ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Κουτσουρεμένες εκλογές, προϊόν συμβιβασμού

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-κουτσουρεμέ-851206

Μετά από «ανταλλάγματα», προκειμένου να μην τορπιλιστεί για άλλη μια φορά η διαδικασία, διεξήχθησαν χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι πρυτανικές εκλογές με το νέο σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας.

Σε μια προσπάθεια να στηθεί έστω και μία κάλπη –από τις 12 αρχικά προβλεπόμενες στο Βόλο- για την ψηφοφορία των φοιτητών, η Εφορευτική Επιτροπή, έπειτα από διαπραγμάτευση με καταληψίες, εισηγήθηκε στο Πρυτανικό Συμβούλιο να αποκλειστούν από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία το σύνολο των φοιτητών των έξι τμημάτων που τελούσαν υπό κατάληψη.
Έτσι οι πρυτανικές εκλογές διεξήχθηκαν στο Βόλο…κατά το ήμισυ. Το Πρυτανικό Συμβούλιο επαναπροκηρύσσει αύριο τις εκλογές για τους φοιτητές των έξι τμημάτων που είχαν χθες «λουκέτο». Έως τότε οι κάλπες θα παραμείνουν κλειστές. Ήδη πάντως πάνω από τις εκλογές αιωρείται η ένσταση που κατέθεσε το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, με επικεφαλής τον Βύρωνα Κοτζαμάνη, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία προβληματική έως άκυρη.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι δημοκρατικές αρχές και αξίες. Αλλά ως ένα βαθμό είμαστε ευχαριστημένοι, διότι αποφεύχθηκαν έκτροπα, βανδαλισμοί, τραμπουκισμοί, βιαιότητες, που θα αμαύρωναν την εικόνα του Ιδρύματός μας», δήλωνε ο αντιπρύτανης Αγγ. Κότιος.
«Εύχομαι κανένας πρύτανης να μη βρεθεί στη θέση μου και να προσπαθήσει να διεξάγει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες», δήλωνε το πρωί με εμφανή τη δυσφορία για την εξέλιξη της διαδικασίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κ. Μπαγιάτης. Τουλάχιστον, όπως έλεγε, κερδήθηκε το στοίχημα να μην αμαυρωθεί από επεισόδια η εικόνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάριζε πάντως ότι Αστυνομία και Εισαγγελέας δεν θα μπουν στο Πανεπιστήμιο.

Μετά από συμφωνία
Μετ’ εμποδίων στήθηκαν οι τρεις κάλπες της εκλογικής διαδικασίας χθες το πρωί στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής.
Οι κάλπες –μία για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, μία για τους διοικητικούς υπαλλήλους και μία για τους φοιτητές έξι τμημάτων- στήθηκαν στη… μισή Γεωπονική Σχολή, στο ένα δηλαδή από τα δύο τμήματά της που δεν τελούσαν υπό φοιτητική κατάληψη.
Με περιπετειώδη τρόπο τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπή που μετέφεραν τις κάλπες και το εκλογικό υλικό μπόρεσαν να περάσουν από το «μπλόκο» καταληψιών φοιτητών στην κεντρική είσοδο του κτιρίου.
Το θέμα ανέλαβε να χειριστεί ο καθηγητής του Τμήματος Ιχθυολογίας και αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε. Δημ. Σταμόπουλος. Όπως έλεγε λίγο αργότερα, «τελικά κατορθώσαμε και συνεννοηθήκαμε με τους φοιτητές. Η απόφαση είναι να γίνουν οι εκλογές στα τμήματα που δεν τελούν υπό κατάληψη».
Το Πρυτανικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την σχετική εισήγηση της Εφορευτικής Επιτροπής για ψηφοφορία των φοιτητών στα μισά τμήματα.
Έτσι οι συγκεντρωμένοι στην είσοδο της Γεωπονικής φοιτητές επέτρεψαν να στηθούν οι τρεις κάλπες, εκ των οποίων η μία για την ψηφοφορία των φοιτητών των τμημάτων: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής, Μηχανολόγοι, Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής, Οικονομικό.
Χθες δεν ψήφισε κανένας φοιτητής από τα έξι υπό κατάληψη τμήματα και συγκεκριμένα Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων, Πολιτικών Μηχανικών, ΙΑΚΑ, Χωροταξία, Ειδικής Αγωγής, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί για καθηγητές, διοικητικούς και τους προπτυχιακούς φοιτητές και από τις 12 το μεσημέρι για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς χρειάστηκε να ξεπεραστούν εμπόδια που προέκυψαν από ασάφειες μεταξύ των φοιτητών.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 252 από τους 401 διοικητικούς υπαλλήλους και 370 από 391 μέλη ΔΕΠ. Μικρή εκτιμάται η συμμετοχή των φοιτητών στην ψηφοφορία.
Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αύριο μετά τις 5 το απόγευμα. Οι κάλπες σύμφωνα με τον κ. Μπαγιάτη βρίσκονται σε καλά φυλασσόμενο χώρο , τριπλοκλειδωμένες και κλειδί έχουν μόνο ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και εκπρόσωποι των δύο υποψήφιων πρυτανικών σχημάτων.

«Δεν φταίμε εμείς…»
Με δηλώσεις του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αγγ. Κότιος δεν δίστασε να μιλήσει για «συναλλαγή» με τους φοιτητές, προκειμένου να γίνουν οι εκλογές.
«Θέση της πρυτανικής αρχής, των δύο υποψήφιων πρυτανικών σχημάτων, του συλλόγου μελών ΔΕΠ και όλων των συνιστωσών ήταν εξαρχής ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαγορέψει την ψήφο σε αυτόν που επιθυμεί να ψηφίσει», τόνισε ο κ. Κότιος και εξήγησε:
«Πλην όμως βρήκαμε την άρνηση ορισμένων εκπροσώπων των έξι τμημάτων, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να τορπιλίσουν τη νέα εκλογική διαδικασία.
Σαφώς ήταν μια συναλλαγή. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την κρίση εδώ και εβδομάδες. Αποφύγαμε τουλάχιστον έκτροπα, βιαιότητες και τραμπουκισμούς.
Έγινε ένας συμβιβασμός μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών. Οι φοιτητές έξι τμημάτων δεν ψήφισαν και αυτό είναι λυπηρό. Ίσως κάναμε και μια έκπτωση για να διαφυλάξουμε το κύρος του Ιδρύματος. Άλλωστε βάζουμε συχνά «νερό στο κρασί μας» για να νουθετήσουμε. Δεν θέλουμε τη βία, ούτε στη βία να απαντήσουμε με τη βία, ούτε στην απειλή βίας με απειλή βίας. Προσπαθούμε να εκτονώσουμε την κατάσταση.
Δεν φταίμε εμείς για κάποιες τάσεις κάποιων παρατάξεων και κάποιων ομάδων φοιτητών, οι οποίοι έχουν τις δικές τους αντιλήψεις και τις δικές τους απόψεις. Σήμερα βρέθηκαν τουλάχιστον κοινά σημεία επαφής όσον αφορά στη διαφύλαξη του κύρους του Ιδρύματος.»

Ενσταση κατά της διαδικασίας
Σε σοβαρές καταγγελίες για εκδίωξη των εφορευτικών επιτροπών από τα τμήματα που τελούσαν υπό κατάληψη προχώρησε χθες το πρωί ο υποψήφιος πρύτανης Βύρωνας Κοτζαμάνης.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «όσον αφορά στην κάλπη των φοιτητών, ο κ. Μπαγιάτης υπό την πίεση των καταληψιών αποφάσισε σήμερα το πρωί να επιτρέψει να ψηφίσουν μόνο οι φοιτητές των τμημάτων που δεν τελούν υπό κατάληψη, εκδιώκοντας τις εφορευτικές επιτροπές από τα υπόλοιπα τμήματα».
Ο κ. Κοτζαμάνης έκανε λόγο για διαδικασία προβληματική έως άκυρη από τη στιγμή που εμποδίζονται φοιτητές να συμμετάσχουν στην εκλογή των νέων πρυτανικών αρχών.
«Οι καταλήψεις και οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων είναι πολιτικές πράξεις που έχουν κάποιο νόημα. Οι καταλήψεις γίνονται σε χώρους κι όχι σε άτομα. Επομένως τα άτομα είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους κι επομένως δεν μπορεί κανένας να τους εμποδίσει να ψηφίσουν. Από την άλλη μεριά τόσο το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, παρά τις εκκλήσεις μας, δεν μας έδωσε ποτέ μια γραπτή απόφαση με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Συνεπώς τα πράγματα είναι απλά και περίπλοκα. Αφ’ ης στιγμής δεν δεχόμαστε αποφάσεις που αποκλείουν κάποιους φοιτητές από τη διαδικασία εκλογής, προφανώς θα κάνουμε ένσταση και το θέμα θα λυθεί αλλού. Δυστυχώς γι’ αυτό υπεύθυνες είναι οι πρυτανικές αρχές και οι κεντρικές εφορευτικές επιτροπές που εκτελούν τις εντολές της», ανέφερε ο κ. Κοτζαμάνης.
Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Δημ. Σταμόπουλος διέψευσε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοτζαμάνης περί εκδίωξης των εφορευτικών επιτροπών από τα υπό κατάληψη τμήματα, λέγοντας ότι «τα μέλη των εφορευτικών διεξάγουν τις εκλογές για τους μεταπτυχιακούς». Οι απόψεις του κ. Κοτζαμάνη, όπως πρόσθεσε, έχουν κατατεθεί εγγράφως στην Κ.Ε.Ε. και θα συζητηθούν.

Κινητοποιήσεων συνέχεια
«Σήμερα υλοποιήσαμε τις αποφάσεις έξι φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μπλοκάραμε στην πράξη τις πρυτανικές εκλογές», δήλωνε το μέλος του συντονιστικού των φοιτητών Νίκος Καπιτσίνης και πρόσθετε:
«Δηλώνουμε ότι δεν έχει κριθεί καμία μάχη. Συνεχίζεται η μάχη του φοιτητικού κινήματος για την οριστική κατάργηση του νόμου-πλαισίου. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει εδώ και δύο χρόνια ότι αυτός ο νόμος δεν είναι αντάξιος των φοιτητών και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες».
Για διαδικασία-νίκη του φοιτητικού κινήματος έκανε λόγο ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου Χάρης Καλυβιανάκης, σημειώνοντας: «Θεωρούμε ότι σήμερα οι έξι σύλλογοι που είχαν πάρει αποφάσεις για μπλοκάρισμα των φοιτητικών εκλογών, είτε με καταλήψεις είτε με αποχή, εφαρμόστηκε στην πράξη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα μέλη του ΔΕΠ, ούτε το διοικητικό προσωπικό και ο πρύτανης δεν μας δημιούργησε πρόβλημα. Όσοι θέλουν μπορούν να ψηφίσουν. Αλλά ως γραμματέας της ΠΑΣΠ δηλώνω ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μία νίκη του φοιτητικού κινήματος και της ΠΑΣΠ και θα συνεχίσουμε τους αγώνες να μην εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο.
Από την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, ο Θοδωρής Συμεωνίδης καλούσε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό σε αποχή από τη διαδικασία. «Μέσα από γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις έχουμε καταδικάσει το νόμο πλαίσιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι όλοι να δώσουμε μια απάντηση στην κυβέρνηση ότι είμαστε ενάντια στο νόμο πλαίσιο, ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, να τους δώσουμε ένα πρώτο χαστούκι», ανέφερε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι οι πρυτανικές εκλογές διεξήχθησαν κανονικά στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα και τα Τρίκαλα.
Τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία θα εκδοθούν αύριο το βράδυ, θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας για επικύρωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου