.

Αναφορά στον Εισαγγελέα

Πριν την ανακάλυψη των πολεμοφοδίων, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έγινε δέκτης επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών στο γραφείο του στο Δημαρχείο, ότι υποκινούνται επεισόδια, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Με τις καταγγελίες ανά χείρας, ο κ. Μπέος, βρέθηκε χθες το μεσημέρι, για μία ακόμη φορά στο κατώφλι του Εισαγγελέα. Κατέθεσε διπλή αναφορά. Στην πρώτη η οποία κοινοποιείται και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνει λόγο για έκνομες ενέργειες που προπαρασκευάζονται ενόψει της συνεδρίασης της ΔΕΥΑΜΒ ζητώντας να ερευνηθεί η κατάσταση.

Στη δεύτερη αναφορά επικαλείται ανώνυμες καταγγελίες αλλά και επώνυμη αναφορά πολίτη κατά συγκεκριμένων προσώπων με ονοματεπώνυμο που υποκινούν επεισόδια για σήμερα το μεσημέρι.

Κλείνει η ΔΕΥΑΜΒ

Υπό την απειλή επεισοδίων και μετά το πολεμικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε την περασμένη Τρίτη, σήμερα, η ΔΕΥΑΜΒ θα παραμείνει κλειστή για το κοινό.

«Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 13/3/2015, η Επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή για το κοινό. Παρακαλούμε για την κατανόηση των συμπολιτών μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, που εκδόθηκε χθες το πρωί.

«Αστακός» το κτίριο

Μέχρι στιγμής ανακοινώσεις για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έχουν εκδώσει η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΞΕΚΙΝΗΜΑ.

Σε αντιεξουσιαστική σελίδα στην οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Μπέος, το κάλεσμα είναι ένα: «Κινητοποίηση για τα νερά στο Βόλο. Χρειάζεται άμεσα κόσμος».

Απέναντι από τους διαδηλωτές τους οποίους ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «Κίνηση Πολιτών για την… οικονόμα» θα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρές δυνάμεις των ματ ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί και Εισαγγελέας. Το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ θα θυμίζει… αστακό.

Φαίνεται όμως ότι αντιδρώντες στον Κανονισμό Αρδευσης και ματ δεν θα είναι οι μοναδικοί που θα διασταυρώσουν τα… ξίφη τους. Ο κ. Μπέος, προανήγγειλε αντισυγκέντρωση από κατοίκους – καλλιεργητές των τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι θέλουν κεντρική διαχείριση στον τομέα της άρδευσης. «Μην σας κάνει εντύπωση αν οι πολλοί που θα συγκεντρωθούν θα είναι εκείνοι που θέλουν τον Κανονισμό Αρδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ομάδα πλειοψηφίας

Χθες το απόγευμα, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, συγκάλεσε έκτακτη συγκέντρωση της ομάδας πλειοψηφίας.

Αντικείμενο ένα και μοναδικό: ο Κανονισμός άρδευσης, προκειμένου οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, να έχουν από πίσω τους την ισχυρή στήριξη της ομάδας πλειοψηφίας για τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν.

Το δίλημμα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η δημοτική ομάδα ήταν ένα: «η πλειοψηφία πρέπει να αποφασίσει αν 10-15 κοπρίτες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τον κοσμάκη και τα νερά προς όφελος τους ή αν η δημοτική αρχή θα δώσει δίκαιη λύση στη διαχείριση των νερών και θα δημιουργήσει μια υγιή ΔΕΥΑΜΒ».

«Ξέρετε το μόνο εύκολο είναι να βγω και να πω να πάνε να κόψουν το λαιμό τους. Ας γυρίσουν 50 και 100 χρόνια πίσω. Ας πάρουν τσάπες κι ας πλακώνονται μεταξύ τους και να πηγαίνει η αστυνομία και ο Εισαγγελέας για να λύσουν τις διαφορές τους. Να δούμε ποιος θα πληρώνει το νερό, το ρεύμα, τον καθαρισμό των αυλάκων, τους υδρονομείς. Όμως ο λαός μας ψήφισε για να διαχειριστούμε με δίκαιο τρόπο τα προβλήματα της πόλης», είπε ο κ. Μπέος.

Ρήγμα;

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι «ομάδα πλειοψηφίας του δήμου Βόλου και των προεδρείων των τοπικών ενοτήτων ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ του νέου κανονισμού για την άρδευση – όπως αυτός τροποποιήθηκε – που θα κατατεθεί και θα ψηφισθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.

Από τη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Αχ. Μπέου, απουσίασαν μόνο οι εκπρόσωποι των ενοτήτων Πορταριάς, Μακρινίτσας και Σταγιατών».

Η απουσία των τριών δεν αποκλείεται να εκληφθεί κι ως διαφοροποίηση από την ομάδα πλειοψηφίας, που ίσως επιφέρει ακόμη και διαγραφές.

Δίνουν «ραντεβού» έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ

Ραντεβού έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ δίνουν σήμερα φορείς του νομού που αντιδρούν στη διαχείριση από την επιχείρηση των νερών της άρδευσης.

Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, καλεί σε συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ, στις 11:30 το πρωί.

Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για το νερό και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του είναι και αγώνας για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό καλεί τους πολίτες του Δήμου Βόλου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση μπροστά στην ΔΕΥΑΜΒ σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 11:30π.μ. για να διεκδικήσουμε την παρουσία μας στον χώρο που θα γίνει η συζήτηση για τον κανονισμό της άρδευσης. Δεν ΞεΝΕΡΟνουμε και δεν χαλαρώνουμε. Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της άρδευσης και την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας».

Αντίστοιχα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας αναφέρει: «Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει ως στόχο τη λύση των προβλημάτων που έχει ο δήμος Βόλου με τα αποθέματα νερού, αλλά στο να φτιαχτούνε οι όροι εκείνοι που προοπτικά θα δώσουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα «να βάλουν στο χέρι τους» και το νερό.

Η διαχείριση του κοινωνικού αγαθού που λέγετε νερό δεν μπορεί να μην τελεί υπό την Δημόσια φροντίδα και προστασία, βασισμένη σε ένα κεντρικό σχεδιασμό που θα αφορά τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων. Είναι ταυτόχρονα επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης νέων μορφών κοινωνικού ελέγχου (στην κατεύθυνση των πρωτοβουλιών του τελευταίου διαστήματος) που θα εκφράζουν και εν τέλει θα επιβάλλουν τη λαϊκή βούληση βάση των κοινωνικών αναγκών και ενάντια σε λογικές «αποφασίζομεν και διατάζομεν».

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση –Ξεκίνημα: «Το θέμα δεν αφορά μόνο τους αγρότες που διεκδικούν η άρδευση να μείνει στα χέρια του Δήμου Βόλου, των τοπικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών ώστε να μην αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του νερού άρδευσης για την αγροτική παραγωγή. Το θέμα μας αφορά όλους γιατί έχει να κάνει με την επιβολή αυταρχικών και φασιστικών πρακτικών στη συνολική λειτουργία του Δήμου από την πλευρά της δημοτικής αρχής Μπέου. Ο αυταρχισμός, η παρουσία της αστυνομίας σε δημοτικούς χώρους, οι ρουφιανοκαταγγελίες του δημάρχου στον εισαγγελέα για δήθεν επεισόδια που ο ίδιος «ξέρει ότι θα γίνουν», οι λεκτικοί προπηλακισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον όποιου ασκεί κριτική, η λογική «αποφασίζω και διατάζω», η αντίληψη «θα κάνω ότι γουστάρω» και «θα απαντάω άμα γουστάρω» με δυο λόγια η αντιδημοκρατική λειτουργία και η φασιστική συμπεριφορά πρέπει να σπάσουν!».

«Η ΔΕΥΑΜΒ χρεώθηκε 800.000 ευρώ για την άρδευση»

«Είναι παραμύθι χωρίς τέλος ότι αυτοί που αντιδρούν στον Κανονισμό της ΔΕΥΑΜΒ, θέλουν να πληρώνουν τέλη άρδευσης. Στόχος των αντιδράσεων είναι να συνεχίσουν να δρουν ανεξέλεγκτα σε βάρος των κορόιδων», κατήγγειλε, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Παρουσίασε αναλυτικές καταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ για το 2013 και το 2014, βάσει των οποίων η επιχείρηση ξόδεψε περίπου 800.000 ευρώ χωρίς να εισπράξει ούτε ευρώ ως ανταποδοτικό τέλος. Συγκεκριμένα, το 2014 ξοδεύτηκαν 419.935,05 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης στο σύνολο των 16 τοπικών κοινοτήτων και το 2013 ποσό 293.577,26 ευρώ.

«Πώς δώσανε 800.000 ευρώ χωρίς να έχουν ανταποδοτικά έσοδα ούτε ένα ευρώ. Είναι θέμα. Αν έρθουν για έλεγχο επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, τότε θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος όλοι: και πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Μπέος.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι θα προτείνει το ποσό αυτό της προηγούμενης διετίας να χαριστεί στους αγρότες. «Αν γίνεται, αν δεν γίνεται θα πληρώσει ο καθένας αναλογικά αυτό που του αντιστοιχεί», σημείωσε.

Σήμερα έρχεται επί τάπητος ο Κανονισμός Αρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ. Η ψήφισή του είναι προαπαιτούμενο για να θεσπιστούν στη συνέχεια τέλη άρδευσης. Με τον κανονισμό θα γίνε καταγραφή των δικαιούχων νερού άρδευσης, των κτημάτων που αρδεύει ο καθένας, της αρδευτικής περιόδου, των αναγκών σε υδρονομείς. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο Κανονισμός είναι ο ίδιος κατά 97%. Γίνονται μικρές όμως διορθώσεις.

Ο κ. Μπέος μάλιστα διέψευσε τα τέλη άρδευσης που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η εισήγηση για τα τέλη που περιλαμβανόταν στο φάκελο της προηγούμενης συνεδρίασης της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με το Δήμαρχο δεν ισχύουν. «Είναι αυθαιρεσία υπηρεσιακών παραγόντων. Τα πραγματικά τέλη θα αποφασιστούν αύριο, μετά την έγκριση του Κανονισμού», είπε κατηγορηματικά ο κ. Μπέος. Μάλιστα αναφερόμενος στην «ψαλίδα» που διαφαίνεται μεταξύ προϋπολογισμένων εξόδων και εσόδων με τη ζυγαριά να γέρνει προς την πρώτη πλευρά, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί περιορισμός των εξόδων με μείωση του λειτουργικού κόστους.

Πυρά Αχιλλέα Μπέου κατά πάντων

Αναφέρθηκε σε «τενεκέδες», «μπαχαλάκηδες» και «πορτοφολάδες»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στο γραφείο του στο Δημαρχείο του Βόλου, ο κ. Μπέος, έδωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, φάκελο με φωτογραφίες από τα επεισόδια της Τρίτης, αλλά και έγγραφα με αποφάσεις του 2011 και του 2012 σε επίπεδο ΔΕΥΑΜΒ και δημοτικού συμβουλίου Βόλου, για την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων των τοπικών κοινοτήτων και της αρμοδιότητας της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ, που όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνέντευξη ως την πιο σημαντική απ’ όσες έχει παραχωρήσει έως σήμερα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά πάντων.

«Κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του. Τέρμα η πλάκα». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων με αφορμή το πολεμικό σκηνικό που στήθηκε την Τρίτη εντός και εκτός ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα της διαχείρισης του νερού της άρδευσης.

Καταφέρθηκε εναντίον του πρώην Δημάρχου Βόλου, Π. Σκοτινιώτη, τον οποίο χαρακτήρισε κατώτερο των περιστάσεων από τη στιγμή που έλαβε απόφαση για την εκχώρηση της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ αλλά δεν την εφάρμοσε ποτέ. «Κάποιοι είχαν την τύχη, το προνόμιο για τους ίδιους, να διοικούν αυτή την πόλη. Αλλά ήταν πολύ λίγοι. Δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν είχαν το σθένος να αντιμετωπίσουν τον κόσμο προς όφελος των πολλών», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «τενεκέδες» τους Μαργαρίτη Πατσιαντά και Θωμά Κλημόπουλο, που ενώ το 2011 ψήφισαν την απόφαση εκχώρησης της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ σήμερα βρίσκονται ανάμεσα σε όσους μετέτρεψαν το κτίριο της επιχείρησης σε πεδίο μάχης. «Αλήθεια τι καλλιεργεί ο κ. Κλημόπουλος; Αυτοί οι φοβεροί τύπου που συμφώνησαν και υπέγραψαν τη μεταφορά της αρμοδιότητας της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ, σήμερα διαμαρτύρονται», συνέχισε.

«Τενεκέδες» αποκάλεσε και εκλεγμένους Βουλευτές της Μαγνησίας οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε, αντί την Τρίτη να βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, «επέλεξαν να βρίσκονται δίπλα σε πορτοφολάδες, χαπάκηδες, μαχαιροβγάλτες και γνωστούς… πελάτες της Αστυνομίας». «Γι’ αυτό τους επέλεξε ο ελληνικός λαός; Για να είναι κοντά στους λίγους κι όχι στους πολλούς;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, Κ. Δελημήτρο και Δανάη Τζήκα.

Μίλησε επίσης για «τραμπούκους» και «γνωστούς μπαχαλάκηδες» που προκάλεσαν τα επεισόδια στη ΔΕΥΑΜΒ την Τρίτη και για «τζάμπα μάγκες που δεν γνωρίζουν με ποιον πάνε να τα βάλουν». Παρουσίασε τις φωτογραφίες όσων συγκρούστηκαν με το «τείχος» των ματ, αναγνωρίζοντας ανάμεσά τους «πορτοφολάδες», «χαπάκηδες», «μαχαιροβγάλτες». «Οι πραγματικοί αγρότες είναι απέναντι από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ και πίνουν καφέ», ανέφερε.

Από τον κατάλογο των προσώπων εναντίον των οποίων εξαπέλυσε δριμεία επίθεση ο κ. Μπέος, δεν έλειψαν ούτε στελέχη της δημοτικής αρχής εκλεγμένοι με το συνδυασμό του. Συγκεκριμένα επιτέθηκε κατά του κ. Μυλωνά από την τοπική κοινότητα Μακρινίτσας «ο οποίος λαϊκίζει, είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως και είναι λίγος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». «Αυτός ο άνθρωπος έπρεπε να δουλεύει σε τσίρκο έτσι όπως πηδάει σήμερα από εδώ και αύριο από εκεί».

Καταγγελία

Πυρά εξαπέλυσε και κατά ολίγων στα χωριά που θέλουν να εκμεταλλεύονται τα νερά προς όφελός τους. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Πορταριάς όπου σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών επιτήδειος διαχειρίζεται μόνος του τη δεξαμενή με νερό άρδευσης, αποφασίζει πού και πόσο νερό θα δώσει χρεώνοντας τους καλλιεργητές με ποσά που αγγίζουν τα 50 ευρώ. Τις καταγγελίες θα διερευνήσει σε επιτόπια επίσκεψή του την ερχόμενη Τετάρτη στο χωριό.

Ο ίδιος έδωσε διπλό λόγο τιμής: ότι το νερό όσο είναι ο ίδιος Δήμαρχος δεν πρόκειται να περάσει σε χέρια ιδιωτών κι ότι τα τέλη της άρδευσης θα έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους καλλιεργητές.

Απάντηση σε Σκοτινιώτη

Από το γραφείο Τύπου του Αχ. Μπέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζει να προκαλεί Πάνος Σκοτινιώτης. Εμφανίζεται ως ο ήρωας που τα έβαλε με τους άτακτους. Γιατί όμως επί Δημαρχίας του δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ; Γιατί δεν ψηφίστηκε ο κανονισμός αυτός, αν όχι από το φόβο του πολιτικού κόστους;

Ας βρει λίγη γενναιότητα να παραδεχθεί την παροιμιώδη ανικανότητα και αποτυχία του».

Παρέμβαση Π. Σκοτινιώτη για το νερό της άρδευσης

Μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook παρεμβαίνει για το θέμα της άρδευσης, ο πρώην Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης:

«Η δημοτική μας αρχή κράτησε από την πρώτη στιγμή υπεύθυνη και σταθερή θέση, την οποία υπερασπίστηκε με σθένος. Συνοψιζόταν στο ότι το νερό είναι δημόσιο – κοινωνικό αγαθό. Με αυτό το δεδομένο, επιβάλλεται να υπάρχει ενιαία, ολοκληρωμένη, ορθολογική και αειφορική διαχείριση του υδατικού δυναμικού, φορέας δεν μπορεί παρά να είναι η ΔΕΥΑΜΒ και η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται με τρόπο, ώστε αφενός να διασφαλίζεται η οικολογική ισορροπία κάθε περιοχής, αφετέρου να παρέχεται καλής ποιότητας πόσιμο νερό σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και να εξασφαλίζεται επάρκεια νερού για άρδευση.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμοδιότητα της άρδευσης ανατέθηκε από το 2013 -και έκτοτε ανήκει- στη ΔΕΥΑΜΒ. Διάβασα πως στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνέντευξη τύπου ο κ. Μπέος μάς κατηγόρησε ότι δεν εφαρμόσαμε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί δεν θελήσαμε, για ψηφοθηρικούς, όπως ισχυρίστηκε, λόγους, να συγκρουστούμε με τους όποιους αντιδρώντες.

Δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει πιο ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Διότι οι πάντες σ’ αυτή την πόλη γνωρίζουν ότι επί δύο χρόνια δίναμε μόνοι μας τη μάχη αυτή, χωρίς ποτέ να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, όταν όλες οι άλλες παρατάξεις (με εξαίρεση, οφείλω να ομολογήσω, τη ΛΑΣ-ΚΚΕ) λειτουργούσαν στο θέμα αυτό με απίστευτο πολιτικό καιροσκοπισμό. Τη μοναχική αλλά υπεύθυνη αυτή στάση, την κρατήσαμε, χωρίς καμία έκπτωση, και σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο όταν από τις άλλες παρατάξεις γινόταν όργιο δημαγωγίας και πολιτικής κερδοσκοπίας, με άξονα τη διαχείριση του νερού. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους».

Ανοιχτή επιστολή ΠΑΜΕ για τη ΔΕΥΑΜΒ

Ανοιχτή επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ, απευθύνει το ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Την επιστολή υπογράφουν δέκα σωματεία και συνδικάτα, ζητώντας να ανοίξει συνολικά το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΜΒ.

«Η αντιπαράθεση που έχει ανοίξει για το ζήτημα της άρδευσης και η προσπάθεια να περάσει η διάσπαση των λαϊκών στρωμάτων σε «Βόρειους και Νότιους» αφήνει στο απυρόβλητο την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν περάσει στη ΔΕΥΑΜΒ και που έχουν κάνει όλες τις οικογένειες να λένε το νερό νεράκι.

Απαιτούμε μείωση κατά 30% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, χορήγηση δωρεάν νερού σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων και πλήρη και ρητή απαγόρευση της διακοπής του νερού σε οικογένειες ανέργων και απλήρωτων χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρεται στην επιστολή.

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ.

Γ. Μουλάς: Διαστρεβλώνει την αλήθεια ο Π. Σκοτινιώτης

Απάντηση στους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου, δίνει ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Γ. Μουλάς:

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ανακοίνωση του κ. Σκοτινιώτη, όπου ομιλεί για πολιτικό καιροσκοπισμό των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ και του νερού, όταν ήταν δήμαρχος.

Θα περίμενα τουλάχιστον σήμερα να κάνει την αυτοκριτική του και η τρομακτική πολιτική ήττα του να τον έχει κάνει σοφότερο. Τόσο εγώ, όσο και η παράταξη στην οποία συμμετείχα, ψηφίσαμε την πρότασή του για την υπαγωγή της άρδευσης στην ΔΕΥΑΜΒ. Στο θέμα, που έχει δίκαιο είναι, ότι κάποιοι, «χτυπούσαν τις πλάτες» των διαμαρτυρομένων για το νερό και τους υποκινούσαν, όπως καλή ώρα γίνεται σήμερα. Αναφέρομαι στη παράταξη Δρόμοι Συνεργασίας. Ο κ. Σκοτινιώτης δεν έχει το θάρρος να τους κατονομάσει αφού σήμερα συμπορεύεται με τον κ. Πατσιαντά και κάτι τέτοιο θα χάλαγε τη συνεργασία τους.

Εμείς μέναμε πάντα στην θέση μας, δεν βγήκαμε ποτέ στους διαδρόμους του δημαρχείου να χαϊδέψουμε αυτιά και δεν λαϊκίσαμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου