ΤΟΠΙΚΑ

Οι επόμενες εθνικές εκλογές

οι-επόμενες-εθνικές-εκλογές-851206

Μπορεί η πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη για μετεκλογική συνεργασία Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ να δημιούργησε αναταράξεις και συζητήσεις, ωστόσο φαίνεται ότι κάτω από τα σημερινά δεδομένα δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί. Η πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη για μία στρατηγική πρόταση από το κυβερνών κόμμα με ορίζοντα το 2020 θα πρέπει να αναζητηθεί περισσότερο στον πόλεμο διαδοχής για την μετά – Καραμανλή περίοδο και στον πόλεμο των επιγόνων, που αναπόφευκτα θα επιφέρει αργά ή γρήγορα μία πιθανή εκλογική ήττα στη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που θα σημάνει την αποχώρησή της από την εξουσία. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τίποτα δεν κάνει τυχαία. Προσπαθεί με τη συνέντευξη να βγει και πάλι στο προσκήνιο και μία καλή ευκαιρία για να απεκδυθεί από τις τεράστιες ευθύνες που έχει, καθώς έχει κατηγορηθεί για τη στήριξη Βουρλούμη στο σκάνδαλο της Γερμανός, για την καρατόμηση του Ζορμπά και για τις διαμαρτυρίες από τους συναδέλφους του για τη σφικτή οικονομική πολιτική. Γι΄ αυτό πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και ρίχνει ταυτόχρονα νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που μιλούν για το τέλος του δικομματισμού.
Οι σκέψεις αυτές του Γ. Αλογοσκούφη δεν είναι άσχετες και με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες δίνουν μεν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, όχι όμως και σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Με δεδομένο ό,τι συνέβη στη Γερμανία με τη σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών, ο υπεύθυνος της εθνικής μας οικονομίας βλέπει ότι μόνο μία σύμπραξη των δύο κομμάτων θα μπορέσει να δώσει λύσεις σε μία σειρά από μεγάλα και ανοικτά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής, τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει η χώρα μας απέναντι στις ενεργειακές της ανάγκες για τις επόμενες δεκαετίες, τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στα θέματα της υγείας, της παιδείας κοκ.
Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ από την άλλη δεν φαίνεται να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φαίνεται να έχει επενδύσει τη στρατηγική του με το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτό είναι που προέχει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν κρίνουμε και από τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αθηναϊκή εφημερίδα το περασμένο Σάββατο. Πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές ή η ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές και από εκεί και πέρα η προεκλογική ή μετεκλογική του συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στα στελέχη του για τη σύνταξη ενός εναλλακτικού προγράμματος εξουσίας, με εξειδίκευση των επιμέρους προτάσεών του.
Ένα κείμενο αρχών και θέσεων που ενδεχομένως να αποδειχθεί το «κλειδί» πάνω στο οποίο θα κριθούν πολλά πράγματα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα που παρατηρείται από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα και το οποίο αφήνει ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη κυβερνητική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα εκτιμούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουν τον… κάβο των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.
Αν η ψήφος είναι περισσότερη χαλαρή, όπως είπε και ο Γ. Παπανδρέου και έχουμε εκτίναξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και συρρίκνωση των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών σε επίπεδα που δεν θα έχουν προηγούμενο την μεταπολιτευτική περίοδο, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου