ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα για τη συμβολαιακή γεωργία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου

πρεμιέρα-για-τη-συμβολαιακή-γεωργία-α-115031

Ξεκινάει με το καλαμπόκι πληρώνοντας τους παραγωγούς με 18 λεπτά το κιλό και πουλώντας στους κτηνοτρόφους με 21 λεπτά το κιλό!

«Ντεμπούτο» στη συμβολαιακή γεωργία από την ερχόμενη εβδομάδα για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου. Το πρώτο βήμα σε πανθεσσαλικό επίπεδο θα γίνει με το καλαμπόκι το οποίο θα παραλαμβάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου πληρώνοντας τους παραγωγούς με 18 λεπτά το κιλό ενώ οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να το αγοράζουν με 21 λεπτά το κιλό. Τα παραπάνω ανάφερε χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στις 20 Σεπτεμβρίου «παίρνει μπροστά» η νέα μονάδα παραγωγής, παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος της ΕΒΟΛ.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Την υλοποίηση της συμβολαιακής γεωργίας είχε εξαγγείλει άλλωστε ο κ. Πρίντζος πριν από δύο μήνες και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει πράξη. Ετσι οι παραγωγοί θα μπορούν να παραδίδουν το καλαμπόκι τους στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου στον Αγιο Δημήτριο Βελεστίνου.

Αναλυτικότερα, όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Πρίντζος η τιμή που θα πληρώνονται οι παραγωγοί για το καλαμπόκι θα είναι 18 λεπτά το κιλό ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνονται άμεσα, δηλαδή την επόμενη ημέρα από την παράδοση του προϊόντος.

Από την άλλη πλευρά οι κτηνοτρόφοι, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν το καλαμπόκι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου 21 λεπτά το κιλό.

«Αυτή η διαφορά των τριών λεπτών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Πρίντζος «αφορά τα έξοδα συντήρησης, συγκέντρωσης και τα χρηματοοικονομικά διότι ναι μεν δεν θέλουμε να κερδίσουμε αλλά οπωσδήποτε δεν θέλουμε να «μπούμε μέσα» διότι τότε αυτό το εγχείρημα θα αποτύχει. Βέβαια δεν είναι αυτό που οραματιζόμαστε και το οποίο έχουμε ανακοινώσει για τη συμβολαιακή γεωργία. Αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο, δηλαδή η πλήρη εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας, υπό την έννοια ότι θα ανακοινώσουμε την τιμή στο κριθάρι, το οποίο θα παραλάβουμε στις εγκαταστάσεις μας την καινούργια χρονιά του 2015 κατά τη συγκομιδή που θα γίνει το διάστημα Μάιος – Ιούνιος».

Μέσα στο επόμενο διάστημα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα πραγματοποιήσει μια διαβούλευση μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων, με στόχο να καθοριστούν οι τιμές και να υπάρχει ισορροπία. Αλλωστε όπως δήλωσε ο κ. Πρίντζος είναι μια σημαντική προσπάθεια και από την επιτυχία της θα εξαρτηθούν αργότερα πολλά πράγματα.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε ότι «εάν πετύχει, γιατί η προσπάθεια είναι σε Πανθεσσαλικό επίπεδο, τότε θα επαναφέρουμε στο τραπέζι την πρόταση για δημιουργία Πανθεσσαλικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης στα Αμπελάκια, με ανεξάρτητους κλαδικούς φορείς. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε έχουν μοναδικό στόχο να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο και να σταθούμε δίπλα στο γεωργό και τον κτηνοτρόφο, υπό την έννοια ότι θα χρηματοδοτήσουμε αυτή την υπόθεση με αγροτικά εφόδια και ρευστότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της καλλιέργειας. Παράλληλα όμως θα βοηθήσουμε και τον κτηνοτρόφο με πίστωση για να πληρώσει τις ζωοτροφές όταν πλέον θα μπορεί να έχει τις εισπράξεις από την κτηνοτροφία. Σε αυτή την προσπάθεια, εκτός από τα ίδια κεφάλαια έχουμε, τη στήριξη της τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα συνδράμει µε πρόσθετη χρηματοδότηση όσους παραγωγούς το χρειαστούν».

Μπαίνει σε λειτουργία η νέα μονάδα

Επίσης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι οι δοκιμές στη νέα μονάδα παραγωγής, παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος της ΕΒΟΛ ολοκληρώθηκαν και ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία της μονάδας.

Η επένδυση είναι ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και θα δίνει τη δυνατότητα παραγωγής 100 τόνων/οκτάωρο. Μάλιστα όπως τόνισε ο ίδιος με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας θα δοθεί αμέσως δυνατότητα για επέκταση του δικτύου διανομής σε όλη την Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι η νέα μονάδα θα μας δώσει νέες δυνατότητες να αναπτυχθούμε καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 έχουμε γύρω στο 10% αύξηση του όγκου πωλήσεων και του τζίρου», κατέληξε ο κ. Νικήτας Πρίντζος.

Τέλος όσον αφορά τα εγκαίνια της νέας μονάδας, ο κ. Πρίντζος διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο ένας αγιασμός παρουσία των αγροτών και των εργαζομένων διότι το Δ.Σ. αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αποφάσισαν ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα δεν είναι σωστό να διοργανώνονται φιέστες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου