ΤΟΠΙΚΑ

Τα παράπονά τους online ~ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

τα-παράπονά-τους-online-κανουν-οι-βολιωτεσ-342434

Ποδηλατόδρομοι, καμένες λάμπες, λακκούβες αποτελούν αφορμή για μια επίσκεψη στην ηλεκτρονική σελίδα παραπόνων του Δήμου Βόλου

Ποδηλατόδρομοι, καμένες λάμπες, κάδοι απορριμμάτων που δεν έχουν πλυθεί ή είναι κατεστραμμένοι, λακκούβες, κακοτεχνίες έργων και μια σειρά ακόμη προβλημάτων, που απασχολούν τους δημότες στην καθημερινότητά τους, κατακλύζουν τη λίστα των παραπόνων των πολιτών προς το Δήμο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Βόλου, οι δημότες, κάνουν καθημερινά online τα παράπονά τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας τη λύση τους. Οταν δε, διαπιστώνουν ότι παρέρχεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα και το αίτημά τους παραμένει σε εκκρεμότητα, επανέρχονται… δριμύτεροι.

Μία ματιά στη λίστα των επισημάνσεων των πολιτών, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι οι πολίτες δεν διεκδικούν παρά στοιχειώδεις παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την καθημερινότητά τους.

Δημοφιλές θέμα οι ποδηλατόδρομοι

Υπ’ αριθμόν ένα θέμα στον κατάλογο των παραπόνων, εμφανίζονται τα προβλήματα που σχετίζονται με το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων του Βόλου. Συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των… δημοφιλέστερων παρατηρήσεων, με τους χρήστες του δικτύου, να καταγράφουν κακοτεχνίες, ζημιές, εμπόδια, αλλά και παγίδες.

Μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες δείχνουν επίσης το δρόμο των παρεμβάσεων σε δημοτικά συνεργεία για την αποκατάσταση λακκουβών και φθορών στα πεζοδρόμια. Καπάκια φρεατίων που «χοροπηδάνε» αλλά και κακοτεχνίες συνεργείων της ΔΕΥΑΜΒ στους δρόμους, μετά την ολοκλήρωση έργων, συμπληρώνουν τα αιτήματα, στη λίστα «Δρόμοι και σηματοδότηση».

Σε ημερήσια διάταξη δείχνει να υπάρχει και ένα νέο αίτημα για αποκατάσταση καμένης λάμπας στους δημοτικούς στύλους φωτισμού. Πολλές φορές, οι καμένες λάμπες είναι περισσότερες από δύο, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να βυθίζονται στα σκοτάδια.

Κυριαρχούν θέματα καθαριότητας

Εμφαση οι δημότες δίνουν και σε θέματα καθαριότητας. Ενοχλημένοι πολίτες από την αφισορύπανση και τα εκλογικά πανό που κάνουν τις εμφανίσεις τους σε γέφυρες στους χείμαρρους της πόλης, ζητούν την άμεση αποκαθήλωσή τους.

Σημαντική πλειοψηφία συνιστούν και τα αιτήματα για κάδους σκουπιδιών που δεν έχουν πλυθεί και μυρίζουν, κατεστραμμένους κάδους ή κάδους που από τη στιγμή που δεν έχουν φρένα «χορεύουν» σε κάθε φύσημα του αέρα (π.χ. στην οδό Καββαδία το τελευταίο αίτημα), δημιουργώντας κινδύνους.

Το πρόβλημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η λειτουργία τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, περιλαμβάνεται επίσης στις παρατηρήσεις των δημοτών. Χαρακτηριστική η περίπτωση κατοίκων της Νεάπολης, που όχι μόνο ξεσηκώθηκαν προχωρώντας σε επιτόπιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά φρόντισαν να διαμαρτυρηθούν και online στο Δήμο για το φαινόμενο των κεραιών που «ξεφυτρώνουν» στη συνοικία τους.

Αγριόχορτα που «πνίγουν» την περιοχή στις εργατικές πολυκατοικίες της Ν. Ιωνίας, κοντά στο 4ο Γυμνάσιο και στο ΕΕΕΕΚ, αλλά και στον Περιφερειακό, κενές θέσεις δένδρων στους δρόμους, αλλά και δέντρα που χρειάζονται κλάδεμα, αποτελούν αφορμή για δεκάδες δημότες για μία επίσκεψη στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Βόλου, προκειμένου να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους.

Από τη ματιά των πολιτών, δεν ξεφεύγουν ούτε τα επικίνδυνα κτίρια που υπάρχουν στον Πολεοδομικό Ιστό. Οπως για παράδειγμα η περίπτωση διωρόφου, στη συμβολή των οδών 54ου Συντάγματος και Πλάτωνος, από το οποίο αποκολλώνται σοβάδες και υπάρχει κίνδυνος για περαστικούς και δη, παιδιά, τα οποία κάνουν δρομολόγια καθημερινά προς το Δημοτικό Ωδείο που είναι κοντά.

Επικίνδυνο έχει χαρακτηριστεί και Εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, επί της οδού Γιάννη Δήμου. Σύμφωνα με το δημότη, το συγκεκριμένο Εκκλησάκι, λειτουργεί ως… εμπόδιο στο πεζοδρόμιο, αναγκάζοντας πεζούς αλλά και μαθητές που πηγαινοέρχονται στο σχολείο, να κατεβαίνουν στο δρόμο για να το παρακάμψουν με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην πολυσύχναστη από οχήματα, Γιάννη Δήμου.

Παράπονα με… πειστήρια

Στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου, οι πολίτες καταγράφουν επίσης τις παρατηρήσεις τους για τα κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα πεζοδρόμια, το πρόβλημα των αδέσποτων και άλλο. «Κάντε κάτι», ζητούν οι δημότες που πολλές φορές δεν αρκούνται μόνο στο να περιγράψουν ένα πρόβλημα. Αναρτούν και φωτογραφίες – πειστήρια των παραπόνων τους, όπως οι ανάποδες σημαίες στο πάρκο του Δημαρχείου ή καταστροφή πάρκου στο αντλιοστάσιο στη Ν. Ιωνία από δημοτικούς υπαλλήλους που «οργώνουν» με το υπηρεσιακό όχημα το γκαζόν για να φορτοεκφορτώνουν τα εργαλεία τους σε παρακείμενη αποθήκη.

Οι δημότες όμως δεν είναι μόνο… παραπονιάρηδες. Συμμετέχουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια για μια καλύτερη πόλη με προτάσεις. Χαρακτηριστική η πρόταση πολίτη, που ζητά θέσεις για το κλείδωμα ποδηλάτων, που πλέον έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στους δρόμους του Βόλου, με αποτέλεσμα το… παρκάρισμά τους, πάνω σε πεζοδρόμια και το κλείδωμά τους σε στύλους και δέντρα να δημιουργεί προβλήματα στους πεζούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου