ΤΟΠΙΚΑ

Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Μαγνησία

μικρασιάτες-πρόσφυγες-στην-μαγνησία-851206

Συγκλονιστικά στοιχεία για τους “Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Μαγνησία” φέρνει στο φως το βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, το οποίο είναι έκδοση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας. Το εν λόγω βιβλίο, που θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 19 Μαΐου στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, καταγράφει γνωστές και άγνωστες πτυχές της παρουσίας των προσφύγων ανά την Μαγνησία. Την εκδήλωση στηρίζουν η ΕΚΠΟΛ και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών “ΙΩΝΕΣ”, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις προθέσεις των ιθυνόντων είναι η διαδοχική παρουσίαση του βιβλίου σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας, όπου ανέπτυξε δράση το προσφυγικό στοιχείο, κατόπιν συνεργασίας με τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς των Δήμων. Συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου προγραμματίζεται εκδήλωση στον Δήμο Φερών, την 28η Μαΐου στην Νέα Αγχίαλο, την 31η Μαΐου στον Δήμο Αγριάς, ενώ έπονται παρουσιάσεις στους Δήμους Ζαγοράς, Αλμυρού, Αργαλαστής και Σκιάθου. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, οι συντελεστές της προσπάθειας παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία της προσπάθειας καταγραφής και ανάδειξης σημαντικών ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος, μέσα από δημοσιεύματα του “Τ” και άλλων εφημερίδων εκείνης της περιόδου.
Μιλώντας κατ αρχάς ο πρόεδρος του ΠΟΔΝΙ Στέφανος Λάζος τόνισε ότι “ο Δήμος Νέας Ιωνίας στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων” για να προσθέσει ότι “το βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, πρέπει να γίνει κτήμα όλων, όχι μόνο των κατοίκων της Νέας Ιωνίας, αλλά και της Μαγνησίας γενικότερα”. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε στην αγαστή και άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ΝΑΜ και των Δήμων της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι “είναι σημαντική η προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης άγνωστων στοιχείων που αφορούν στους Μικρασιάτες πρόσφυγες αλλά και τους Βλάχους, για τους οποίους θα κυκλοφορήσει προσεχώς αντίστοιχη έκδοση”. Όπως τόνισαν από κοινού οι μετέχοντες στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου “ο πολιτισμός αποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη την ενότητα και την συνεργασία”.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Κωνσταντάρας Σταθαράς ανέλυσε το περιεχόμενο του πονήματός του όπου στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα τρία κύματα των προσφύγων που έφτασαν στην περιοχή το 1921 από την Νικομήδεια, το 1922 από την Σμύρνη και το 1924 από το εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται με αριθμητικά τεκμήρια τα σχολεία στα οποία φοίτησαν τα προσφυγόπουλα, ενώ στο τρίτο μέρος ο συγγραφέας καταγράφει τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε κάθε Δήμο και Κοινότητα της Μαγνησίας. Στο κεφάλαιο αυτό καταγράφονται ονομαστικά 1239 οικογένειες που συνέβαλαν καθ οιονδήποτε τρόπο στην οικονομική και πολιτιστική πρόοδο της περιοχής τους. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται τεκμήρια της νεότερης τοπικής ιστορίας, που αποδεικνύουν, εν κατακλείδι, την δυναμική παρουσία και δράση του προσφυγικού στοιχείου στην περιοχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου