ΤΟΠΙΚΑ

Τεράστιες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς

τεράστιες-οι-ελλείψεις-σε-εκπαιδευτι-625474

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας

«Ασφυκτική κατάσταση και ανοιχτή πληγή είναι οι χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάνονται και στα σχολεία της Μαγνησίας. Οι μηδενικοί διορισμοί και οι μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ έχουμε χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες κενά και σε χιλιάδες τάξεις που έχουν πάνω από 25 μαθητές, έχουν προκαλέσει μεγάλη υποβάθμιση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία περιπλανώμενοι για χρόνια σε όλη την Ελλάδα με την ιδιότητα του αναπληρωτή».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ιδίως για τη Μαγνησία, η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζει την κατάσταση εκρηκτική.

«Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα δεκάδες κενά και χιλιάδες διδακτικές ώρες χαμένες. Στις μεγάλες σχολικές μονάδες, με φιλότιμες προσπάθειες, οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν τα κενά. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά καλύπτονται με υπερωρίες. Στην παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες ένας εκπαιδευτικός μοιράζεται σε δυο μαθητές. Στα νηπιαγωγεία άλλοτε οι νηπιαγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν υπεράριθμα τμήματα με 30 – 40 μαθητές. Τα ολοήμερα έχουν γίνει «φυσαρμόνικα», άλλοτε δε λειτουργούν ή λειτουργούν με μικρότερο ωράριο, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργίας τους σε ολιγοθέσια σχολειά και στα νηπιαγωγεία της υπαίθρου. Ταυτόχρονα μπαλάκι έχουν γίνει τα προνήπια, που ελλείψει νηπιαγωγού άλλοτε πάνε στο σχολείο και άλλοτε μένουν στο σπίτι.

Βασανιστική είναι η κατάσταση που βρίσκονται δεκάδες εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας ή οι ίδιοι ή τα μέλη των οικογενειών τους. Οι άδειες χορηγούνται με το σταγονόμετρο λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. H λογική «να μην κλείσει το σχολείο» επειδή δεν υπάρχει αναπλήρωση, το σφιχτό νομικό πλαίσιο χορήγησης αναρρωτικών αδειών κυρίως για σοβαρά προβλήματα υγείας, υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να γυρίζουν στην «καμίνι» της τάξης, ακόμη κι όταν δίνουν την μάχη για τη ζωή των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους. Η «απειλή» της άδειας άνευ αποδοχών μέσα στην οικονομική κρίση, η γραφειοκρατία των υγειονομικών επιτροπών, η έκθεση στον – στη διευθυντή -ντρια εκπαίδευσης ή σχολείου των πιο προσωπικών τους δεδομένων δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και φόβου. Το απάνθρωπο νομοθετικό πλαίσιο, συμπληρώνει η σκληρή τυπικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από τους προϊσταμένους τέτοιου είδους ζητήματα», αναφέρει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Υποστηρίζει ότι η ευθύνη βαρύνει βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται που αντιμετωπίζοντας και την εκπαίδευση ως κόστος και ζητά «να μην υπάρξει καμία ανοχή, καμία αναμονή»!

«Να συνεχίσουμε τον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών μας, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Για την ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να μην επιτρέψουμε στον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό να παίξει παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί! Από τα «κάτω» πρέπει να δώσουμε την απάντηση που πρέπει για να μη χάσουμε την ελπίδα!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου