ΤΟΠΙΚΑ

Βάζουν «βόμβα» στην ΕΒΟΛ ~ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

βάζουν-βόμβα-στην-εβολ-μικρη-ομαδα-π-328873

Μένεα πνέουν εργαζόμενοι και παραγωγοί – μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, μετά τη δικαστική προσφυγή μικρής ομάδας αγροτοσυνδικαλιστών στο Πρωτοδικείο Βόλου, οι οποίοι αμφισβητούν την εγκυρότητα των πρόσφατων συνεταιριστικών εκλογών.

Μόλις δέκα παραγωγοί – μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού δεν δίστασαν, πιθανότατα μπροστά σε ενδεχόμενες προσωπικές φιλοδοξίες, να απειλήσουν την ομαλή λειτουργία ενός εργοστασίου με εκατοντάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες συνεργαζόμενους παραγωγούς. Μία γαλακτοβιομηχανία, η οποία βραβεύτηκε το 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως παράδειγμα υγιούς συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ
Φωτογραφίες: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Χθες στο Πρωτοδικείο Βόλου συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν δέκα αγροτοσυνδικαλιστές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών στο Συνεταιρισμό και στην Ενωση Βόλου. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι ίδιοι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν καταθέσει αγωγή, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί το Σεπτέμβριο.Και όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ενόψει δηλαδή της λειτουργίας της νέας μονάδας της ΕΒΟΛ, η οποία έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, οι δέκα παραγωγοί – μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ζητούν με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την ακύρωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, η οποία συγκλήθηκε στις 6 Απριλίου 2014 και από την οποία εκλέχθηκε, μετά τη διενέργεια εκλογών, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.

Στην χθεσινή συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, απέναντι από τους δέκα παραγωγούς -οι οποίοι δεν προσήλθαν στα Δικαστήρια, αλλά εκπροσωπήθηκαν από το δικηγόρο τους- βρέθηκαν δεκάδες μέλη του Συνεταιρισμού, με έκδηλη την αγωνία για το μέλλον του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αλλά και τις θέσεις εργασίας τους.

Οι παραγωγοί περίμεναν υπομονετικά μέσα και έξω από τα Δικαστήρια Βόλου, μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, εκφράζοντας με την παρουσία τους τη συμπαράσταση στο Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. Οι ίδιοι τόνιζαν πως είναι αδιανόητο να προσπαθούν ορισμένοι να βλάψουν μια γαλακτοβιομηχανία – πρότυπο στην Ελλάδα, η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, στηρίζοντας τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της.

«Καταστροφική η ενέργεια των δέκα»

Δυσάρεστη έκπληξη, αγανάκτηση και αγωνία περιείχαν οι δηλώσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ των εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, που βρέθηκαν χθες έξω από τα Δικαστήρια.

«Συμπαραστεκόμαστε πλήρως στο Διοικητικό Συμβούλιο και ευχαριστούμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου για όλα όσα μας έχει προσφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου Κωνσταντίνος Παζαράς, προσθέτοντας πως «η ευθύνη είναι κάποιων που δημιουργούν ζήτημα, εκ του μη όντος, αναίτια και με ανύπαρκτες για εμάς καταγγελίες, είναι μεγάλη».

Από την πλευρά της η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου Σοφία Βαΐτση σημείωσε ότι οι δέκα παραγωγοί που στράφηκαν κατά του νέου Δ.Σ δεν κατανοούν τη ζημιά που προκαλούν στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου.

Χαρακτηριστικά η κ. Βαΐτση δήλωσε: «Ειλικρινά λυπούμαστε και τους παραδίδουμε στην κρίση του αγροτικού κόσμου όχι μόνο του Νομού Μαγνησίας, αλλά της Θεσσαλίας και της Ελλάδας. Είμαστε υπερήφανοι, διότι εργαζόμαστε στην καλύτερη Συνεταιριστική Οργάνωση της Ελλάδας».

Κατάπληκτη από την «απαράδεκτη, απρεπή και καταστροφική ενέργεια της ομάδας των παραγωγών», δήλωσε επίσης η εργαζόμενη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου Μάχη Γαλογαύρου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μία τυχαία οργάνωση, αλλά για μία οργάνωση – πρότυπο στην Ελλάδα, που το 2013 βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κ. Γαλογαύρου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι υπερήφανη για την Οργάνωση, στην οποία εργάζομαι, διότι είναι η καλύτερη Συνεταιριστική Οργάνωση στην Ελλάδα. Αυτό γιατί προσφέρει τις καλύτερες τιμές στους κτηνοτρόφους, πληρώνει τους πάντες στην ώρα τους, δεν χρωστάει πουθενά, ενώ οι εργαζόμενοι πληρωνόμαστε το μισθό μας χωρίς καμία περικοπή και χωρίς καμία καθυστέρηση».

Για αχαριστία έκανε λόγο από την πλευρά του ο εργαζόμενος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου Ευάγγελος Οικονόμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μένω κατάπληκτος, εμβρόντητος και νιώθω αηδιασμένος. Μια Συνεταιριστική Οργάνωση υγιής, που είναι αποδεκτή ανά το πανελλήνιο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Μια οργάνωση που τελευταία την βράβευσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Οπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου πρόκειται για μια οργάνωση που πληρώνει μετρητοίς κάθε μήνα τις καλύτερες τιμές για το γάλα στους κτηνοτρόφους, που πληρώνει τις καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που προσφέρει άριστες υπηρεσίες στον αγρότη (δηλώσεις ΟΣΔΕ – καταβολή ΦΠΑ) και στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα επενδύει με την κατασκευή νέου εργοστασίου, χωρίς να έχει πάρει δανεικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα, έδωσε «ανάσα» και εργασία στον κατασκευαστικό κλάδο της Μαγνησίας και καθημερινά δίνει χιλιάδες ευρώ στηρίζοντας την αγορά του Βόλου για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών.

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων, καμία περικοπή, ούτε στέρηση των δώρων, όπως συμβαίνει σε άλλες επιχειρήσεις.

Ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας την κίνηση των δέκα παραγωγών να προβούν σε ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωση των εκλογών επισήμανε: «Είμαστε 120 εργαζόμενοι, εμείς και οι οικογένειές μας που τρώμε ψωμί από αυτή τη Συνεταιριστική οργάνωση, με προοπτική να αυξηθούν με την αποπεράτωση του έργου της νέας Βιομηχανικής μονάδας. Αλήθεια υπάρχει τέτοια κακία στον κόσμο; Πώς θα αντικρίσουν και θα κοιτάξουν στα μάτια τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα παιδιά μας; Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε κομμάτι αυτής της συνεταιριστικής οργάνωσης. Ο Μαγνησιώτικος λαός είναι υπερήφανος για αυτή τη συνεταιριστική οργάνωση».

Ο εργαζόμενος τέλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου Θανάσης Μπελετσιώτης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες παραγωγών – μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού, τονίζοντας ότι θα είναι άδικο να βρεθούν στο δρόμο 120 εργαζόμενοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου