ΤΟΠΙΚΑ

«Σφαγιασμός» των εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα

σφαγιασμός-των-εφάπαξ-στον-ιδιωτικ-607951

Μειώσεις μέχρι και 40% σε εμποροϋπαλλήλους, μεταλλεργάτες και επισιτισμό

Για «σφαγιασμό» των εφάπαξ κάνουν λόγο τα συνδικάτα των εργαζομένων σε κλάδους που είναι ενταγμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα καθώς με αναδρομική ισχύ από το 2010 επήλθαν μειώσεις που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τα χρήματα που θα ελάμβαναν με τη συνταξιοδότησή τους οι εργαζόμενοι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού και των τουριστικών επαγγελμάτων, στο μέταλλο, τα τσιμέντα, τις χημικές βιομηχανίες, που είναι ενταγμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα για τις περικοπές στο εφάπαξ τους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2010.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, το εμπόριο και τα φάρμακα είναι αυτοί που πληρώνουν… το μεγαλύτερο τίμημα, αφού οι περικοπές τους στο εφάπαξ είναι για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους 26%, για τους εμποροϋπαλλήλους 42% και για τους εργαζόμενους στα φάρμακα 64%. Στο μέταλλο η μείωση περιορίζεται στο 2,5%, στα τσιμέντα στο 18% και για τους εργαζόμενους στον ιππόδρομο στο 19%.

«Η μεγάλη αυτή αδικία με την αναδρομική ισχύ από 01/08/2010 πρέπει να σταματήσει τώρα. Τουλάχιστον όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και αποχώρησαν από τη δουλειά τους, πρέπει να δικαιωθούν. Για τους μελλοντικούς, που θα καταθέσουν από εδώ και πέρα, αφού οριστεί ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ, πρέπει να δοθεί μια
μεταβατικότητα στην εφαρμογή» ήταν η απαίτηση των συνδικάτων που τέθηκε επανειλημμένως ως πρόταση τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στο ΤΑΠΙΤ χωρίς όμως να υπάρξει οριστική απόφαση.

Το ΤΑΠΙΤ ως το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο έχουν ενταχθεί όλοι οι παραπάνω κλάδοι, είναι ένας αυτοχρηματοδοτούμενος και αυτοδιοικούμενος οργανισμός, για αυτό και όπως τονίζεται από τα συνδικάτα είναι παράνομος, καταχρηστικός και αντισυνταγματικός ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι περικοπές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

«Δεν είναι δυνατόν την αδυναμία των Ασφαλιστικών Ταμείων, τη γραφειοκρατία και την ανοργανωσιά του Δημοσίου να την πληρώνει ο εργαζόμενος με τόσο βαρύ τίμημα, που φτάνει μέχρι και το 64% για τα Ταμεία εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα, την ίδια στιγμή, που ορισμένοι κατάφεραν και πήραν τις συντάξεις και τα εφάπαξ σε χρόνο ρεκόρ!» συμπληρώνουν τα συνδικάτα. Τέλος, δεν αποκλείεται ακόμη το να προσφύγουν νομικά διάφορες Ομοσπονδίες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποστούν και άλλες περικοπές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου