ΤΟΠΙΚΑ

Ρύπανση στον Ξηριά

ρύπανση-στον-ξηριά-851206

Αληθινό… Σοβέζο θυμίζει η Λεωφόρος Αθηνών, κυρίως τις πρωινές ώρες, εξαιτίας της ανυπόφορης δυσοσμίας που αναδύεται από την ιλύ που έχει αναμιχθεί με ανεπεξέργαστα αστικά λύματα που έχουν επικαθήσει στην κοίτη του χειμάρρου Ξηριά στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας. Δεκάδες επαγγελματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους κοντά στον παρόχθιο του χειμάρρου, δηλώνουν αγανακτισμένοι και εις μάτην αναζητούν βοήθεια από τους αρμόδιους, που δηλώνουν… αναρμόδιοι και αδυνατούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους.
Μοιάζουμε σαν ελεύθεροι… πολιορκημένοι μέσα στα ίδια μας τα μαγαζιά, δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κ. Σπύρου, που διατηρεί επιχείρηση εμπορίας ξυλείας στην περιοχή. Τις πρωινές ώρες είναι ανυπόφορη, όπως λέει, η κατάσταση. Τις νυκτερινές ώρες το ίδιο. Το μεσημέρι, όταν φυσάει κάποιο ελαφρύ αεράκι, κάπως σώζεται, όπως προσθέτει, αλλά τότε η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη για όσους διαμένουν νοτιότερα, επί της Λεωφόρου Αθηνών στον οικισμό Αιβαλιώτικα.
Είμαστε όλοι ανάστατοι, σημειώνει ο κ. Σπύρου, που τονίζει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες της πασχαλινής περιόδου, έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αφού την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, περίμεναν να ανακάμψουν κάπως, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μερικοί σκέφτονται να κάνουν ακόμη και αγωγές και για διαφυγόντα έσοδα κατά της ΔΕΥΑΜΒ, αφού η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Όλη η περιοχή θυμίζει θάλαμο αερίων. Πώς να μπει, λέει ο κ. Σπύρου, ο πελάτης στα μαγαζιά μας; Ζητάμε από τη Νομαρχία να ανοίξει για δύο – τρεις μέρες το θυρόφραγμα και να χυθούν τα νερά μέσω του Ξηριά στη θάλασσα και με τον τρόπο αυτό να αποπλυθεί η κοίτη του χειμάρρου στο τμήμα που δεν είναι τσιμεντοστρωμένο. Εκεί όπου ένα παχύ στρώμα λάσπης έχει αναδευτεί με τα αστικά λύματα, που για ένα 20ημερο τον περασμένο Φλεβάρη έπεφταν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα, εξαιτίας των εργασιών επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί «εκτός» όλη η εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων.
Η Νομαρχία, προσθέτει ο κ. Σπύρου, μας λέει ότι για το θυρόφραγμα αρμόδιος είναι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ ο ιδιοκτήτης ειδικού γερανοφόρου που κλήθηκε να επέμβει για την αποκομιδή της ιλύος που ενοχοποιείται για την αφόρητη δυσοσμία, δήλωσε από την πλευρά του αδυναμία, καθώς το παχύ στρώμα λάσπης, μισού μέτρου περίπου, που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο της Μπουρμπουλήθρας, λίγο πριν τον υγροβιότοπο, εγκυμονεί κινδύνους ανατροπής του μηχανήματος. Την ίδια στιγμή σηκώνουν τα χέρια ψηλά και οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΜΒ, που παραδέχονται μεν το πρόβλημα και την ευθύνη τους για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά ωστόσο λύση δεν βρίσκουν για να το απαλείψουν.
Ωραία υποδοχή θα κάνουμε στους χιλιάδες επισκέπτες που θα έλθουν στην περιοχή μας αυτές τις γιορτινές μέρες, λέει με μία μικρή δόση ειρωνείας ο κ. Σπύρου, που είναι αποφασισμένος μαζί με τους λοιπούς συναδέλφους του στην περιοχή να σηκώσουν γη και ουρανό μέσα στις επόμενες μέρες μέχρι να βρουν το δίκιο τους και εν προκειμένω μέχρι να ανασάνουν κυριολεκτικά λίγο καθαρό αέρα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου