ΤΟΠΙΚΑ

Νέα ευρεία σύσκεψη για το φράγμα Παναγιώτικο

νέα-ευρεία-σύσκεψη-για-το-φράγμα-παναγ-159537

Το οξυμένο πρόβλημα της λειψυδρίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου, σε συνδυασμό με την καθημερινή μείωση της στάθμης του νερού από το φράγμα Παναγιώτικο, οδήγησαν για ακόμη μια φορά τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση σύγκλισης ευρείας σύσκεψης για το Παναγιώτικο. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στο πρώην Δημαρχείο Αφετών και θα συμμετέχουν οι Βουλευτές της Μαγνησίας αλλά και οι αρμόδιοι φορείς.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου, αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο φράγμα και στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη στο πρώην Δημαρχείο Αφετών στο Νεοχώρι.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να βρεθεί μια λύση στο θέμα της υδροδότησης της περιοχής, καθώς η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Παναγιώτικο φαίνεται ότι υποχωρεί καθημερινά ενώ την ίδια στιγμή Αργαλαστή, Καλαμάκι και Λαμπινού υδροδοτούνται με υδροφόρες καθώς λόγω της λειψυδρίας τα υδατικά αποθέματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα θέση του Δήμου είναι ότι μετά την Περιφέρεια Θεσσαλίας το ζήτημα της άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που παρατηρούνται στην υποδομή του φράγματος με τη διαρροή νερού πρέπει πλέον να απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου άμεσα να δοθούν οι απαιτούμενες ουσιαστικές λύσεις.

«Το αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται στο φράγμα αλλά και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων» τόνισε ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Υδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κώστας Λεγαντής προσθέτοντας ότι «στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν Βουλευτές της Μαγνησίας, το ΤΕΕ, μελετητές αλλά και γενικότερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι το φράγμα αδειάζει και γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούν διεξοδικά οι Βουλευτές και όλοι οι αρμόδιοι», κατέληξε ο ίδιος.

Πάντως στην τελευταία σύσκεψη για το φράγμα Παναγιώτικο που είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αποφασίστηκε γίνει επικαιροποίηση της γεωφυσικής μελέτης που ανατέθηκε από την Περιφέρεια με τα στοιχεία που θα δοθούν από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΤΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Οσον αναφορά στη μετακίνηση του φράγματος αποφασίστηκε να γίνει τοπογραφική παρακολούθηση, αποτύπωσης και σύγκρισης με την αρχική του θέση, με συγκεκριμένη συχνότητα (σύμβαση μέσω του Δήμου Νοτίου Πηλίου που είναι και ο φορέας διαχείρισης του φράγματος) έτσι ώστε να εξαχθούν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Παρόλα αυτά το φράγμα σε καμία περίπτωση δεν διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης.

Τέλος όσον αφορά το θέμα των διαρροών, είχε τονιστεί ότι απαιτείται η εκπόνηση μιας γεωτεχνικής μελέτης μέρος της οποίας είναι η γεωφυσική, με προδιαγραφές οι οποίες μπορούν να δοθούν είτε από την Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων, είτε από τον αρχικό μελετητή, είτε από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Εργου (ΔΕΗ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου