ΤΟΠΙΚΑ

65 νεφροπαθείς σε λίστα ~ Μια μεταμόσχευση στη Μαγνησία

65-νεφροπαθείς-σε-λίστα-μια-μεταμόσχευ-625076

Προβληματισμοί με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει στην τοπική κοινωνία ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού καθώς από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται προκύπτει τεράστια δυσαναλογία νεφροπαθών -μοσχευμάτων με καθοδικές μάλιστα τάσεις.

Η ανακοίνωση του τοπικού Συλλόγου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια και τις δωρεές οργάνων, περιγράφει μια ιδιαίτερα σκληρή κατάσταση που βιώνουν οι νεφροπαθείς και κυρίως μια σχεδόν ανύπαρκτη προοπτική για τα 65 περίπου άτομα της λίστας υποψηφίων ληπτών να υποβληθούν κάποτε σε μεταμόσχευση νεφρού και να παύσουν να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Οι μεταμοσχεύσεις νεφρών στη Μαγνησία, σε ετήσια βάση έχουν πλέον μειωθεί σε μία ή δύο όταν οι νεφροπαθείς είναι 220!

«Στη χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών τα τελευταία 10 χρόνια που κάνουν αιμοκάθαρση.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12.000 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή πλύση. Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν στους 1.500 πανελληνίως, ενώ πάνω από 150 περιμένουν μόσχευμα ήπατος, καρδιάς ή πνεύμονα. Αρκετά είναι επίσης τα άτομα που έχουν χάσει το φως τους και η μόνη τους ελπίδα είναι ένα μόσχευμα κερατοειδούς. Πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς πιθανόν να καταλήξουν διότι δεν γίνονται αρκετές δωρεές οργάνων.

Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Στο Νομό Μαγνησίας, αναφέρει ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Βασ. Γιαννάκος είναι περίπου 60 με 65 άτομα στη λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6 χρόνια, με ελάχιστο τον 1,5 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «Επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη. Στην περίπτωση του μέγιστου χρόνου, εκτιμάται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο υποψήφιος είτε εγγράφηκε στη λίστα μετά από πολλά χρόνια αιμοκάθαρσης είτε προϋπήρχαν προβλήματα υγείας του που δεν επέτρεψαν στο παρελθόν τη μεταμόσχευση, είτε είχε πολύ σπάνιο ιστικό τύπο. Πρόκειται για ακραία τιμή αν λάβουμε υπόψη ότι από τους 150 μεταμοσχευμένους νεφρούς, μόνο οι 10 υπερέβαιναν τη δεκαετία σε έτη αιμοκάθαρσης.

Η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Κύπρο που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δωρητών. Ειδικότερα η τελευταία, διαθέτει 140.000 δωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της.

Στη Μαγνησία, βάσει του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 220 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 150 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 25 περιτοναϊκή πλύση και 45 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

Οι δωρεές οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις το 2009 και το 2010 είχαν πτώση 30-40% αν συγκρίνουμε ότι το 2007 και το 2008 που είχαμε αύξηση 70%. Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Από το 2011 που είχαν γίνει 3 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 1 από ζώντα δότη (μάνα σε κόρη), το 2012 έγινε μόνο 1 μεταμόσχευση, το 2013 δυστυχώς δεν είχαμε καμία μεταμόσχευση και το 2014 μια μεταμόσχευση από πτωματικό δότη και 1 από ζώντα δότη (πατέρας σε γιο). Το 2015 μέχρι στιγμής έγινε 1 μεταμόσχευση από ζώντα δότη (από την σύζυγο στον σύζυγο) και από πτωματικό δότη καμία. Επίσης, στον νομό μας, δωρεές οργάνων τα τελευταία χρόνια, είχαμε μόνο 2, μία το 2014 και μία το 2015 μέχρι στιγμής.

Ο κ. Γιαννάκος, χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει «έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους αρμόδιους φορείς και προπάντων στο ΕΟΜ να αρχίσουν να κάνουν καμπάνια για να σωθούν πολλοί συνάνθρωποί μας από την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινώς. Ενα μόσχευμα για κάθε λήπτη που το περιμένει θα είναι δώρο Θεού. Η σωστή ενημέρωση οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής!

Ολοι μπορούμε, καταλήγει, να γίνουμε δωρητές οργάνων με ένα τηλεφώνημα στο 1147 ή στο 2132027000, ολόκληρο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου