ΤΟΠΙΚΑ

Όλα τα «στραβά» σε μια ιστοσελίδα ~ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «ACTIVOLISTAS»

όλα-τα-στραβά-σε-μια-ιστοσελίδα-μεσω-439894

Ο Βολιώτης Αργύρης Μπίρης ανέλαβε να κινητοποιήσει τους πολίτες και τον Δήμο Βόλου

Προβληματικά πεζοδρόμια, «φραγμένες» αναπηρικές ράμπες, έλλειψη πρασίνου, έλλειψη φωτισμού, σκουπίδια, παράνομα παρκαρίσματα… η λίστα με τα καθημερινά προβλήματα του Βόλου που είναι ατέλειωτη και τα προβλήματα εκατοντάδες. Πόσες φορές άλλωστε δεν αναρωτήθηκαν πολλοί: «Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ασχολούνται περισσότερο με προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους;» και πολλές φορές ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να σηκώσουν το τηλέφωνο και να διαμαρτυρηθούνε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου για αυτονόητα πράγματα.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Την υπόθεση τα «στραβά» του Βόλου φαίνεται ότι έχει αναλάβει προσωπικά να αναδείξει με στόχο να διορθωθούν από το Δήμο Βόλου, ο 45χρονος ψυχολόγος κ. Αργύρης Μπίρης, ο οποίος δημιούργησε πριν ένα μήνα την ιστοσελίδα στο facebookμε την ονομασία «Activolistas».

Μέσα από την ιστοσελίδα δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να αναδείξει το οποιοδήποτε πρόβλημα που εντοπίζει στην πόλη. «Η ομάδα Activolistas έχει δημιουργηθεί με σκοπό την συγκέντρωση παραπόνων και παρατηρήσεων για την πόλη του Βόλου» εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 45χρονος Βολιώτης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε να καταπιανόμαστε με απλά, καθημερινά, επιλύσιμα ζητήματα. Αποφεύγουμε κάθε κομματική ή ιδεολογική εμπλοκή, προσβολή, εξύβριση και τα συναφή. Μας ενδιαφέρει η τήρηση του νόμου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας ως πολίτες. Τελικός στόχος: Με lobbying μέσω του facebook προσπαθούμε να αναδείξουμε με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου αλλά και στην ιστοσελίδα Activolistas τα προβληματικά σημεία που εντοπίζουμε και μας ενοχλούν. Δηλαδή για ότι είναι παράνομο ή ενοχλεί προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα της πόλης μας».

Πως ξεκίνησε η ιδέα

Εχοντας ζήσει ο 45χρονος Βολιώτης για χρόνια στο εξωτερικό, επιστρέφοντας στην Ελλάδα του φαίνονταν αδιανόητο το να βλέπει διαρκώς και σε κάθε του βόλτα, προβληματικά σημεία, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιζαν ακόμη και τη διέλευση ΑμΕΑ, ηλικιωμένων κ.α.

Η ιδέα στο μυαλό του Αργύρη Μπίρη, -για να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα μέσα στην οποία θα καταγράφονται τα προβληματικά σημεία – είχε αρχίσει να «καλλιεργείται» όταν ένα φίλος του στο εξωτερικό πάνω στην κουβέντα ανέφερε: «Στην Αγγλία υπάρχουν πολλοί ανάπηροι» και τότε ο ίδιος του απάντησε: «Δεν είναι πολλοί απλά εδώ έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν στους δρόμους σε αντίθεση με την Ελλάδα».

Αρχικά ο κ. Μπίρης ξεκίνησε τη «δράση» του μέσα από αναρτήσεις στο siteτου Δήμου Βόλου «Φωνή Δημότη» τις οποίες συνεχίζει δυναμικά μέχρι και σήμερα και πριν από περίπου ένα μήνα δημιούργησε την ιστοσελίδα του στο facebook«Activolistas» από τις λέξεις action(δράση) και Βόλος, με στόχο να κινητοποιήσει τους Βολιώτες.

Οπως εξηγεί ο ίδιος σκέφθηκε ότι σιγά – σιγά θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και σταδιακά να ξεκινήσουν διάφορες ενέργειες ως προς τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει: «Τα σχόλια που κάνω στην ιστοσελίδα του Δήμου είναι δεικτικά και σκοπό έχουν να κινητοποιήσουν και όχι να προσβάλουν κάποιον. Απλά τα «χώνω» στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου που παραβλέπει στοιχειωδέστατα πράγματα όπως π.χ. τις αναπηρικές ράμπες. Ως πολίτη με ενοχλούν τα «στραβά» που συναντάω καθημερινά στο Βόλο, ειδικά εάν κάποιος έχει μια εμπειρία από το εξωτερικό από Αμερική και Ευρώπη».

Στη συνέχεια όπως αποκαλύπτει μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έντονη συμμετοχή των πολιτών στην ιστοσελίδα ωστόσο αυτό πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ακόμη δεν έχει γίνει τόσο γνωστή στο ευρύτερο κοινό διευκρινίζοντας παράλληλα ότι από τον κόσμο λείπει η χειραφέτηση και διεκδικητικότητα, λέξεις τις οποίες χαρακτηρίζει «κλειδιά» για την λειτουργικότητα της πόλης.

Ερωτηθείς για το ποια πιστεύει ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στο Βόλο, ανέφερε χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι τα πεζοδρόμια, το δεύτερο που προσωπικά θεωρώ ως πρόβλημα είναι η αναδιοργάνωση και έλλειψη κινητικότητας στο προσωπικό του Δήμου Βόλου και τρίτο είναι… πραγματικά, δεν ξέρω ποιο να πρωτοπώ καθώς είναι δεκάδες τα προβλήματα».

Τέλος το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Αργύρης Μπίρης προς τους πολίτες είναι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερο ενεργοί, δηλαδή από την πλευρά τους να δρουν περισσότερο και να μην μένουν απλά στα λόγια και προς το Δήμο Βόλου. Θεωρεί ότι πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να αξιοποιήσει όλα τα άτομα που δουλεύουν στις υπηρεσίες του, τα οποία μάλιστα γνωρίζουν καλά τα προβληματικά κομμάτια της πόλης.

Ο 45χρονος Βολιώτης Αργύρης Μπίρης

Τα μάρμαρα και τα πλακάκια αποτελούν μόνιμο πρόβλημα για τη πόλη του Βόλου

Οι ελλείψεις σε δημοτικούς φωτισμούς είναι πάρα πολλές

Η «κατάληψη» πεζοδρομίων και αναπηρικών ραμπών από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα είναι σύνηθες φαινόμενο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου