ΤΟΠΙΚΑ

Μαύρη εργασία στις Β. Σποράδες

μαύρη-εργασία-στις-β-σποράδες-851206

Οργιάζει η εισφοροδιαφυγή στο χώρο του επισιτισμού. Μόνο στις Βόρειες Σποράδες αγγίζει το 65%.
Μέτρα λαμβάνει ο τοπικός σύλλογος ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτιστικών επαγγελμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Πρωτοβουλίες προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής που οργιάζει στο χώρο του επισιτισμού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λαμβάνει ο σύλλογος ξενοδοχοϋπαλλήλων και προσωπικά ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, που προέρχεται και απασχολείται στο συγκεκριμένο κλάδο.
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εξορμήσεις του συλλόγου στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου εντοπίζεται οξυμένο το πρόβλημα, για να υπάρξουν επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στον κλάδο και τους εργοδότες.
Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ και του συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων και υπαλλήλων στα επισιτιστικά επαγγέλματα η εισφοροδιαφυγή στα νησιά ειδικά ξεπερνά το 65%.
«Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια, όταν ανθεί η μαύρη εργασία» τόνισε ο κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος. Δεν μπορεί οι συνάδελφοι να είναι όμηροι… για ένα κομμάτι ψωμί. Εργάζονται σκληρά και πρέπει αφενός να αμείβονται κανονικά και αφετέρου θα πρέπει να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές”.
Ο ίδιος ζήτησε εντατικότερους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ στο Βόλο και σε όλα τα τουριστικά θέρετρα στη χερσαία Μαγνησία και τις Σποράδες, καθώς διαπιστωμένα πλέον με την έναρξη της τουριστικής σεζόν απασχολούνται πολλοί αλλοδαποί χωρίς ασφάλιση σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού.
Όπως κατήγγειλε μάλιστα ο πρόεδρος, δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να διεκπεραιώσουν καταγγελίες που έχουν γίνει, με συνέπεια ο κλάδος να κατακλύζεται από ανασφάλιστους κυρίως αλλοδαπούς την ώρα που η ανεργία στον κλάδο κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Στις επισκέψεις του συλλόγου θα γίνει επίσης ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις επισιτισμού εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θίγουν άμεσα το επάγγελμά τους, καθώς προβλέπουν ότι σταδιακά θα επιχειρηθούν αλλαγές που ουσιαστικά θα καταστρατηγούν τις κλαδικές τους συμβάσεις -αν και υπογράφηκε η σύμβαση του 2008- και θα καταργούν το 8ωρο, δίνοντας την ευκαιρία στον εργοδότη – ξενοδόχο, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το επάγγελμά κινείται σε καθαρά εποχιακά επίπεδα, να καθορίζει τις ημέρες απασχόλησης αλλά και την αμοιβή.
Εκτιμούν εξάλλου ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το επικουρικό τους ταμείο (ΤΑΞΥ) ανοίγουν το δρόμο για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ενδεχομένως κατάργηση των Βαρέων Ανθυγιεινών που έχουν αναγνωριστεί στον κλάδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου