ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή ευθύνης – Πάμε μπροστά

επιλογή-ευθύνης-πάμε-μπροστά-286312

Παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κατάμεστο «Αχίλλειο» η διακήρυξη αρχών της ενιαίας δημοτικής παράταξης.

Τη βεβαιότητα ότι ο Βόλος της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας, θα στείλει ηχηρό μήνυμα στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου επιλέγοντας το δρόμο της ευθύνης και της προοπτικής, εξέφρασε ο Δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος κ. Πάνος Σκοτινιώτης, παρουσιάζοντας χθες τη διακήρυξη αρχών και θέσεων της ενιαίας δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», που θα είναι και το όνομα του συνδυασμού.

Η σύγκλιση των δυνάμεων που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, απεικονίζεται και στο λογότυπο του συνδυασμού, ο οποίος συμβολίζει, όπως τόνισαν οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας, την κοινή τους απόφαση να αγωνιστούν για να σηκωθεί ο Δήμος ψηλά, για να πάει ο Βόλος μπροστά.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του διακεκριμένου γιατρού και Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μπάμπη Σκουλάκη, ο οποίος -όπως τονίστηκε- είχε ουσιαστική συμβολή στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία της νέας δημοτικής παράταξης, ωστόσο οι υποχρεώσεις του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν του επέτρεψαν να δώσει το παρόν στη συνέντευξη με την οποία ανακοινώθηκε η απόφαση για τη συγκρότηση της παράταξης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σκουλάκης κάλεσε τους Βολιώτες να συμβάλουν με αποφασιστικότητα και δυναμισμό στη συγκρότηση του νέου πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος που μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης, που μπορεί να εγγυηθεί ένα Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό, κοινωνικό και καινοτόμο. «Είναι εκείνοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «που έδωσαν την τιτάνια μάχη να συγκροτηθεί και να σταθεί όρθιος ο νέος Δήμος Βόλου, σε υγιή θεμέλια. Που υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον. Που έδωσαν μάχη για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή σε μία εποχή δημοσιονομικής λαίλαπας και σκληρών μνημονιακών δεσμεύσεων. Μάχη για να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ. Μάχη για να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Ξεκινώντας την ομιλία του με σύντομη αναφορά στην παρούσα δημοτική περίοδο που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν κάτι σημάδεψε αυτή τη σύντομη θητεία μας, μια θητεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, είναι η σθεναρή υπεράσπιση του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος. Ακόμη κι αν αυτό μας οδηγούσε σε σύγκρουση με ισχυρά συμφέροντα. Ακόμη κι αν ξέραμε ότι την “αποκοτιά” μας αυτή θα την πληρώναμε με τόνους λάσπης. Και αν αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη όχι μόνο αυτή η θητεία μας, αλλά η όλη διαδρομή μας, είναι η αταλάντευτη προσήλωση στη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στη χρηστή διοίκηση, στη διαφάνεια, στη νομιμότητα».

Από την πλευρά του ο κ.Παπατόλιας επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «μπροστά στον κίνδυνο να εκπέσει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό εξυπηρέτησης αλλότριων επιδιώξεων, ήταν υποχρέωσή μας να ενωθούμε, υπερβαίνοντας προσωπικές φιλοδοξίες και δευτερεύουσες πια αντιθέσεις. Η ευθύνη για το μέλλον της πόλης είναι συλλογική. Δεν μονοπωλείται, δεν επιμερίζεται, δεν κατακερματίζεται. Επιβάλει κοινωνική συναίνεση και ενωτική δράση. Ή αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του κινδύνου ή τον υποβαθμίζουμε και αναλαμβάνουμε το ρίσκο η πόλη να αλωθεί από εκείνους που θέλουν να τη μετατρέψουν σε πεδίο εκμαυλισμού και ανομίας», είπε μεταξύ άλλων.

H Διακήρυξη

Στο κείμενο της διακήρυξης, που διαβάστηκε στη συνέχεια από το Δήμαρχο Βόλου, σημειώνονται, εκτός των άλλων, τα εξής:

«Συγκροτούμε σήμερα, όλοι μαζί, μια νέα, μεγάλη δημοτική παράταξη, ανοιχτή σε όλες τις δημιουργικές και αναγεννητικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας.

Μια δημοτική παράταξη που ενώνει την τοπική κοινωνία, μακριά από εξαρτήσεις, ιδιοτέλειες και άδηλα συμφέροντα.

Μια δημοτική παράταξη που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών.

Η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται μπροστά μας, η νέα προγραμματική και χρηματοδοτική περίοδος 2014-2020, η επόμενη μέρα των μνημονίων, η ανάγκη διεξόδου από την κρίση και τις οδυνηρές επιπτώσεις της, η πορεία της εθνικής και τοπικής ανασυγκρότησης, αποτελούν το πλαίσιο που θα σφραγίσει τα επόμενα χρόνια την προοπτική του Δήμου μας, του Βόλου που αγαπάμε, της συμπολιτείας μας.

Ολα αυτά επιβάλουν μια επιλογή ευθύνης.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, για να διασφαλίσουμε ότι ο Βόλος θα συνεχίσει να είναι μια πόλη δημοκρατική, ανοιχτή και δημιουργική. Πόλη της κοινωνικής αλληλεγγύης, του ριζοσπαστισμού των ιδεών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, των πολύμορφων κινήσεων ενεργών πολιτών.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, για να διασφαλίσουμε ότι ο Δήμος μας θα συνεχίσει να πορεύεται με χρηστή διοίκηση, ισονομία και διαφάνεια, με γνώμονα το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον, μακριά από γκρίζες ζώνες ιδιοτελών επιδιώξεων και συμφερόντων.

Η νέα δημοτική παράταξη συγκροτείται σε ισότιμη βάση. Με τον αέρα της ανανέωσης δυνάμεων και προσώπων. Με την εμπειρία, δίπλα στη φρεσκάδα.

Η νέα δημοτική παράταξη πρεσβεύει το συλλογικό μοντέλο διοίκησης που απαιτούν οι καιροί. Σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, με ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά στις διεργασίες που συντελούνται καθημερινά. Πριν και μετά τις εκλογές. Είμαστε εκείνοι που έχουμε τα εχέγγυα.

Είμαστε εκείνοι που στήσαμε ένα νέο μεγάλο Δήμο από το μηδέν, σε υγιή και σταθερά θεμέλια. Με χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση, κοινωνικό πρόσωπο, αναπτυξιακή προοπτική, περιβαλλοντική ευαισθησία, σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Είμαστε εκείνοι που έχουμε δώσει δείγματα γραφής σε όποια θέση μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας. Στη Νομαρχία, στα εργατικά συνδικάτα, στα Επιμελητήρια, στους επιστημονικούς φορείς, στα κοινωνικά κινήματα, στις συνοικίες και τα χωριά. Ημασταν και είμαστε εδώ, πριν απ΄ όλα στις δύσκολες στιγμές. Ζούμε και αναπνέουμε εδώ, στο Δήμο μας. Εχουμε κατακτήσει σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, γνωρίζουμε τα προβλήματα, αγωνιζόμαστε για τις λύσεις, δεν είμαστε περαστικοί από τον τόπο μας. Δεν ανακαλύψαμε σήμερα το Δήμο, ούτε παριστάνουμε τους αυτόκλητους σωτήρες

Δεν φύγαμε για να ξαναρθούμε. Δεν μπερδέψαμε το Δήμο με προσωπικές περιπέτειες και εκκρεμότητες. Ο Δήμος δεν είναι για μας το λάφυρο ούτε προσωπικών, ούτε κομματικών, ούτε άλλων άδηλων επιδιώξεων. Θέλουμε πολύ περισσότερα για το Δήμο μας, για το Βόλο, για τη συμπολιτεία μας. Αφήνουμε στην άκρη αντιπαραθέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Κοιτάμε Μπροστά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου