ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το πόρισμα της έκθεσης της TaskForce για το δήμο Σκοπέλου

το-πόρισμα-της-έκθεσης-της-taskforce-για-το-δήμ-159658

Σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν την οργάνωση και τη δομή του δήμου Σκοπέλου εξέφρασαν στην έκθεσή τους που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση οι εμπειρογνώμονες της TaskForce.

Σύμφωνα με την έκθεση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες, ο δήμος Σκοπέλου, πέρα από την υποστελέχωσή του, θεωρεί ότι οι δυσκολίες προσπελασιμότητας δυσχεραίνουν την πρόσβασή του στις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις. Οσον αφορά την οργάνωση του δήμου Σκοπέλου, η Ομάδα Δράσης επεσήμανε ότι το οργανόγραμμα του δήμου Σκοπέλου βασίζεται στις παραδοσιακές δομές των δήμων ενώ εντοπίζεται έλλειψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, γεωγραφική διασπορά δ ομών, προβλήματα λειτουργίας και έλλειψη υπαλλήλων.

Ανάμεσα στις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της Ομάδας Δράσης, όπως η μείωση γραφειοκρατίας, η βελτίωση συνεργασίες με τις διαχειριστικές αρχές την μείωση ελέγχων και την απλοποίηση διαδικασιών, είναι και η ενίσχυση της στελέχωσης υπηρεσιών στο δήμο Σκοπέλου. Επίσης, ανέφεραν ότι ο νησιωτικός χαρακτήρας του δήμου επιβάλλει την ελαστικοποίηση των δομών και τη διασύνδεσή τους ή την υπερεργολαβική ανάθεσή τους σε ανώτερες ιεραρχικές δομές ή άλλους δήμους.

Τα εννέα βιβλία από τα οποία αποτελείται όλο το πόρισμα της Ομάδας Δράσης σχετικά με την Ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα παρέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο, ο επικεφαλής της TaskForce, κ. Χορστ Ράϊχενμπαχ.

Οι εμπειρογνώμονες κατέγραψαν τα προβλήματα πέντε αντιπροσωπευτικών δήμων της χώρας, ανάμενα στους οποίους ήταν και ο δήμος Σκοπέλου, οι οποίοι θα αποτελέσουν πρότυπο μεταρρυθμίσεων για όλους τους ΟΤΑ, δίνοντας έμφαση στην οργάνωση για τα διαρθρωτικά ταμεία 2014-2020 και στην απορρόφηση κονδυλίων για έργα.

Ερώτηση της Μ. Χρυσοβελώνη

Η βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αξιολόγηση των ελληνικών δήμων από την TASKFORCE.

Η κ. Χρυσοβελώνη ζητάει τους 9 τόμους της συγκεκριμένης έκθεσης όπως, επίσης, και να μάθει από ποιο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε η μελέτη και πόσο κόστισε.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου