ΤΟΠΙΚΑ

Μποναμάς για δεκάδες μαθητές ~ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ

μποναμάς-για-δεκάδες-μαθητές-τροπολο-422057

Αναμένεται σημαντική μείωση του ποσοστού των μαθητών της Μαγνησίας που έμειναν μετεξεταστέοι

Μποναμά για τους μαθητές της Α’ Λυκείου και στη Μαγνησία, το 20% των οποίων έμειναν μετεξεταστέοι για το Σεπτέμβριο, αποτελεί η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για τις προαγωγικές εξετάσεις.

Δεκάδες μαθητές της Α’ Λυκείου, που έδωσαν εξετάσεις μέσω της Τράπεζας Θεμάτων και κατά την παραλαβή των βαθμών τους, διαπίστωσαν ότι έμειναν μετεξεταστέοι σε μαθήματα, απαλλάσσονται από το άγχος της μελέτης μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να ξαναδώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, πλέον για την προαγωγή των μαθητών της Α’ τάξης του ημερήσιου Λυκείου και των Α’ και Β’ τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται η επίτευξη Μέσου Όρου ετήσιας επίδοσης στους κλάδους μαθημάτων της «Ελληνικής Γλώσσας» και των «Μαθηματικών» τουλάχιστον δέκα.

Οπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, με την τροπολογία που ψηφίστηκε αίρονται οι στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί από την αρχική διατύπωση του κειμένου του νόμου αναφορικά με την προαγωγή των μαθητών. Το ποσοστό της επιτυχίας των μαθητών βελτιώνεται και οι μαθητές που παραπέμπονται το Σεπτέμβριο είναι λιγότεροι.

Παράλληλα, με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στην τροπολογία επιτυγχάνεται επιπλέον βελτίωση του ποσοστού επιτυχίας των μαθητών, καθώς όταν κάποιος μαθητής έχει επιτύχει γενικό βαθμό ίσο ή ανώτερο του δέκα και έχει τουλάχιστον οκτώ σε έναν ή δυο κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα» ή «Μαθηματικά» και ταυτόχρονα έχει επιτύχει Μ.Ο. κλάδων ίσο ή ανώτερο του δώδεκα και πέντε δέκατα (12,5) -ο οποίος προκύπτει από την προφορική και γραπτή βαθμολογία στους κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα», «Μαθηματικά» και «Φυσικές Επιστήμες»- τότε δεν παραπέμπεται στους ανωτέρω κλάδους και προάγεται.

Ο μεγάλος αριθμός μετεξεταστέων, φαίνεται ότι οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας σε βελτιώσεις του νόμου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι φέτος, στα Λύκεια της Μαγνησίας, ο αριθμός των μετεξεταστέων, παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο. Σχεδόν το 20% του μαθητικού δυναμικού της Α’ τάξης των Λυκείων, παραπέμφθηκε για επανεξέταση το Σεπτέμβριο και μάλιστα σε περισσότερα του ενός μαθήματα.

Πολλοί από τους μετεξεταστέους, τελικώς θα προαχθούν στην επόμενη τάξη, οι καθηγητές όμως θα πρέπει να αναλάβουν τη διόρθωση των βαθμών των μαθητών τους, με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου