ΤΟΠΙΚΑ

Ανάστατοι οι αγρότες της Μαγνησίας

ανάστατοι-οι-αγρότες-της-μαγνησίας-851206

“Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι…” οι αγρότες στη Μαγνησία. Ψίχουλα από την επιστροφή φόρου για όσους χθες έσπευσαν στην Αγροτική να ενημερωθούν για τα χρήματα που δικαιούνται.
Όσοι έφτασαν χθες μέχρι τα γκισέ των τραπεζών, δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Τα ποσά που ήταν από επιστροφή στην καλύτερη των περιπτώσεων προσέγγιζαν τα 30 και 40 ευρώ.
Υπήρχαν βέβαια και οι λιγότερο “τυχεροί” με…20 ευρώ, τα οποία όμως η Τράπεζα δεν εκταμιεύει, επειδή πρόκειται για τόσο μικρά ποσά.
Οι αγρότες χαρακτηρίζουν τα ποσά εξευτελιστικά και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.
Δεν ανταποκρίνονται -όπως υπογραμμίζουν- σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα και απέχουν κατά πολύ από τις προτάσεις των Οργανώσεων που είχαν τεθεί υπόψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις υπολόγισαν ότι η κατανάλωση πετρελαίου δεν ήταν μικρότερη από 40-45 λίτρα το στρέμμα και η κοινή Υπουργική Απόφαση εκτιμά ότι χρειάστηκαν 30 λίτρα το στρέμμα.
Η καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ξεκίνησε προχθές, Παρασκευή όμως το μεσημέρι δεν υπήρχε η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων.
Μόλις χθες με το άνοιγμα των τραπεζών οι παραγωγοί βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη.
Το θέμα προκαλεί κλυδωνισμούς και στη Ν.Δ. Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της Λάρισας Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Στο Βόλο ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κρατά αποστάσεις από τις εκτιμήσεις συναδέλφων του, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για την επιστροφή φόρου είναι θετική και προσθέτει: “Πρόκειται για μία απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ασφαλώς και θα μπορούσαν τα χρήματα της επιστροφής να είναι περισσότερα, εάν γίνονταν αποδεκτή η πρόταση των Ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ να δοθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου ανά καλλιέργεια ή εάν εφαρμόζονταν η επιστροφή με τη διαδικασία της εξατομίκευσης.
Αυτό βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί -σημειώνει ο κ. Πρίντζος- αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το Μητρώο των Αγροτών και σίγουρα κάποιοι θα αδικούνταν”.

Η ΕΑΣ Πηλίου
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων Δημ. Σπανός, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, είναι αποκαλυπτικός όσον αφορά στα “ψίχουλα” που θα πάρουν οι παραγωγοί από την επιστροφή φόρου και ειδικότερα οι ελαιοπαραγωγοί.
Σύμφωνα με στοιχεία που ενεχείρισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ελαιώνες για παραγωγή ελαιολάδου έχουν επιστροφή φόρου 1,36 ευρώ ανά στρέμμα, για τους ελαιώνες παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς η επιστροφή φόρου καθορίζεται στα 5,984 ευρώ ανά στρέμμα και για τους ελαιώνες διπλής κατεύθυνσης καθορίζεται στο 1,632 ευρώ ανά στρέμμα.
Η περιοχή του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων έχει ενταχθεί στους ελαιώνες διπλής κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα να έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των παραγωγών με 1,632 ευρώ ανά στρέμμα και όχι με 5,984 ευρώ ανά στρέμμα, αφού όπως είναι γνωστό η ελιά του Πηλίου είναι κονσερβοποιημένη και οι παραγωγοί λαμβάνουν συμπληρωματική ενισχύθηκε από το ποιοτικό παρακράτημα βάσει του άρθρου 69 του Κανονισμού 1782/03 της Ε.Ε.
“Είχε ούτως ή άλλως συρρικνωθεί επικίνδυνα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, έρχεται τώρα η επιστροφή του φόρου για να επιβεβαιώσει τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και ενώ περίμεναν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, βλέπουν ότι η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό μέτρο.”

Το Αγροτικό
Γραφείο του
ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας
Για εμπαιγμό των αγροτών από πλευράς της κυβέρνησης κάνει λόγο το Αγροτικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι τα ποσά που ορίζονται είναι εξευτελιστικά και ότι μεγάλες κατηγορίες αγροτών (χοιροτρόφοι – πτηνοτρόφοι, καθώς και οι παραγωγοί που δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ) δεν έχουν καθόλου επιστροφή, μιας και η απόφαση τούς εξαιρεί εντελώς αδικαιολόγητα.
“Η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση, δηλαδή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα μπορούσε να ανακουφίσει τα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, που δοκιμάζονται από το δυσβάστακτο καλλιεργητικό κόστος – τη ραγδαία αύξηση των καυσίμων αλλά και την ακρίβεια γενικότερα” επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ.
Δεν το έκανε, γιατί προφανώς δεν είναι στις προτεραιότητές της ο αγροτικός κόσμος, αδιαφορώντας για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει – προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό έχει προκαλέσει η ίδια με την πολιτική της.
Οι Έλληνες αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν αδιαμαρτύρητα αυτόν τον εμπαιγμό και θα αντιδράσουν.
Πάγια θέση μας είναι να δοθεί πετρέλαιο στους αγρότες με πλήρη απαλλαγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου