ΤΟΠΙΚΑ

«Τρύπια» η Μαγνησία από 7.000 γεωτρήσεις, πηγάδια και πηγές

τρύπια-η-μαγνησία-από-7-000-γεωτρήσεις-π-83107

Εχουν δηλωθεί 2.800, εκ των οποίων μόνο 300 είναι νόμιμες!

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, που θα φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ θα βρεθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες και χρήστες γεωτρήσεων, πηγών και πηγαδιών στο Ν. Μαγνησίας που «ξέχασαν» να καταθέσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Μάλιστα σήμερα Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η καταληκτική προθεσμία, για δήλωση των γεωτρήσεων με στόχο να νομιμοποιηθεί η χρήση της με σχετική άδεια.

Σήμερα στη Μαγνησία εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 7.000 γεωτρήσεις, πηγές και πηγάδια. Από αυτές περίπου οι 2.800 έχουν δηλωθεί, ωστόσο εξαιτίας κανονιστικής διάταξης που εκκρεμεί (σχετικά με την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι γεωτρήσεις), έχουν κριθεί νόμιμες μόνο οι 300!

Η ΚΥΑ προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής όλων των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων, που περιλαμβάνει γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, δηλαδή τις γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν καμία περίπλοκη διαδικασία, καθώς μετά τη δήλωση οι εγγραφές γίνονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ταυτόχρονα, για όσους δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Μετά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, που λήγει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, απαιτείται η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, η προθεσμία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Τέλος σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αιτήσεις για άδεια θα κατατίθενται στους δήμους και θα εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ολοι όσοι λαμβάνουν άδεια θα πρέπει να τοποθετήσουν στη γεώτρηση μετρητή ή υδρόμετρο. Οι παράνομες γεωτρήσεις πάντως θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου. Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης αφορά τον ορισμό των κατηγοριών αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτων, προβλέποντας:

Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου