«Πόλεμος» WADA - Ρώσων για το σκάνδαλο χρήσης αναβολικών

Τελευταία ενημέρωση: 2015-11-10, 16:51:27
«Πόλεμος» WADA - Ρώσων για το σκάνδαλο χρήσης αναβολικών
Ο Διεθνής Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε την έγκριση λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, ως πρώτη συνέπεια των συστάσεων που έκανε η ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για να εξετάσει το σκάνδαλο διαφθοράς και χρήσης αναβολικών στη Ρωσία.

«Η αναστολή λειτουργίας του εργαστηρίου, η οποία έχει άμεση ισχύ, απαγορεύει στο κέντρο αντιντόπινγκ της Μόσχας να ασκεί δραστηριότητες που σχετίζονται με τον WADA, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των δειγμάτων ούρων και αίματος. Το εργαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας έχει προθεσμία 21 ημέρες να προσφύγει κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS)», όπως ανακοίνωσε ο WADA.

«Γρήγορα θα πρέπει να σχηματιστεί μια πειθαρχική επιτροπή με σκοπό να επεξεργαστεί το φάκελο της υπόθεσης. Εν τω μεταξύ, όλα τα δείγματα που διατηρούνται από το κέντρο αντιντόπινγκ της Μόσχας θα πρέπει τώρα να μεταφερθούν με ασφάλεια, γρήγορα και με εγγυημένο τρόπο παρακολούθησης, αλλά και διατήρησης σε ένα άλλο εργαστήριο διαπιστευμένο από τον WADA» προσθέτει η ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία καταρτίστηκε από τον WADA με επικεφαλής τον Καναδό πρώην πρόεδρό του, Ντικ Πάουντ, η οποία «κατακεραύνωνε» τον ρωσικό αθλητισμό και κυρίως την ομοσπονδία στίβου για διευρυμένη διαφθορά ντόπινγκ, η οποία έφθασε μέχρι την IAAF, με δωροδοκίες στελεχών της και του πρώην προέδρου της, Λαμίν Ντιάκ.

Αν η Ρωσία δεν καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση και να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ο WADA και η IAAF απειλούν ότι θα την αποκλείσουν από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

 
«Φέρτε μας αποδείξεις», λένε οι Ρώσοι

Ωστόσο, το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ ότι οι Ρώσοι αθλητές είναι ένοχοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών που αυξάνουν την απόδοση στους αγώνες σε μεγάλη κλίμακα, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι. 

«Μέχρι να παρουσιαστούν κάποια αποδεικτικά στοιχεία... είναι δύσκολο να δεχθούμε αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες είναι αρκετά αβάσιμες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτό για στενότερη συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ (WADA), προκειμένου να εξαλειφθούν «τυχόν παρατυπίες» που έγιναν από τον ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ και από το διαπιστευμένο εργαστήριο της Μόσχας, από το οποίο αφαιρέθηκε η διαπίστευση που του παρείχε ο WADA.

 
Συνάντηση Πούτιν με επικεφαλής αθλητικών ομοσπονδιών

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πραγματοποιήσει συνάντηση την Τετάρτη με τους επικεφαλής των αθλητικών ομοσπονδιών της Ρωσίας για να συζητήσουν την πορεία προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

Η προγραμματισμένη συνάντηση συμπίπτει με τις προτάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής του WADA να αποκλειστεί η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μετά τις καταγγελίες για συστηματική χρήση αναβολικών από Ρώσους αθλητές.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
7
=