ΤΟΠΙΚΑ

Καύσωνας προ των πυλών στο Βόλο

καύσωνας-προ-των-πυλών-στο-βόλο-851206

Συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στα επιτελεία της ΔΕΗ εν όψει του επικείμενου καύσωνα, προκειμένου να αποφευχθούν οι βλάβες στο δίκτυο και ο κίνδυνος μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό σύστημα .
Τα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στις επόμενες ημέρες, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων έως την Τετάρτη το θερμόμετρο θα δείξει σε αρκετές περιοχές μέχρι και 42 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα πέσει γύρω στους 37 βαθμούς.
Για το Βόλο και τη Μαγνησία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ από Τρίτη 8/7/08 και την Τετάρτη 9/7/08, θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπου το φαινόμενο επιτείνεται και από τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Όμως οι φόβοι για εκτίναξη της κατανάλωσης ρεύματος λόγω της εκτεταμένης χρήσης των κλιματιστικών επαναφέρουν τα μέτρα περιορισμού της ζήτησης σε ρεύμα, αρχής γενομένης από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε όλο στα σπίτια μας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΗ συνιστούν και πάλι στους πολίτες να περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος στις ώρες αιχμής, καθώς παρά τις εισαγωγές ρεύματος η επάρκεια του συστήματος είναι στα όριά του.
Στο Βόλο από το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία παρέχονται χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών σε κάθε νοικοκυριό, όπως ο νυχτερινός φωτισμός (λαμπτήρες), το μαγείρεμα (ηλεκτρική κουζίνα), η συντήρηση των τροφίμων (ψυγείο), το λουτρό (θερμοσίφωνας), το πλύσιμο και το σιδέρωμα των ρούχων (πλυντήριο, ηλεκτρικό σίδερο), ο κλιματισμός (θέρμανση – ψύξη), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.
Η ΔΕΗ εξάλλου συνιστά πριν την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής να γίνεται σύγκριση με την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών. Για την κατανάλωση κάθε συσκευής σάς ενημερώνει η ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών, που όλες οι συσκευές είναι υποχρεωτικό από το νόμο να έχουν σε εμφανές σημείο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ο καύσωνας θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του την Τρίτη, με το θερμόμετρο να «σκαρφαλώνει» στους 41 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα.
Αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 38-40 βαθμών Κελσίου, ενώ στα νησιά το θερμόμετρο θα δείξει 35-37 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα και από την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα ΠΣΕΑ
Με αφορμή το κύμα καύσωνα που αναμένεται από την υπηρεσία ΠΣΕΑ της ΝΑΜ εκδόθηκε ανακοίνωση για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τις ευπαθείς ομάδες.
“Προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα θερμοπληξίας, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες παρακαλούμε να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης της ζέστης, όπως είναι η αποφυγή της σωματικής άσκησης, η κατανάλωση πολλών υγρών, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η χρήση ελαφρών ρούχων, κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, τα συχνά κρύα ντους και η προσοχή στους ηλικιωμένους” επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου