ΤΟΠΙΚΑ

«Μαύρο» Πάσχα για τους συνταξιούχους

μαύρο-πάσχα-για-τους-συνταξιούχους-304211

Θα περιμένουν μέχρι τις 29 Απριλίου για να πληρωθούν – Ούτε προκαταβολή από το ΙΚΑ

Δεν θα κάνουν ανάσταση φέτος οι συνταξιούχοι. Η προσμονή έστω και μίας προκαταβολής του ποσού της σύνταξης εν όψει Πάσχα, έγινε «στάχτη» . Στις 29 Απριλίου η καταβολή της σύνταξης του Μαίου. «Δεν έχουμε χρήματα» ούτε για λαμπάδα, όχι για τον οβελία, λένε οι συνταξιούχοι που μένουν με άδεια χέρια. Σοβαρές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στην εμπορική αγορά αλλά και τα κρεοπωλεία αφού οι περισσότεροι συνταξιούχοι έχουν μείνει ήδη «ταπί» από το πρώτο10ήμερο του μήνα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Χωρίς Δώρο για δεύτερη συνεχή χρονιά αλλά και χωρίς έστω και προκαταβολή έναντι της σύνταξης θα μείνουν οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, εν όψει Πάσχα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις συνταξιουχικές οργανώσεις.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που μιλάνε για πλεόνασμα και καμαρώνουν υποστηρίζοντας ότι έρχεται η ανάπτυξη, να μην νοιάζονται που χιλιάδες συνταξιούχοι θα μείνουν χωρίς ένα ευρώ μέσα στις μέρες του Πάσχα. Οι συνταξιούχοι είναι εξαθλιωμένοι. Η σύνταξη τελειώνει από τις 15 κάθε μήνα, είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι υπάρχει άνθρωπος που θα μπορέσει να κάνει ανθρώπινες γιορτές με τέτοιες συνθήκες;» αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ν. Μαστροπαναγιώτης, συνταξιούχος των 650 από το ΤΑΕ.

Στο αίτημα που κατέθεσε το ΙΚΑ προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα και παράλληλα να κινηθεί και η αγορά εν όψει του Πάσχα, το Υπουργείο Εργασίας, απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι αφενός δεν υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για να ικανοποιηθεί το αίτημα και αφετέρου εάν ίσχυε αυτό για το ΙΚΑ, θα άνοιγε δρόμος προκειμένου να καταθέσουν ανάλογα αιτήματα και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν.

Την προσμονή ωστόσο αυτή ήρθε να ….διαψεύσει η επίσημη ανακοίνωση του ΙΚΑ στην οποία τονίζεται «Η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πραγματοποιηθεί κανονικά στους δικαιούχους στις 29/04/2014».

«Πλήγμα» για αγορά και κρεοπωλεία…

Μετά την κατάργηση του Δώρου στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους , η αγορά ειδικά εν όψει των εορτών βρέθηκε σε «κώμα». Φέτος ωστόσο το Πάσχα, οι περισσότεροι συνταξιούχοι είχαν εναποθέσει τις προσδοκίες τους ακόμη και σε μία προκαταβολή των 300 και 400 ευρώ της σύνταξης προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες αγορές για το πασχαλινό τραπέζι. Αυτό ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή εάν και εφόσον ενταθούν οι αντιδράσεις και από τους παραγωγικού φορείς και τους εκπροσώπους της αγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου